BEAUX GRIS GRIS & THE APOCALYPSE - GOOD TIMES END TIMES

Album Review

Album: 
BEAUX GRIS GRIS & THE APOCALYPSE - GOOD TIMES END TIMES
Artist: 
Beaux Gris gris & The Apocalypse
Record Label: 
Grow vision
Style: 
Bluesrock, roots, rock, jazz
Date: 
25/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BEAUX GRIS GRIS & THE APOCALYPSE - GOOD TIMES END TIMES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beaux Gris Gris & The Apocalypse is de muzikale creatie van Greta Valenti en Robin Davey. Het paar ontmoette elkaar toen hun respectievelijke bands elkaars pad kruisten op YouTube. Om Beaux Gris Gris & The Apocalypse volledig te begrijpen, moet je de band live ervaren. Live spelen deze wereldklasse muzikanten met intense energie een mix van soulvolle rootsmuziek. Met hun debuutalbum 'Love & Murder' kwamen ze dadelijk hoog in alle Europese hitlijsten terecht. Classic Rock Magazine plaatste 'Love & Murder' op plaats dertien in hun top vijftig van beste albums van het jaar 2018. Gitarist Robin Davey was de jongste muzikant die ooit opgenomen werd in de Britse Blues Hall Of Fame. Hij bracht tijd door als artiest bij Atlantic en Interscope Records en heeft opgenomen met een breed spectrum van artiesten, van Mick Jagger tot Katy Perry. Hij was ook lid van de opwindende band The Hoax. Greta Valenti is een meermaals bekroonde zangeres en songwriter. Ze is geboren en getogen in Louisiana. Met haar band Well Hung Heart (OCMA's Best Live Band) tourde Greta door de VS en opende ze voor onder meer Fitz & The Tantrums, Twenty One Pilots, Foreigner en Offspring. Op vijfentwintig maart 2022 verscheen bij het label Grown Vision hun tweede album 'Good Times End Times'. Er staan acht originele, door Greta Valenti en Robin Davey geschreven nummers op het album. 
 
 
 
 
 
 
Greta en Robin schreven de afgelopen twee jaar nummers voor dit nieuwe album. Dat die periode, met de Covid 19 pandemie en de bijbehorende lockdowns, niet de meest vrolijke periode was ondervonden we allemaal. Toch is het album niet somber, omdat het duo wist dat die periode niet eeuwig kon blijven duren. Dat vertaalt zich meteen in een explosieve sfeer van bevrijding in de opener 'Fill Me Up', een opwindende en broeierige bluesrock song, die voorafgaand aan de release van het album al op single verscheen. In de inleiding vertelde ik al de band met veel intensiteit en energie speelt tijdens hun concerten. 'Fill Me Up' is daar een goed voorbeeld van. Met energiek en dreunend slagwerk van Mark Barrett en een beukende baslijn van Robin Davey hebben we meteen een geweldige en opwindende groove. Greta Valenti heeft een prachtige stem en legt heel haar hart en ziel in haar vocale prestatie. Robin Davey haalt uit met een fantastisch mooie en verschroeiende gitaarsolo. Emma Jonson neemt daarna over met prachtig en sprankelend toetsenwerk. Er volgt ook nog een a cappella gezongen stuk, waarbij de begeleiding voor de stem van Greta alleen uit handgeklap bestaat. Opwindend top nummer. 
 
 
 
 
 
 
We krijgen een heel andere Beaux Gris Gris & The Apocalypse te horen in het zwoele en dromerige, jazzy 'Bungalow Paradise'. Hoe dreunend het slagwerk van Barrett was in de opener zo zacht speelt hij in 'Bungalow Paradise'. Met een sublieme, iets ingetogen slide solo bewijst Robin Davey andermaal zijn grote klasse als gitarist. Emma Jonson is het gehele nummer weer uitstekend aanwezig op haar keyboards. Greta Valenti heeft een prachtige stem die een breed spectrum aan genres en stijlen aankan. Het is net of je in 'Bungalow Paradise' een andere zangeres aan het werk hoort dan in 'Fill Me Up'. Met een steeds terugkerend drumpatroon begint  Mark Barrett aan het soulvolle en ontspannen 'Alone'. Een schitterende Emma Jonson speelt zich op de piano in een hoofdrol. De harmonieuze samenzang van Greta Valenti met backing zangeres Ali Coyle is een lust voor het oor. Het zes minuten durende 'Trouble Is Coming' is een bluesy song met een dreigende sound en zang. Met pittige riffs en sferische geluiden is gitarist Robin Davey heel bepalend in dit nummer. Met een rauwe en bitsige solo zet hij zelf de kroon op zijn knappe instrumentale prestatie. Verder is het genieten van de mooie baslijnen van Stephen Mildwater en de prachtige subtiele loopjes en knappe solo van toetseniste Emma Jonson op haar piano. Ook vocaal is dit weer een topnummer. Greta leeft zich volledig in het nummer in. Soms klinkt de zangeres zacht en het andere moment schreeuwt ze het uit. 
 
