BETH HART - FRONT AND CENTER, LIVE FROM NEW YORK CD/DVD

Album Review

Album: 
BETH HART - FRONT AND CENTER, LIVE FROM NEW YORK CD/DVD
Artist: 
Beth Hart
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label
Style: 
Bluesrock, blues,
Date: 
13/04/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BETH HART - FRONT AND CENTER, LIVE FROM NEW YORK CD/DVD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beth Hart werd geboren in Los Angeles op 24 januari 1972. Ze is nog maar vier jaar wanneer ze al piano begint te spelen. De wil om het te maken in de muziekwereld is zo sterk dat de resultaten op de middelbare school erg tegenvielen en dat ze de school voortijdig verliet. Daarna ging ze cello en zang studeren aan de Los Angeles High School of Performing Arts. In de vroege jaren negentig kreeg ze voor het eerst publiciteit wanneer ze de talentenjacht Star Search wint. Maar al snel werden drugs en alcohol een groot probleem. In 1996 verscheen het debuut album 'Immortal' en met het nummer 'Summer Is Gone' had de Beth Hart Band een eerste kleine hit te pakken. Drie jaar later verscheen de opvolger 'Screamin' For My Supper'. Op dat moment zat de zangeres in volle verslaving. Ze raakte bekend met 'L.A. Song', nadat ze in de show van David Letterman haar opwachting gemaakt had. Op hetzelfde moment speelde de zangeres de hoofdrol in de musical 'Love, Janis'. Een legende die met dezelfde problemen als zij worstelde. Na een harde en lange ontwenningskuur van Beth, kwam in 2003 haar derde album 'Leave The Light On' uit. In dit album vertelde Beth over de donkerste periode van haar leven. Dit album betekende de grote doorbraak voor Beth Hart in Amerika, maar ook in Denemarken en Nederland kreeg ze goud voor 'Leave The Light Out'. Vanaf dat moment ging het succes van de zangeres steeds maar in stijgende lijn. Dat Beth Hart erg veranderd is kan je zien op de DVD die ze maakte in Paradiso Amsterdam 2005 en haar laatste DVD samen met Joe Bonamassa in Amsterdam. In 2005 was Beth nog een ongetemd dier dat zich volledig uitleefde op het podium, nu is ze een klasse dame die het publiek inpakt met haar stem, haar presence en haar sterke songs. In 2006 verscheen 'Leave The Light On' ook in Duitsland en ook daar werd dit album een succes, een paar jaar later volgde '37 Days'. Bij andere muzikanten geniet Beth erg veel waardering en dat resulteerde in een samenwerking met Slash, maar ook met gitaargod van het moment Joe Bonamassa. Met Joe nam ze drie albums op met covers en met hem maakte ze ook een wereld tournee. In 2012 kwam met 'Bang Bang Boom Boom' eindelijk nog eens een solo album van Beth op de markt. Het grote verschil met haar vorige albums waren de teksten. Vroeger schreef Beth bijna altijd over pijn en angst, op dit album schreef de zangeres voor het eerst uitgebreid over de liefde. In april 2015 verscheen 'Better Than Home', met de titel verwees ze naar de harde tijden die nu hopelijk definitief voorbij zijn. 'Better Than Home' werd haar best verkochte album tot nu toe en het scoorde ook hoog in allerlei hitlijsten, in Nederland geraakte het album tot nummer één. Haar recentste studio album is 'Fire On The Floor' dat in het najaar van 2016 verscheen. Nu is er het live album 'Front And Center, Live From New York'.
 
 
 
 
 
 
 
Op 7 maart 2017 gaf Beth Hart een heel speciaal, intiem concert in de Iridium Jazz Club van NYC, met een aantal nummers uit haar nieuwste album 'Fire On The Floor', aangevuld met songs uit haar rijk gevulde carrière. Dertien jaar na de release van haar ongelooflijk succesvolle live album 'Live At Paradiso' schenkt Beth Hart haar fans een CD/DVD release van dit opvallende concert. De CD bevat vijftien songs en op de DVD kan je tien songs beluisteren en bekijken. Het album opent met het sensuele 'Let's Get Together' dat door Beth op een heel verleidelijke wijze gezongen wordt. Dit vloeiend en aanstekelijk liefdeslied is een prachtige en warme song om een concert te openen. Het is een lied dat het publiek uitnodigt om deel te nemen aan het muzikale feestje dat gaat volgen. Van het vrolijke liefdeslied 'Let's Get Together' naar het breekbare en fragiele 'Baddest Blues' is maar een kleine stap voor de Amerikaanse artieste en haar band. Beth zingt deze door de toetsen gedreven ballade met veel gevoel en emotie in haar stem. Wie er nog moest aan twijfelen dat Beth één van de beste zangeressen van haar generatie is moet maar eens aandachtig luisteren naar dit prachtige live album. In het jazzy getinte musical nummer 'Jazz Man' krijgen we een mooi samenspel tussen het knappe pianowerk van Beth en het uitstekende snarenwerk van Jon Nichols. Erg leuk is de scat zang waarmee de zangeres het nummer zingt. Met de aanstekelige rocker 'Delicious Surprise' keert Beth Hart terug naar haar tweede album 'Screaming For My Supper' uit 1999. Zowel vocaal als instrumentaal is dit oudje nog steeds een topper. Na de verschroeiende gitaarsolo krijgen we een rauwe kreet van Beth, die door merg en been gaat. Na deze oerkreet vraagt Beth aan het publiek om mee te zingen en hoewel het nog vroeg in het concert is gaat het publiek massaal op deze vraag in.
 
