BETTY BLACKMAIL BAND - MURKY WATERS

Album Review

Album: 
BETTY BLACKMAIL BAND - MURKY WATERS
Artist: 
Betty Blackmail Band
Record Label: 
Blackmail Records
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
24/08/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BETTY BLACKMAIL BAND - MURKY WATERS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Betty Blackmail Band is een blues/bluesrock band uit Noorwegen die een paar jaar geleden opgericht werd onder de naam The Bitch And The Bluesmen. Zangeres Berit en gitarist Stein Hanssen, getrouwd met elkaar sinds 2008, waren de oprichters en zijn nog steeds de sterkhouders van de band. Onder deze naam brachten ze in 2015 het album 'Hands All Dirty' uit. De bandnaam werd niet overal goed ontvangen en daarom besloten ze de naam van de band te veranderen in Betty Blackmail Band. Onder die naam brachten ze hun debuutalbum opnieuw uit. Betty Blackmail Band bestaat uit zangeres Berit Hanssen, gitarist Stein Hanssen, bassist John Kamphaug en drummer John Eirik Nilsen. Op vierentwintig augustus 2018 verscheen hun tweede album 'Murky Waters', met daarop tien originele songs, die zonder uitzondering door gitarist Stein Hanssen werden geschreven. Het album werd opgenomen in de Blackmail Studios te Hessdalen, Noorwegen. Met hun klassieke vuile rock'n'roll, schoppende rockabilly en brutale bluesrock wil de Betty Blackmail Band de wereld veroveren.
 
 
 
 
Het Noorse kwartet opent hun album 'Murky Waters' met de verschroeiende titeltrack. Gitarist Stein Hansen trekt met een pompende en scheurende riff het nummer op gang. De steeds weerkerende riff en de stuwende rockgroove die bassist John Kamphaug en drummer John Eirik Nilsen creëren zorgen voor een rauwe sound. Frontvrouw Berit Hanssen beschikt over een goede strot, die een breed bereik heeft. Gitarist Stein Hanssen zet met twee uitstekende vlijmscherpe snarensolo's de kers op de taart in deze erg aantrekkelijke opener. In de intro van 'Inner Circle' horen we iemand de juiste zender zoeken op een radio. Wanneer Berit plots 'let's hit it boys' roept is deze funky getinte rocker definitief vertrokken. De uitstekende lopende funky baslijn John Kamphaug zorgt voor een uitstekende groove, waarop gitarist Stein Hanssen opnieuw fel kan uithalen op zijn sixstring met een vlijmscherpe solo. Een erg dansbaar en radiovriendelijk nummer. Met ritmisch getik op de kant van zijn snare drum neemt John Eirik Nilsen de intro van 'Shake It' voor zijn rekening. 'Shake It' heeft een stuwende broeierige groove, die je meezuigt en je dwingt om te bewegen. Deze erg knappe boogie krijgt nog meer cachet wanneer Stein nogmaals een uitstekende snarensolo uit zijn sixstring tovert. Berit 'Betty Blackmail' Hanssen laat nog maar eens horen dat ze over een erg goede stem beschikt. Het blijft erg dansbaar met de aantrekkelijke rocker 'Lazy', waarin veel invloeden van de sixties en seventies in terug te vinden zijn. Berit heeft haar oog laten vallen op een begerige jongeman, waar ze samen vet wil mee worden in het swampy getinte 'Let's Get Fat'. Een raar verhaal dat gekleurd wordt met subtiele gitaar riffs van Stein. Tijdens de solo etaleert Stein nog maar eens zijn klasse met een uitstekende broeierige solo.
 
 
 
 
 
 
Ook in ballades kan de band instrumentaal en vocaal bekoren en daar is 'Hell Or High Water' een uitstekend voorbeeld van. Er zit de nodige soul in de stem van Berit en het gitaarwerk van Stein, dat rustig galmend is tijdens het gezongen gedeelte en splijtend en vlijmscherp tijdens de solo, is weer een lust voor het oor. Het is een heerlijk geluid als men de trein zichzelf op gang hoort trekken in de spetterende rocker 'Love Train'. Ook hier zijn duidelijk invloeden van de sixties en de seventies aanwezig. 'Love Train' roept herinneringen op aan 'Summertime Blues' van Eddie Cochran. 'Crowd Control' is een stevige midtempo bluesrocker, die met veel overtuiging door Berit gezongen wordt. Het strakke slagwerk van John Eirik en de diepe baslijn van John zorgen voor een heerlijke groove waarop gitaarvirtuoos Stein Hanssen de luisteraar weer weet te raken met een zinderende vingervlugge solo. Het hoogtepunt op het album is voor mij de meer dan vijf minuten durende soulvolle ballade 'Winter Blues'. We horen ditmaal een heel ingetogen en gevoelvolle Berit die met haar stem de perfecte sfeer weet te creëren voor dit prachtige nummer. Het gevoelvolle snarenwerk op de gitaar komt van Stein Hanssen en gastgitarist Halvard Andresen. De afsluiter 'Ain't Gonna Be No Engineer' is een akoestische bluessong, die begint met het geluid van een naald die op een vinylplaat gezet wordt en de eerste groef zoekt waarop muziek staat. 'Murky Waters' is een erg aangenaam en gevarieerd album uit Noorwegen. Dit album opent voor Betty Blackmail Band zeker perspectieven. Ik was vooral onder de indruk van het prachtige snarenwerk van Stein Hanssen. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Murky Waters
02. Inner Circle
03. Shake It
04. Lazy
05. Let’s Get Fat
06. Hell Or High Water
07. Love Train
08. Crowd Control
09. Winter Blues
10. Ain’t Gonna Be No Engineer
 
Berit "Betty Blackmail" Hanssen : Zang
Stein Hanssen : Gitaar
John "Mini" Kamphaug : Bas
John Eirik Nilsen : Drums