BEAUX GRIS GRIS AND THE APOCALYPSE - HOT NOSTALGIA RADIO

Album Review

Album: 
BEAUX GRIS GRIS AND THE APOCALYPSE - HOT NOSTALGIA RADIO
Artist: 
Beaux Gris Gris And The Apocalypse
Record Label: 
Grow Vision Music & Records
Style: 
Vintage bluesrock, rock'n roll, country, Americana, Rock
Date: 
03/05/2024
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BEAUX GRIS GRIS AND THE APOCALYPSE - HOT NOSTALGIA RADIO
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beaux Gris Gris & The Apocalypse is de muzikale creatie van Greta Valenti en Robin Davey. Het paar ontmoette elkaar toen hun respectievelijke bands elkaars pad kruisten op YouTube. Om Beaux Gris Gris & The Apocalypse volledig te begrijpen, moet je de band live ervaren. Live spelen deze wereldklasse muzikanten met intense energie een mix van soulvolle rootsmuziek. Met hun debuutalbum 'Love & Murder' kwamen ze dadelijk hoog in alle Europese hitlijsten terecht. Classic Rock Magazine plaatste 'Love & Murder' op plaats dertien in hun top vijftig van beste albums van het jaar 2018. Gitarist Robin Davey was de jongste muzikant die ooit opgenomen werd in de Britse Blues Hall Of Fame. Hij bracht tijd door als artiest bij Atlantic en Interscope Records en heeft opgenomen met een breed spectrum van artiesten, van Mick Jagger tot Katy Perry. Hij was ook lid van de opwindende band The Hoax. Greta Valenti is een meermaals bekroonde zangeres en songwriter. Ze is geboren en getogen in Louisiana. Met haar band Well Hung Heart (OCMA's Best Live Band) tourde Greta door de VS en opende ze voor onder meer Fitz & The Tantrums, Twenty One Pilots, Foreigner en Offspring. Op vijfentwintig maart 2022 verscheen bij het label Grown Vision hun tweede album 'Good Times End Times'. Er staan acht originele, door Greta Valenti en Robin Davey geschreven nummers op het album.  In 2023 verscheen het livealbum 'Live In The United Kingdom 2023' en nu is er het nieuwe studioalbum 'Hot Nostalgia Radio'. Robin Davey schreef de muziek en Greta Valenti al de teksten voor de veertien nummers op het album. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dat een goede song niet lang hoeft te duren horen we meteen in de twee minuten drieëndertig seconden durende opener 'Oh Yeah'. Pure rock'n roll uit de jaren zestig, die je vanaf de eerste seconde bij je nekvel grijpt en je niet meer loslaat voor de laatste noot uitgestorven is. Drummer Tom Rasulo en bassist Stephen Mildwater zorgen voor een verschroeiende groove. Sam Robertson kruidt het nummer met heerlijk rock'n roll toetsenwerk op de piano en Robin Davey haalt machtig uit met een snedige en scheurende gitaarsolo. Greta Valenti beschikt over een goede en krachtige stem en ze leeft zich volledig uit in dit knappe rock'n roll nummer. De band blijft lekker verder rocken in het stomende 'Wild Woman', waarin Greta zingt dat ze een wilde vrouw is en geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Wees goed voor mij en ik zal goed voor u zijn zingt ze met veel overtuiging. Het pittige en krachtige 'Wild Woman' heeft een stampende groove en een sterk refrein. Top nummer.  Ook in de eerste single 'Satisfy Your Queen' laat Greta horen dat je haar liefst goed behandelt en bevredigt want dat je je anders beter uit de voeten maakt. In de bijgevoegde videoclip is Greta te zien als een vampierkoningin. Met energiek en strak slagwerk bepaalt drummer Tom Rasulo het tempo van het nummer. Bassist Stephen Mildwate voorziet het nummer van een beukende baslijn en toetsenist Sam Robertson laat zijn orgelklanken op de juiste momenten lekker aanzwellen. Robin Davey pakt uit met twee machtige en verschroeiende solo's op zijn sixstring. Wie Beaux Gris Gris And The Apocalypse al live aan het werk zag, kan zich al inbeelden dat zangeres Greta Valenti heel wat mannen zal uitdagen wanneer ze 'Wild Woman' en 'Satisfy Your Queen' live zal brengen.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met het korte, iets meer dan twee minuten durende 'I Told You Baby' krijgen we beukende garagerock, met hypnotiserend gitaarwerk van Robin Davey en een opdwepend, steeds weerkerend toetsenriedeltje van Sam Robertson. Er hangt een Rolling Stones sfeertje rond de soulvolle rocksong 'Middle Of The Night'. Vooral de steeds weerkerende gitaarriff van Robin Davey roept herinneringen op aan deze topband. De blazers, met trompettist Jon-Paul Frappier en saxofonist Yuri Villar, zijn heel het nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en helpen de sound van deze knappe song bepalen. In het soulvolle 'Sad When I'm Dancing' en in de emotionele ballade 'All I Could Do Is Cry' horen we een andere Greta Valenti. De 'Wild Woman' van in de eerste songs wordt hier een jonge, minder zelfzekere verliefde vrouw met hoop en verlangens naar liefde en affectie. 'Sad When I'm Dancing' neemt ons mee naar de jaren zestig, de gouden periode van de Motown sound. Tijdens 'All I Can Do Is Cry' zijn de blazers weer aanwezig. In deze laatste song levert een kwetsbare Greta misschien wel haar beste vocale prestatie op dit album. De wondermooie ballade 'The Runaway' is een ander hoogtepunt op dit album. Het nummer is opgedragen aan Otto Valentine, een dierbare vriend of geliefde van Greta, die op drieëndertigjarige leeftijd stierf. Je hoort de pijn en het verdriet in Greta's stem wanneer ze dit voor haar heel emotioneel en persoonlijk nummer zingt. Instrumentaal is het genieten van het mooie, ingetogen pianowerk en het wondermooie accordeonspel van Sam Robertson en de prachtige gitaarsolo van Robin Davey. 
 
