BEN POOLE & GUY SMEETS - ACOUSTIC DUO LIVE

Album Review

Album: 
BEN POOLE & GUY SMEETS - ACOUSTIC DUO LIVE
Artist: 
Ben Poole & Guy Smeets
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Akoestische bluesrock
Date: 
26/03/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BEN POOLE & GUY SMEETS - ACOUSTIC DUO LIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ben Poole is een eenendertigjarige jongeman uit de UK, die zijn eerste sporen verdiende als gitarist bij Dani Wilde. Toen al was duidelijk dat deze, toen nog heel jonge knaap heel wat in zijn mars had. Ben wilde zijn eigen band en zijn eigen muziek. Met de energieke Barry Pethers vond hij een geweldige basgitarist en een man die op tijd en stond ook de show stal op het podium. Om de ritmesectie compleet te maken moest men nog alleen op zoek naar een fantastische drummer. Deze werd gevonden in de persoon van Alan Taylor. De Ben Poole Band was geboren en al vrij snel verscheen er in 2010 de EP 'Everything I Want', met daarop vijf nummers. Niet alleen in de UK heeft Ben een goede reputatie, ook aan de andere kant van de Noordzee, op het Europese vaste land heeft Ben Poole al een grote en hechte fanbase. In oktober 2011 maakte Ben zijn eerste mini tour bij onze noorderburen. Het was tijdens één van deze eerste optredens dat ik Ben Poole heb leren kennen. Het was toen nog een speels optreden, maar je zag toch dat deze band een enorme potentie had. In februari 2012 verscheen Ben Poole zijn eerste full cd 'Let's Go Upstairs'. De meeste nummers op het album werden door Ben geschreven en ook de drie covers op het album had hij zo bewerkt dat het toch ook een beetje zijn nummers waren. Sindsdien is hij regelmatig te gast in Nederland en België. Hij stond al op meerdere grote festivals, onder andere het Bluesmoose Fest, Kwadendamme en Het Highlands Festival in Nederland. In België stond Ben al op het Swing Wespelaar Festival en More Blues Festival. Het publiek was telkens geweldig enthousiast en Ben kreeg telkens positieve recensies. In 2013 tekende Ben een contract bij Manhaton Records. Op 31 oktober 2013 mocht Ben Poole in de Royal Albert Hall optreden en dat leek hem de geschikte plaats om er opnames te maken. Het live album 'Live At The Royal Albert Hall' verscheen in oktober 2014 en was Ben's debuut album voor Manhaton Records. Ben Poole blijft groeien, zowel wat de band betreft als zijn muzikale keuzes. Van het power trio in de begin jaren, naar een kwartet dat heel erg de nadruk legt op de melodie, zonder de kracht van Ben Poole zijn gitaar te vergeten. De toetsen hebben naast de gitaar een heel grote inbreng gekregen in Ben Poole zijn muziek. In april 2016 verscheen 'Time Has Come', voor mij één van de beste albums van 2016. Wayne Proctor was de producer en die samenwerking kreeg een vervolg op het volgende studio album 'Anytime You Need Me', dat op 14 september 2018 verscheen. Net voor zijn Europese tournee 2019 begon verscheen het schitterende dubbele live album 'Live '19'. Het album werd die zomer opgenomen tijdens drie concerten in het United Kingdom, door Andy Banfield van Superfly Studios. De mixing en de mastering werden gedaan door Wayne Proctor in de Superfly studios in Ollerton.
 
 
 
 
 
 
Guy Smeets is een drieëntwintigjarige jongeman die opgroeide in Roermond en al vanaf zijn zevende muziek aan het maken is. Hij vond inspiratie in de uitgebreide platenkast van zijn ouders. Op een ochtend deelde de jongen aan zijn ouders mee dat hij ooit op het podium van de Royal Albert Hall wou staan. Niet zo maar staan, maar een instrument bespelen tijdens een concert. Dat is ambitie tonen wat de jonge Smeets daar deed en hij droomt nog steeds om ooit op dat legendarische podium te staan. Het is aan hem om die droom werkelijkheid te maken. Hij stond al samen met een paar gerenommeerde artiesten op het podium. Bij Ben Poole, zijn brother from another mother, speelde hij al verscheidene malen samen. Guy volgde acht jaar gitaarles op de muziekschool, maar in 2013 maakte hij de stap naar het Rock Institute in Eindhoven. Daar hoopte hij zijn muzikale kwaliteiten verder te ontwikkelen en te verbreden. In die periode had Guy Smeets al een eigen band waarmee hij praktisch elk weekend ergens op een podium stond. De Guy Smeets Band was het levende bewijs dat muziek maken niet leeftijd gebonden is, want de band bestond uit maar liefst drie generaties. Op 2 november 2014 werd hun debuutalbum 'GS Band' voorgesteld op een officiële release party in Poppodium Grenswerk in Venlo. De GS Band bestaat niet meer, maar Guy is nog steeds een gegeerd gitarist en staat nog veelvuldig op het podium. Hij is lead gitarist bij AJ Plug en bij Phil Bee. Ook in de band Hard2Get neemt Guy de gitaar en de backing vocals voor zijn rekening. In 2019 kreeg hij nog een prijs als beste Nederlandse bluesmuzikant en een nominatie als beste Nederlandse gitarist. Op twintig augustus 2020 speelden Guy en Ben een akoestisch concert in Café Bar De Comm in Groesbeek, de thuisbasis voor de jongens van Bluesmoose.
 
