BART RYAN - MESSENGER + Concertdata

Album Review

Album: 
BART RYAN - MESSENGER + Concertdata
Artist: 
Bart Ryan
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Akoestische Blues/Americana
Date: 
24/03/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BART RYAN - MESSENGER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bart Ryan is een in Los Angeles geboren sessiegitarist en bekroonde singer/songwriter, die zijn performance karbonades in de VS, Europa en Japan heeft aangescherpt. Als jongen groeide Ryan op in de schaduw van de Hollywood Hills, gebiologeerd door de kenmerkende klanken van krachtige gitaristen zoals Albert Collins, David Gilmour en Stevie Ray Vaughan. Voordat hij oud genoeg was om een drankje te kopen, speelde hij de hele nacht in nachtclubs, ruilde hij riffs met Coco Montoya en andere bluesmeesters uit LA. Tegenwoordig schrijft, neemt hij op en produceert Bart Ryan vanuit zijn huis in Nashville. Voor Ryan, die ook muziek heeft geproduceerd voor films als de Oscar winnaar 'The Descendants', gaat het schrijven van liedjes over een geweldig verhaal, groove, dynamiek en een goede tekstuele twist. Zijn vijfde album 'Starlight And Tall Tales' dat in 2020 verscheen kreeg lovende kritieken van de muziekpers in Amerika en Europa. Maar door Covid 19 pandemie en de daarbij horende lockdowns kon Bart Ryan het album niet voldoende promoten. Op 24 maart verscheen met 'Messenger' zijn eerste volledig akoestisch album. 'Messenger' bevat tien originele nummers, de meeste (7) vers geschreven, maar een paar (3) zijn uit het verleden gehaald en opnieuw bedacht, waaronder 'The Healer' en 'Wanna Be' uit het album 'Starlight And Tall Tales'. Gevraagd naar de titel van de nieuwe plaat, zegt Ryan: Elk nummer op deze plaat heeft een boodschap. Ofwel een boodschap over liefde, lot, lust, woede, hoop... misschien wel allemaal tegelijk. Soms voelt een nummer heel persoonlijk aan, het is mijn boodschap. Soms voel ik me een doorgeefluik en komt de boodschap gewoon ergens anders vandaan. Hoe dan ook, ik ben de boodschapper.
 
 
 
 
 
 
In de opener 'One World' zingt Bart dat hij de wereld niet kan redden. Het is een lekker groovend nummer, dat al eerder verscheen op Bart's album 'Temptation' uit 2009. Bart staat nog steeds achter zijn woorden van 2009 en hij herbewerkte de muziek voor dit akoestische album. 'One World' heeft een sterk refrein en het wordt met veel overtuiging gezongen door Bart. In het refrein krijgt hij vocale ondersteuning van de prachtige stemmen van Lindsey Ellis en Kacee Clanton. Het tempo gaat de hoogte in voor het erg aantrekkelijke en radiovriendelijke 'Street Corner Angel'. Het is één van de hoogtepunten op dit album. Jeff Legore schittert met een prachtige baslijn en ook het vingerwerk van Bart op de akoestische gitaar is van uitstekende kwaliteit. Bart zingt de emotionele en meeslepende bluesballade 'I'm A King' met veel gevoel en emotie. Zijn prachtige solo op de dobro geeft het nummer nog een extra touch. 'The Ballad Of The Lizard And The Frog' is geen traag nummer, maar wel het meest uptempo nummer op dit album. Het is een grappige fabel uit het dierenrijk met de hagedis en de kikker in de hoofdrollen. Eigenlijk is het een politieke parodie over ex president Trump. Bart Ryan zingt in het lied 'Let's Make The Swamp Great Again', verwijzend naar de uitspraak van Trump 'Let's Make Amerika Great Again'. Andermaal schittert Bart Ryan met snel en uitstekend vingerwerk op de akoestische gitaar. 
 
 
 
 
 
 
Met 'Wanna Be' en 'The Healer' krijgen we oudere twee nummers die ook op het vorige album 'Starlight And Tall Tales' stonden. We horen veel emotie in de gevoelvolle stem van Bart tijdens het soulvolle 'Wanna Be'. Persoonlijk vind ik deze uitgeklede akoestische versie beter dan de oude versie met de blazers erbij. De prachtige stemmen van Kacee Clanton en Lindsey Ellis maken het  vocale gedeelte helemaal af. 'The Healer' heeft een heel sterk refrein en het pitttige akoestische gitaarwerk van Bart Ryan is weer van sublieme kwaliteit. 'Stronger Still' is een meeslepende ballade met een fantastische tekst. In dit soort songs komt de gevoelvolle en soulvolle stem van Bart het best tot zijn recht. In het instrumentale gedeelte is het genieten van de heerlijke Lapsteel klanken van Bart Ryan. De mooie stop na drie minuten geeft 'Stronger Still' nog meer cachet. Het tempo gaat fors de hoogte in met de lekker groovende rock 'n roll song 'Working On A Dream'. De verscheidene tempowisselingen en de knappe akoestische gitaarsolo geven nog meer glans aan dit heel dansbare nummer. De ingetogen ballade 'Who Do You Think You Are' zingt Bart over een vrouw die hij niet kan weerstaan. De gevoelvolle akoestiche snarensolo van Bart is hier het perfecte verlengstuk van zijn stem. In het mooie afsluitende 'All Go Home' is een vertwijfelde Bart Ryan op zoek naar een plek waar hij zichzelf kan zijn. De verfrissende stemmen van de backing zangeressen Kacee Clanton en Lindsey Ellis zorgen ook deze keer voor een sterke meerwaarde. 
 
 
 
 
 
 
'Messenger' van Bart Ryan is een prima akoestisch album, waarin we buiten de sterke nummers vooral mogen genieten van de prachtige stem en het uitstekend gitaarspel van Bart Ryan. Wie deze artiest live aan het werk wil zien kan dit op verscheidene plaatsen in de Benelux, want Bart is deze en volgende maand bezig aan een Europese tournee. Op 21 april is hij te gast in Theater van Beresteyn in Veendam, op 5 mei in Scooters in Leeuwarden, op 6 mei in Café 't Hoekje in Drachten, op 7 mei in Lokaal 42 in Helmond, op 17 mei in Paddy O'Ryan in Leeuwarden, op 19 mei in Stadsherberg Helsdeur in Den Helder, op 21 mei in Taverne De Waag in Haarlem, op 22 mei in Den Floeren Aap in Mechelen (B), op 23 mei in Blues Club The Lane in Middelburg en op 28 mei op het Blues Maastricht Rock Passions in Maastricht. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. One World
02. Street Corner Angel
03. I Am A King
04. The Ballad Of The Lizard And The Frog
05. Wanna Be
06. The Healer
07. Stronger Still
08. Working On A dream
09. Who Do You Think You Are
10. All Go Home
 
 
Bart Ryan: zang, gitaar, dobro
Jeff Legore: bas, zang 
Jim Evans: drums, percussie
Kacee Clanton: backing vocals
Lindsey Ellis: backing vocals