BENNETT MATTEO BAND - SHAKE THE ROOTS

Album Review

Album: 
BENNETT MATTEO BAND - SHAKE THE ROOTS
Artist: 
Bennett Matteo Band
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Dirt Funk , Woestijn Soul
Date: 
20/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BENNETT MATTEO BAND - SHAKE THE ROOTS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jade Bennett en Gino Matteo ontmoetten elkaar in 2010 in Zuid Californië tijdens een optreden. Gino kwam uiteindelijk bij Jade terecht en toen ze eenmaal begon te zingen, wist hij dat ze samen moesten spelen. Ze gingen bijna onmiddellijk samenwonen en begonnen muziek te schrijven terwijl Gino toerde met Sugaray Rayford. Benneth Matteo Band werd pas tien jaar na hun ontmoeting gevormd. De reden dat het zolang duurde had te maken met het hectische tourschema van Gino. Wanneer Gino vrij was en in de stad, dan speelden Gino en Jade samen heel wat concerten. Jade ging ook een aantal keren mee op tournee als backing zangeres met de Sugaray Rayford band. Na een tijd besloten Jade en Gino om full time off grid te gaan leven, want het enige wat ze nog wilden doen was muziek spelen en leven op hun eigen voorwaarden. In 2020, net voordat de Covid 19 pandemie toesloeg, hadden ze een album klaar, maar het ging op de plank omdat het eerste label waarvoor ze getekend hadden het niet bluesy genoeg vond en ze niet wisten waar ze het moesten plaatsen. Daarna ging Kid Andersen, co-producer van de plaat en de vertrouwenspersoon van Bennett Matteo Band, pitchen bij Gulf Coast Records van Mike Zito. Mike hield van het album en besloot om 'Shake The Roots' uit te brengen. Dat het geen standaardblues was, werd een verkoopargument en geen belemmering. 'Shake The Roots' is eigenlijk een mixtape van onze invloeden met geluiden die ons gelukkig maken en verhalen over ons leven samen, zegt de explosieve gitarist Gino Matteo. Verder zegt hij nog het volgende over het album: We wilden een plaat maken die gebaseerd is op blues, soul en funk zonder beperkingen en dit is wat eruit kwam toen we de wortels aan het schudden waren. We noemen het dirtfunk en woestijnsoul. Ik voel me gezegend dat ik muziek schrijf en speel in deze band met Jade. Ze kan alles zingen en haar toon is mijn favoriete geluid. 'Shake The Roots', het debuutalbum van de Bennett Matteo band  bevat elf originele nummers, die door Jade Bennett en Gino Matteo werden geschreven. De schijf is opgenomen, gemixt en gemasterd in de Greaseland Studio in San Jose, Californië.
 
 
 
 
 
 
De opener 'Doesn't Really Matter' is een mix van funk en rock en heeft een lekkere groove. Jade Bennett beschikt over een goede en krachtige stem en ze legt heel haar hart en ziel in haar vocale prestatie. Jim Puch schittert met erg knap toetsenwerk op zijn orgel en gitarist Gino Matteo etaleert zijn enorme klasse als gitarist met splijtend en vlijmscherp gitaarwerk.Met strak en energiek slagwerk trekt drummer Carson Ford de fantastische surfrocker 'Shiny Creatures' op gang. Michael Burnham zorgt voor voor een mooie lopende baslijn. Jim Pugh en Gino Matteo weten hun heerlijk, wervelende orgelklanken en vlijmscherp snarenwerk weer op een prachtige wijze in de melodie te weven. De krachtige rockstem van Jade is gemaakt om dit soort nummers te zingen. Top nummer. Het meer dan vijf minuten durende 'Believe In Me' is een emotionele, soulvolle ballade. De melodie wordt gedragen door de warme orgelklanken van Jim Pugh en je krijgt kippenvel van het mooie subtiele mondharmonicawerk van Nic Clark. Gitarist Gino Matteo zal met zijn subliem en gevoelvol snarenwerk zeker heel wat muziekliefhebbers weten te raken. Het wordt funky met 'You're Nothing'. Jade Bennett heeft een veelzijdige stem met een groot bereik en dat laat ze in deze funky rocker ook horen. Ze heeft één van de beste stemmen die ik dit jaar al hoorde. Instrumentaal zijn de uitstekende funky baslijn van Michael Burnham en het scheurende gitaarwerk van Matteo een lust voor het oor.  
 
