BART PEETERS - DELUXE - LIVE IN DE LOTTO ARENA

Album Review

Album: 
BART PEETERS - DELUXE - LIVE IN DE LOTTO ARENA
Artist: 
Bart Peeters
Record Label: 
Simpletone
Style: 
Nederlandstalige wereldmuziek, folk, pop
Date: 
22/05/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

BART PEETERS - DELUXE - LIVE IN DE LOTTO ARENA
 
 
 
 
 
 
https://bartpeeters.net/
 
https://www.facebook.com/bartpeetersofficieel
 
 
 
 
 
 
Bart Peeters werd op 30 november 1959 geboren te Mortsel en is een Vlaams zanger, drummer, gitarist, liedjesschrijver, presentator en acteur. Peeters studeerde Germaanse filologie en theaterwetenschappen in Antwerpen. Hij was nog maar dertien toen hij gevraagd werd om mee te spelen in de jeugdserie Bart Banninks. Sindsdien is Bart Peeters niet meer weg te denken op TV. De programma's waaraan hij meegewerkt heeft zijn niet meer te tellen. Muzikaal was Bart Peeters in 1978 samen met Hugo Matthysen, Jan Leyers en Marc Kruithof actief in de coverband Beri Beri. Peeters werd als muzikant pas echt bekend met The Radios. Met deze band scoorde hij onder andere de hits 'She Goes Nana' en 'I'm Into Folk'. Zijn alter ego Vettige Swa is bekend geworden als drummer van The Clement Peerens Explosition, een band waarin hij samenspeelde met Ronny Mosuse en Hugo Matthysen. In 2002 verscheen 'Het Plaatje Van Bart Peeters', zijn debuutalbum als soloartiest. Daarna was het vier jaar wachten op de opvolger, het uitstekende 'Slimmer Dan De Zanger'. Sindsdien verscheen er op regelmatige basis een nieuw album van deze heel populaire muzikant en TV figuur. Op 1 oktober 2017 verscheen met 'Brood Voor Morgenvroeg', zijn negende solo album. De meeste van de dertien songs op 'Brood Voor Morgenvroeg' werden door Bart Peeters geschreven. Naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag wilde Jan Van Esbroeck, Bart Peeters naar de Lotto Arena halen. Bart Peeters ging akkoord, maar stelde twee voorwaarden. De show moest 'Deluxe' heten en het moest een eenmalig concert zijn. Dat het heel anders uitdraaide weten we ondertussen al. Tussen eind november 2019 en eind januari 2020 speelden Bart Peeters en zijn Ideale Mannen niet minder dan 15 uitverkochte concerten in de Lotto Arena in Antwerpen en zonder de corona pandemie waren daar in mei 2020 nog een achttal concerten aan toegevoegd. Die laatste concerten zijn verplaatst naar september 2020, hopelijk kunnen ze dan wel door gaan. Van die eerste vijftien concerten werden opnames gemaakt en uit die opnames werden er 26 nummers gekozen voor het dubbel live album 'Deluxe - Live In De Lotto Arena', dat op 22 mei verscheen.

 

 

Het concert opent met het amper twee minuten durende, maar wondermooie 'Zonder Woorden'. Met veel gevoel weet Bart Peeters deze liefdesballade te brengen, het publiek luistert muisstil naar de prachtige tekst. Het contrast met het vrolijke en uitbundige 'In De Plooi', waarbij de hele Lotto Arena meteen ritmisch in de handen begint te klappen, kan bijna niet groter zijn. Je moet al een zure pruim zijn om je niet te laten meeslepen met dit aantrekkelijk ritme en met de vrolijke tekst. Het catchy refrein nodigt meteen uit tot meezingen en de uitstekende accordeon geeft het nummer nog een extra touch. Bart en zijn band blijven uptempo liedjes afwisselen met tragere nummers. 'Zomerdagen' is zo'n trager walsje dat je doet wegdromen en verlangen naar een vakantie aan zee. Instrumentaal zit dit nummer weer heel knap in elkaar en De Ideale Mannen bewijzen dat ze de perfecte begeleidingsband zijn voor Bart. Op viool trekt Emile Verstraeten het heel populaire 'Poolijs' op gang. Wanneer Peeters aan het plezante en catchy refrein begint hoor je het publiek in De Lotto Arena meteen reageren. 'Poolijs' is een geweldig ambiance nummer, waarbij niemand kan blijven stilzitten. Dit is het eerste echte hoogtepunt van het concert en het is een ideaal lied om de klasse van Bart te omschrijven. Hij is niet alleen een uitstekend muzikant en een fantastische liedjesschrijver. Bovendien zijn er weinige muzikanten die hun publiek zo kunnen bespelen, als Bart Peeters dat kan. Het vijfhonderd koppig Deluxe koor onder leiding van Hans Primusz zingt samen met Bart het prachtige liefdeslied 'Allemaal Door Jou'. Alle registers worden open getrokken voor een ode aan zijn viervoeter tijdens 'Twee Paar Poten En Een Staart'. Met een knappe stop op het einde geven Bart en de band het nummer nog meer cachet.

