BIEZEN - SUMMER OF RED ROSES

Album Review

Album: 
BIEZEN - SUMMER OF RED ROSES
Artist: 
Biezen
Record Label: 
Starman Records
Date: 
09/03/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BIEZEN - SUMMER OF RED ROSES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biezen is de artiestennaam voor Erik van Biesen, de man die tweeëntwintig jaar aan de zijde stond van Luc De Vos, als bassist van Gorki. In 2016 verscheen Biezen zijn debuutalbum 'The Birds Return', dat op heel wat belangstelling mocht rekenen. Voor dat debuutalbum werkte Biezen samen met de Amerikaanse producer Alex Krispin, de vaste front of house mixer van Daniël Lanois. Het nieuwe album 'Summer Of Red Roses', dat op negen maart verscheen, staat vooral in het teken van de liefde en over mensen in het algemeen graag zien. De tien nummers op het album werden door Erik van Biesen geschreven.
 
 
 
 
 
 
Het album 'Summer Of Red Roses' opent met de melodieuze titeltrack, die meteen een dromerige sfeer creëert waarin de stem van Erik van Biesen er in slaagt om ons mee te nemen in zijn herinneringen aan een vroegere vakantie liefde tijdens een zomer vol rode rozen. 'I Will Remember You' is de single die het album moet promoten. Erik van Biezen schreef het nummer naar aanleiding van de dood van Chris Cornell, de zanger van Soundgarden. De melodie en de mooie tekst vormen samen één mooi geheel en de wondermooie stem van Eline Aussems zorgt voor de perfecte aanvulling op de warme stem van Erik. De muziek doet wat aan Nick Cave denken. Het dominerende slagwerk van Brecht Adriaenssens geeft het ritme aan van het zoete 'Find Us A Star', waarin de stemmen van Erik en Eline weer mooi samensmelten. Het meer dan zeven minuten durende 'Pathfinder' gaat over iemand die heel belangrijk is of was voor Erik. Het nummer begint heel aantrekkelijk, maar duurt duidelijk veel te lang. Tijdens het instrumentale tweede gedeelte van de song moet je oppassen dat je niet in slaap valt, want aan de mix van de atmosferische geluiden schijnt geen einde te komen. Deze instrumentale muziek zou goed samengaan bij een relaxerende massage. De stem van Erik kan twee of drie nummers bekoren, maar lijkt voor een heel album wel wat eentonig, zeker omdat hij al zijn songs op dezelfde wijze zingt. Gelukkig is de zoete stem van Eline een aangename verrassing. De blazers zorgen tijdens 'Late At Night' voor een ander instrumentaal geluid, maar voor de rest hervalt ook 'Late At Night' in dezelfde dromerige sfeer als de vorige nummers.
 
 
 
 
 
 
Het weemoedige en meeslepende 'A Horse Named Sally', heeft een zoete mooie saxofoonsolo. Op zich is het een erg knappe song, maar op het album valt dat minder op, omdat we al meer dan halfweg zijn en de muziek steeds op dezelfde, ietwat monotone manier blijft verder kabbelen.  In de vloeiende country ballade 'You Never Know' smelten de stemmen van Erik en Eline weer erg mooi samen. Dat liefde en graag zien het centrale thema is in dit album horen we nogmaals tijdens 'A Million Times Love', met een uitstekende Glenn van Biesen op cello en Sven Van Uytvanck op mondharmonica. Met 'Acrostic For A Friend' komt er eindelijk meer leven in het album. In deze rocker met Keltische sfeer heeft Erik het over hij en de zijnen tegen de rest. Gruizige gitaren, heerlijke blazers en bulderend slagwerk zorgen voor de knappe rijk gevulde sound, terwijl de beklijvende backing vocals door merg en been gaan. Afsluiten doet Biezen met de ballade 'The Earth Keeps On Turning', waarin de stemmen van Erik en Eline weer op een prachtige wijze één worden. 'Summer Of Red Roses', het tweede album van Biezen, is een redelijk monotoon album geworden. Als de songs afzonderlijk beluisterd worden vinden we een paar heel sterke nummers op dit album over de liefde. Het samenspel van Erik's stem met die van Eline Aussems is een dan weer een heel aangename kennismaking. 'Summer Of Red Roses' is een album dat vooral liefhebbers van dromerige, naar liefde zoekende muziekliefhebbers zal aanspreken. (6,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Erik Van Biesen: Zang, gitaar, bas en percussie
Eline Aussems: Zang en toetsen
Roeland Vandemoortele: Gitaren
Thadeus Jolie: Trombone
Brecht Adriaenssens: Drums
Jonathan Frederix: Percussie
Tom Callens: Saxofoon
Sven Van Uytvanck: Mondharmonica op 8
Lander Vervaet: Gitaren en synthesizer op 2
Glenn van Biesen: Cello, contrabas
Annabel van Nieuwenhuyse: backing vocals op 10
Simon Cornelis: backing vocals op 10
 
1. That Summer Of Red Roses
2. I Will Remember You
3. Find Us A Star
4. Pathfinder
5. Late At Night
6. A Horse Named Sally
7. You Never Know
8. A Million Times Love
9. Acrostic For A Friend
10. The Earth Keeps On Turning