 
 
 
 
 
Andere parels op dit uitstekende album zijn de soulvolle Southern ballades 'Moving On' en 'Paid & Broke'. Ze hebben beide een mooie opbouw en Jade weet zich met haar prachtige stem weer helemaal in deze nummers te wurmen. Puch is in beide songs uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op het orgel en gitaarvirtuoos Gino Matteo zet met fantastisch en gevarieerd gitaarwerk de woorden van zijn vrouw nog wat kracht bij. Woorden zullen steeds te klein zijn om deze twee sublieme ballades te omschrijven. Met het heel aantrekkelijke en catchy 'Warm Inside' neemt de Bennett Matteo Band ons mee naar de rock uit de jaren negentig. De beukende baslijn van Michael Burnham zorgt voor de opwindende hartslag in 'Oh Lord', een mix van gospel en rock. Jim Puch speelt zich weer in de spotlights met zijn subliem en gevarieerd toetsenwerk en hetzelfde kan gezegd worden van Gino Matteo die ook deze keer weer machtige en splijtende klanken uit zijn sixstring weet te toveren. Niet dat de stem van Jade Bennett enige vocale ondersteuning nodig heeft, toch bieden de prachtige stemmen van The Sons Of The Soul Revivers een hele meerwaarde aan het indrukwekkende 'Oh Lord'. Naar het einde toe laat Jade een schreeuw los, die door merg en been gaat.
 
 
 
 
 
 
Dat Jade een stem heeft die alle genres en stijlen aan kan vertelde ik al eerder. Als ik dan toch een keuze moet maken welk genre ik ze het liefst hoor zingen, dan moet ik niet lang nadenken. Ik geloof nooit dat er een zangeres is die de tragere nummers beter kan zingen dan Jade Bennett.  In de prachtige powervolle ballade 'Table For Two' doet Jade's krachtige stem me bij momenten denken aan de grote Janis Joplin. Die kon zich ook volledig in haar nummer inleven. Het ene moment klinkt Jade zacht en intiem en even later haalt ze met een geweldige kracht verschroeiend uit. Ik ben fan van de zangeres en van de band. Het album wordt afgesloten met het melodieuze en soulvolle 'When I Close My Eyes'. Er zitten veel Stevie Wonder invloeden in deze 'When I Close My Eyes'. Instrumentaal is het genieten van de mooie mondharmonica van Nic Clark, het uitstekende toetsenwerk van Jim Pugh en  het sublieme snarenwerk van Gino Matteo. 'Shake The Roots', het debuutalbum van Bennett Matteo Band is een voltreffer. Het is meteen een schot in de roos. Het zal niet lang meer duren of deze band staat in de grote zalen en op de grote festivals. Bennett Matteo Band beschikt over een geweldige zangeres en ook instrumentaal heeft deze band alles te bieden. Hopelijk is deze band ook vlug te zien in onze contreien. Als ze naar België of Nederland komen sta ik zeker op de eerste rij. 'Shake The Roots' is een absolute aanrader en Bennett Matteo Band is een top band. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Doesn’t Really Matter
02. Shiny Creatures
03. Believe in Me
04. You’re Nothing
05. Moving On
06. Paid & Broke
07. Warm Inside
08. Oh Lord
09. Table for Two
10. When I Close My Eyes
 
 
Jade Bennett – Zang
Gino Matteo – Gitaren
Kid Andersen – Gitaren / Background Vocals
Michael Burnham – Bas
Carson Ford – Drums
Jim Pugh & Kid Andersen – Keyboards
Nic Clark – Mondharmonica
Dmar- Percussie
Lisa Leuschner Andersen – Background Vocals
The Sons of the Soul Revivers – Background Vocals