 
 
 
 
 
 
Ook met 'Broken And Ugly' keert de zangeres vijftien jaar terug in de tijd. Hier klinkt Beth heel uitgelaten en bevrijdt. Het blijft verbazingwekkend hoe wendbaar de stem van Beth Hart is zonder dat haar stem iets aan kwaliteit inboet. Dat Beth Hart haar hart en ziel in elk nummer weet te steken is één van de sterke punten van de zangeres. Een mooi voorbeeld daarvan is het beklijvende 'St. Teresa', dat voor het eerste kippenvel moment op dit album zorgt. Uit haar debuut album 'Immortal' komt het eerlijke 'Isolation', waarin Beth Hart openlijk zingt over haar gevecht tegen bipolaire stoornis, de hersenziekte waarmee Beth moet leven. Niet alleen over haar ziekte geeft de zangeres zich bloot, maar ook relationeel legt Beth haar hart bloot. Wie de tekst van de wondermooie en pakkende ballade 'Tell Her You Belong To Me' hoort denkt hoogstwaarschijnlijk dat de zangeres over haar eigen relatie zingt, maar dat is niet waar. Deze heel persoonlijke soulblues ballade gaat over de relatie met haar vader. Beth en haar vader hadden in haar jonge jaren een nauwe en innige band, maar die verwaterde nadat haar vader hertrouwde. Zijn nieuwe vrouw deed er alles aan om Beth zo ver mogelijk weg te houden van haar vader, zodat ze hem voor haar alleen had. Je krijgt kippenvel van de fragiele manier waarop Beth dit nummer zingt. Soms is het met bevende stem, soms huilerig, maar altijd heel kwetsbaar. Een top moment op het album. We krijgen een heel andere sfeer tijdens de stomende bluesrocker 'Fat Man'. De ritmesectie zorgt voor een geweldige groove en de heerlijke piano riffjes zorgen nog voor een extra toets. Beth Hart begint 'Love Gangster' met de volgende woorden: I'm looking for a love Gangster. De mix van de piano en de gitaar klanken geven een heel speciale sound. 'Love Gangster' heeft talloze sfeer en tempowisselingen en zou een mooie soundtrack zijn voor een James Bond film. Beth zingt het nummer weer op een fenomenale wijze en met veel emotie en gevoel in haar stem.
 
 
 
 
 
 
 
Het bijna zes minuten durende 'Leave Your Light On' is een ander beklijvend hoogtepunt van dit uitmuntende live album. Alleen de wondermooie stem van Beth en haar piano zijn genoeg om een hele zaal geboeid te laten luisteren. Ook bij de afsluitende ballade 'As Long As I Have A Song' bewijst deze klasse dame dat haar stem en haar keyboards meer dan voldoende zijn om een publiek te raken. Slide virtuoos Sonny Landreth komt de band van Beth Hart versterken tijdens de Lucinda Williams cover 'Can't Let Go' en hij drukt meteen zijn stempel op deze stomende bluesrocker met uitmuntend slide werk. De Bill Withers cover 'For My Friends' is een stevige midtempo rocker, die bol staat van pittige en vlijmscherpe gitaar riffs en die gezongen wordt door de rauwe stem van Beth. Deze twee laatste nummers nam Beth al eerder op in haar gezamelijke albums met Joe Bonamassa. Beth Hart neemt afscheid van het publiek in de Iridium Jazz Club van NYC met de sentimentele ballade 'No Place Like Home', waarin de zangeres weer heel haar hart en ziel weet te leggen. 'Front And Center, Live From New York' van Beth Hart is een geweldig album van een uitmuntende zangeres en muzikante. Het album kent geen enkel zwak moment en is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Een aanrader voor elke muziekliefhebber. Spijtig genoeg staat er geen Belgisch concert gepland tijdens Beth Hart's world tour 2018. Nederlandse fans zijn wel beter af want op vijf december is de Amerikaanse zangeres te gast in de Ziggo Dome in Amsterdam. (9/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
CD
01 Let’s Get Together
02 Baddest Blues
03 Jazz Man
04 Delicious Surprise
05 Broken And Ugly
06 Saint Teresa
07 Isolation
08 Tell Her You Belong To Me
09 Fat Man
10 Love Gangster
11 Leave The Light On
12 As Long As I Have A Song
13 Can’t Let Go Sonny
14 For My Friends
15 No Place Like Home
 
DVD:
01 Let’s Get Together
02 Baddest Blues
03 Jazz Man
04 Delicious Surprise
05 St. Teresa
06 Tell Her You Belong To Me
07 Fat Man
08 Leave The Light On
09 Can’t Let Go
10 As Long As I Have A Song