BEN GRANFELT - ANOTHER DAY

Album Review

Album: 
BEN GRANFELT - ANOTHER DAY
Artist: 
Ben Granfelt
Record Label: 
Label: Bluesland Productions (Tuohi Records)
Style: 
Bluesrock
Date: 
14/10/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BEN GRANFELT - ANOTHER DAY
 
 
 
 
 
 
 
 
Ben Granfelt is een Finse gitarist die op 6 juni 1963 in Helsinki werd geboren. Hij begon op elf jarige leeftijd gitaar te spelen en startte zijn muzikale carrière zoals veel jongeren in bandjes die gevormd werden op school. Ben kwam in contact met Muddy Manninen en samen richtten ze de band Gringer Locos op. Gedurende hun zesjarig bestaan (1986-1991) maakten ze drie albums.  Daarna ging Ben bij de Guitar Slingers aan de slag en met die band mochten ze het voorprogramma van Wishbone Ash verzorgen gedurende hun Duitse tournee. Ben geraakte bevriend met Andy Powell en wanneer Wishbone Ash zonder gitarist viel in 2001, vroeg Andy aan Ben om bij hen te komen spelen. Ben Granfelt maakte minstens twee albums met Wisbone Ash. Granfelt was en is nog steeds een bezige bij want in 1994 richtte hij zijn eigen progressieve gitaar bluesrock band, The Ben Granfelt Band op, waarmee hij al meer dan tien albums opnam en waarmee hij al overal in de wereld te gast was. Er zijn met de tijd heel wat personeel wisselingen geweest. Momenteel bestaat de band uit zanger/gitarist Ben Granfelt, bassist John Vihervä en drummer Miri Miettinen. Om het twintig jarig jubileum van de Ben Granfelt Band te vieren werden kosten nog moeite gespaard. Er verscheen in 2015 met '20 Th Anniversary Tour', een dubbel live album met dvd, gevolgd door een grote promotie tour. Op twintig oktober 2016 verscheen 'Another Day', het nieuwe studio album van Ben. Het bevat tien originele songs die door Ben Granfelt geschreven zijn, in vier nummers kreeg hij hulp van Jones. Het album werd opgenomen in de Soundstation Studios in Magnusborg en de Finnvox Studios in Helsinki.
 
 
 
 
Ben Granfelt laat de luisteraar geen kans om rustig kennis te maken met 'Another Day', want van in het openingsnummer 'Hangmans Tree' worden alle registers open getrokken. De kracht en de energie spat gewoon van deze gitaar gedreven bluesrocker af. Ik heb Miri Miettinen zelden zo geweldig horen te keer gaan op zijn drumkit als in dit nummer. Gitaar virtuoos Ben Granfelt gaat in deze missie van Miri mee en opent met verschroeiend en vlijmscherp snarenwerk waar de gensters van afvliegen. Het spetterende gitaar geluid danst heerlijk van links naar rechts in je boxen. Dit is bijna vier minuten genieten van elke seconde en met elke vezel in je lijf. Ook in de titeltrack 'Another Day' gaat Granfelt op deze furieuze wijze verder. Het nummer kent heel wat sfeer en ritmewisselingen en Ben vertelt het verhaal meer dan dat hij het zingt. De gitaar trekt alle aandacht naar zich toe in 'Another Day'. Met behulp van de Wah Wah pedaal gaat Granfelt waanzinnig te keer op zijn six string en hij doet op momenten aan de exploten van gitaar legende Jimi Hendrix denken. 'Wayward Child' is een heel aangename rocker met een heel melodieuze melodie. De gitaar is minder sterk aanwezig dan in de twee vorige nummers, maar naar het einde toe haalt de gitaarvirtuoos toch nog waanzinnig sterk uit met een verschroeiende solo om van te smullen. 'Shine Like The Sun Over Me' heeft dankzij drummer Miri Miettinen en bassist John Vihervä een heerlijke groove. Het is een nummer dat steeds lijkt te zwellen maar nooit echt openbarst en dat is wel spijtig.
 
 
 
 
Het nog geen honderd seconden durende instrumentale 'Endless' is het ideale rustpunt na het furieuze begin op 'Another Day'. Dat Jeff Beck één van de grote voorbeelden is van Ben Granfelt kunnen we tijdens deze dromerige 'Endless' duidelijk horen. Het toont ook de grote klasse van Ben als gitarist aan, hier laat hij horen dat hij niet alleen verschroeiend kan te keer gaan op zijn gitaar, maar dat hij de snaren ook met heel veel gevoel kan beroeren. Waarom Ben zijn stem laat vervormen op de midtempo bluesrocker 'Open Road, Open Book' is mij een raadsel. De lange scheurende en gevarieerde solo van Granfelt is weer om duimen en vingers af te likken. Ben zegt in dit nummer dat hij een open boek is en dat je maar de moeite moet doen om het te lezen, als je hem beter wil leren kennen. 'Hart On Your Sleeve' heeft een knappe gitaar intro en John Vihervä zorgt voor een mooie bas groove, maar het is samen met de ballade 'Sweet Love', één van de minste songs op deze 'Another Day'. Gelukkig gaat het niveau weer fors de hoogte in tijdens de stomende rocker 'Rocking The Boat'. Afsluiten doen Ben Granfelt, Miri Miettinen en John Vihervä met het strakke groovende 'You Are What You Is', waarin Ben nogmaals laat horen dat hij een begaafd gitarist is. 'Another Day' is een prima album, dat vooral in de eerste helft enorm weet te bekoren. In onze lage landen is Ben Granfelt minder bekend, maar in de Scandinavische landen, Duitsland en Polen is hij heel wat bekender en hij heeft daar ook heel wat optredens. Misschien hoog tijd voor de Ben Granfelt Band om een tournee te organiseren doorheen België en Nederland.
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Line-up Ben Granfelt:
Ben Granfelt (guitars, lead vocals)
Miri Miettinen (drums, backing vocals)
John 'Groovemaster' Vihervä (bass, backing vocals)
 
 
Hangmans Tree
Another Day
Wayward Child
Shine Like The Sun Over Me
Endless
Open Road, Open Book
Heart On The Sleeve
Rocking The Boat
Sweet Love
You Are What You Is