 
 
 
 
 
 
 
'Harder To Breathe' en 'Penny Paid Rockstar' zijn ballades met country invloeden. In dit laatste nummer etaleert gitarist Robin Davey met een meesterlijke en gevoelvolle slidesolo dat hij een kunstenaar is met de bottleneck. Het orgel gedreven 'Don't Let Go' is een pop getint en radiovriendelijk nummer. 'Let's Ride' is een New Orleans shuffle die tijdens de live concerten van Beau Gris Gris And The Apocalypse voor heel wat ambiance zal zorgen. Sam Robertson voegt er met zijn accordeon een snuifje zydeco aan toe. We krijgen helemaal een Louisiana sfeertje in de vrolijke afsluiter 'Mama Cry'. 'Hot Nastalgia Radio', het vierde album van Beaux Gris Gris And The Apocalypse kent een onwaarschijnlijk sterke start. Het tweede deel van het album is zachter en vormt een groot contrast met de eerste nummers. De veelzijdigheid van Beaux Gris Gris And The Apocalypse is één van de meest opvallende aspecten van dit album. Met 'Hot Nostalgia Radio' brengt Beaux Gris Gris And The Apocalypse weer een prima album op de markt. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Oh Yeah!
02. Wild Woman
03. Satisfy Your Queen
04. I Told My Baby
05. Middle Of The Night
06. Sad When I’m Dancing
07. All I Could Do Was Cry
08. The Runaway
09. Harder To Breathe
10. Don’t Let Go
11. Penny Paid Rockstar
12. Marie
13. Let’s Ride
14. Mama Cray
 
 
 
Greta Valenti: Zang en percussie
Robin Davey: Gitaar en backing vocals
Stephen Mildwater: Bas en backing vocals 
Sam Robertson: Keys, piano, accordeon en backing vocals
Tom Rasulo: Drums, Backing Vocals (USA)
 
Chris Cunningham: Additional bas (12) en backing vocals 
Jon-Paul Frappier: Trompet
Yuri Villar: Tenor & Baritone saxofoon
Additional Vocals & Percussion by our neighbors: Daniel Jester, Alesia Jester, & Marie Gammage