 
 
 
 
 
Met een basintro trekt Stephen Mildwater of Robin Davey 'Is This The Blues' op gang. Stephen Mildwater is het gehele nummer aanwezig met het ratelend geluid van zijn de vibraslap, een percussie instrument. Greta vertelt het nummer meer dan dat ze het zingt en ze vraagt zich meermaals af of dit wel de blues is. Echte blues is het naar mijn mening niet, wel eigen Beaux Gris Gris bluesrock, een genre met bluesrock als basis, maar met heel wat andere toegevoegde genres en elementen. Gitarist Robin Davey schittert andermaal met uitstekende riffs en zijn snarensolo zal zeker heel wat gitaarliefhebbers kunnen bekoren. Met subtiele heldere klanken uit haar keyboards zorgt toetseniste Emma Jonson op de juiste momenten voor de zachte toets. Naar het einde toe haalt zij ook stevig uit op haar klavieren. 'Is This The Blues' kent een mooi, maar onverwacht einde. Net alsof je met de auto tegen een boom knalt, waarna alles plots stopt. Het radiovriendelijke, swingende 'Gris Gris' is een mix van sixties pop met de motown sound. Het is een vrolijk nummer dat herinneringen oproept aan de tijd van Olivia Newton John en John Travolta in 'Grease'. Drummer Mark Barett en bassist Stephen Mildwater zorgen voor de swingende groove. Met haar knap boogie toetsenwerk bepaalt Emma Jonson de sound en de sfeer van het nummer. Haar boogie woogie piano solo zal voor de nodige sfeer zorgen tijdens de Beaux Gris Gris & The Apocalypse concerten. Robin Davey haalt fantastisch uit met een splijtende en verschroeiende gitaarsolo. Trompettist Alex Jefferis en saxofonist Patrick Leith blazen ook nog een snuifje soul in het nummer. 
 
 
 
 
 
 
Het sixties gevoel blijft ook nog een beetje hangen in het pop getinte 'Watching The World Fall Down'. Het heeft weelderige melodieën en een sterk refrein dat uitnodigt om mee te zingen. We krijgen weer een ander gezicht van Beaux Gris Gris & The Apocalypse te horen in de gevoelvolle ballade 'Lucid'. Er klinkt veel emotie in de breekbare stem van Greta. De mooie baslijn van Stephen vormt het kloppend hart van 'Lucid'. Robin Davey weet in zijn gevoelvolle gitaarsolo dezelfde breekbaarheid en emotie te leggen zoals Greta dat deed in haar stem. Naar het einde toe slagen Greta met haar stem en Emma Jonson op toetsen er nog in om de spanning en de dramatiek nog wat op te vijzelen en dat levert een schitterende lange outro op. 'Good Times End Times' laat de muziekliefhebber kennismaken met de diverse muzikale gezichten van Beaux Gris Gris & The Apocalypse. 'Good Times End Times' is een uitstekend album en meer dan waardige opvolger voor het succesrijke debuutalbum 'Love & Murder'. Het jaar is nog maar halfweg, maar het zou me niet verwonderen mocht op het einde van dit jaar 'Good Times End Times' in heel wat eindejaarslijsten staan. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
1. Fill Me Up
2. Bungalow Paradise
3. Alone
4. Trouble Is Coming
5. Is This The Blues
6. Gris Gris
7. Watching The World Fall Down
8. Lucid
 
Greta Valenti: Zang, percussie
Robin Davey: Gitaar, bas
Mark Barrett: Drums, percussie
Emma Jonson: Piano, keyboards
Stephen Mildwater: Extra bas, percussie, keyboards, akoestische gitaar
 
 
Alex Jefferis: Trompet (6)
Patrick Leith: Tenor saxofoon (6)
Ali Coyle: Backing vocals (3)