 
 
 
 
 
Twee akoestische gitaren en twee schitterende gitaristen, meer is er niet nodig om een fantastisch concert te geven. Dat bewezen Ben Poole en Guy Smeets op twintig augustus in het Bluesmoose Cafe De Comm in Groesbeek. Het duo begint hun concert met de uitstekende titeltrack van Ben's album 'Let's Go Upstairs' uit 2012. Het wordt een bijna vijf minuten durende versie, met een erg knappe, Spaans getinte intro van Ben op de akoestische gitaar. Even later krijgen we het vertrouwde, aanstekelige ritme van 'Let's Go Upstairs' te horen. Ben zingt het nummer met veel gevoel en het samenspel van Ben en Guy op hun gitaren levert een prachtig hoorspel op. Met een mooie en vingervlugge snarensolo zet Ben of Guy de kers op de taart van deze uitstekende song. Ook van het sterke 'Take It No More' uit 2018 krijgen de luisteraars in Café De Comm een superlange versie. Ben trekt met een knappe riff het nummer op gang. 'Take It No More' heeft een uitstekend en catchy refrein. In het lange instrumentale gedeelte is het met volle teugen genieten van het sublieme samenspel van deze geweldige gitaristen. Ook in 'Doesn't Have To Be That Way' weet Ben weer te bekoren met een Spaans getinte snarenintro. Het is een heerlijke liefdesballade, die Ben met zeer veel gevoel en emotie in zijn stem weet te zingen. Terwijl Guy Smeets voor de ritmische begeleiding zorgt tovert Ben Poole een geweldige gitaarsolo uit zijn akoestische gitaar. Mijn bewondering voor deze jonge Brit wordt elke keer als ik hem bezig zie of hoor nog groter. Er wordt niet alleen eigen werk gespeeld, luister maar eens naar de lekker akoestische versie van 'Going Up The Country', de tijdloze klassieker van Canned Heat. Ben en Guy maken er eigen versie van en daar mag natuurlijk weer geen uitstekend en vingervlug snarenwerk in ontbreken. Deze keer is het Guy Smeets die het publiek laat genieten van zijn knap solowerk. Dat het publiek dit weet te waarderen hoor je aan het enthousiast applaus.
 
 
 
 
 
 
Ook van het funky getinte 'Nothing Ever Hurt Like You' van James Morrison weten Ben en Guy een eigen versie te maken, die perfect in het repertoire en de stijl van Ben past. In het bijna acht minuten durende 'Too Tired', een cover van Albert Collins, is er tijd en ruimte genoeg voor deze twee jonge gitaarvirtuozen om hun klasse te etaleren. Zo een kans grijpen deze jongens met beide handen en het resultaat is een minutenlang, fantastisch snarenspel van deze twee erg begaafde gitaristen. Niet alleen in hun solo's blinken ze uit, maar ook in hun uitmuntend samenspel. Een aantal korte instrumentale fragmenten, waarin Ben en Guy nogmaals hun grote klasse als gitarist etaleren krijgen we in 'Guitar Duel'. Het enthousiasme en het plezier dat deze twee jonge kerels op het podium hebben spat er zo vanaf en is ook duidelijk te horen in hun commentaar. Volgens Ben kwamen we nu op een moment in de show dat elke keer anders werd ingevuld. In Groesbeek is dat met een medley van 'Billy Jean', 'Purple Haze','Losing You', om daarna te eindigen met 'Billy Jean'. Deze uitstekende medley is een lust voor het oor. De overgang van 'Billy Jean' naar 'Purple Haze' wordt gemaakt met heel herkenbare intro's van bekende songs. 'Ook zijn eigen nummer 'Losing You' weet Ben erg mooi tussen de Hendrix klassieker 'Purple Haze' en de Michael Jackson wereldhit 'Billy Jean' te weven. Dat het publiek genoten heeft hoor je aan het langdurig en enthousiast applaus dat Ben en Guy krijgen. 'Acoustic Duo Live' van Ben Poole & Guy Smeets is een fantastisch akoestisch album. Het is een mix van eigen nummers en bekende covers, waarmee je een breed publiek kan bereiken. De liefhebbers van de akoestische gitaar zullen hun hartje kunnen ophalen, want Ben en Guy zullen hun zeker weten te bekoren met hun fantastisch snarenwerk. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Let’s Go Upstairs
02. Take It No More
03. It Doesn’t Have To Be That Way
04. Going Up The Country
05. Nothing Ever Hurt Like You
06. Too Tired
07. Guitar Duel
08. Medley