 

 

Céline Dion had ooit een wereldhit met het door Jean Jacques Goldman geschreven 'Pour Que Tu M’Aimes Encore'. De Nederlandse vertaling van Bart Peeters 'Tot Je Weer Van Me Houdt' moet zeker niet onderdoen voor het Franse origineel. Deze ballade zal zeker voor de nodige emotie en ontroering gezorgd hebben in de Lotto Arena. Met een melodieuze snarensolo aan het einde zet Piet Van Den Heuvel, instrumentaal de kers op de taart van deze emotionele liefdesballade. Nog voor het publiek bekomen is van zoveel moois, kondigt Bart zijn speciale gast Ronny Mosuse aan. Samen zingen ze het vrolijke 'Zeester Met Koffie'. Bart zat in een ver verleden samen met Ronny bij The Radios. Ook Robert Mosuse, de broer van, zat bij die populaire band. Robert overleed in 2000 aan een hersentumor. Bart vertelt dat Robert de sterren van de hemel zong, maar dat hij nu zelf één van die sterren is. Het is een prachtig voorwoord voor 'Hij Zong Nana', de Nederlandse vertaling van 'She's Goes Nana', de grootste hit van The Radios. Bart zingt het nummer samen met Ronny Mosuse. De tweestemmigheid van Bart en Ronny is heel intens en zit vol met emotie en verdriet. Wanneer Ronny vraagt om het refrein mee te zingen reageert het voltallige publiek heel spontaan. Sindsdien zie ik s'nachts regelmatig een glimlachende ster glinsteren en dan denk ik bij mezelf dat iemand deze versie van 'Hij Zong Nana' aan het spelen is, want een mooier eerbetoon kan je bijna niet krijgen. De feestelijke 'Slaapwals' wordt op gang getrokken door de viool van Emile Verstraeten. 'Slaapwals' kent verscheidene ritme en sfeerwisselingen, zodat het lied elke seconde boeiend blijft. Vanaf de eerste noten van 'Lepeltjesgewijs', begint het publiek massaal ritmisch in de handen te klappen. Ambiance is verzekerd bij dit soort sterke en aanstekelige nummers. Ook met 'Ik Hou Meer Van Folk' keert Bart Peeters terug naar zijn periode van The Radios. Het is een Nederlandse vertaling van 'I'm Into Folk'. Met opwindend percussiewerk en heerlijke accordeon klanken gaat de hele Lotto Arena uit zijn dak. Het is meteen ook het einde van CD1.

 

 

 

De volgende CD begint met een opgewekte 'Twijfel Niet En Dans', een ambiance nummer met een heel aanstekelijk ritme. Het is een mix van folk en pop, waarbij je moeilijk kan blijven stilstaan, dus dansen we allemaal maar mee met Bart Peeters en zijn Ideale Mannen. De heerlijke percussie zorgt voor het Latijns ritme tijdens 'Pinguin Op Antartica' en op de simpele vraag van Bart om het refrein mee te zingen, reageert het publiek met veel overgave. Een emotioneel moment volgt met de pianogedreven ballade 'Liefde Is Alles'. Iets voorbij halfweg barst het nummer helemaal open, wanneer het vijfhonderd koppig Deluxe koor, het heft in handen neemt. In het volgende nummer 'Kies Mij' begint het koor a capella. Het is een cover van 'You're A Lady' van Peter Skellern, waarop Bart een Nederlandstalige tekst schreef. Kies Mij' was in 2019 het Valentijnslied op Radio 2. Bart Peeters groeide op in de schaduw van het Sfinks-festival in Boechhout. Het is één van de voornaamste festivals van wereldmuziek in België en dat die wereldmuziek een grote invloed heeft gehad op de muziek van Bart Peeters hoor je nu nog steeds in zijn liedjes. Het Afrikaans getinte 'Dicht Bij Mij' is daar een goed voorbeeld van. In de Lotto Arena nam het Deluxe koor op een indrukwekkende wijze het vocale gedeelte van zangeres Tutu Puoane over. De bongo's en de conga's van Ivan Smeulders en Amel Serra Garcia spelen een hoofdrol in het uptempo nummer 'Konijneneten'. Ook hier weer volgt een daverend applaus van een heel enthousiast publiek. Het beste nummer van Peeters is voor mij 'Heist Aan Zee'. Samen met de prachtige stemmen van het Deluxe koor en het publiek maakt Bart een indrukwekkende versie van dit meeslepend pareltje. Het kippenvelmoment op dit dubbele album. 

 
 
 
 
 
 
 
 
De pompende basdrum en de viool steken een tandje bij voor het aantrekkelijke folk nummer 'Brood Voor Morgenvroeg', waarin Bart ons probeert te overtuigen dat we ons geen zorgen moeten maken, zolang we maar brood hebben voor morgenvroeg. De fantastische outro geeft het nummer nog meer cachet. Het publiek gaat echt uit de bol wanneer de laatste noot gespeeld is. Toch slagen Bart en Ronny Mosuse erin om even later De Lotto Arena muisstil te krijgen voor de emotionele, piano gedreven ballade 'Wat Nog Komen Zou'. In het dansnummer 'Messias' zorgen de percussie instrumenten voor een opwindende beat. De band blijft er vol tegenaan aan met 'AAA', waarin het publiek en het koor weer een geweldige vocale prestatie leveren. Het opwindend solowerk op de conga's en bongo's zijn een lust voor het oor. De laatste ballade op dit album is het liefdeslied 'Hoeveel Ik Van Je Hou', een Nederlandstalige cover van 'Make You Feel My Love', een song van Bob Dylan uit 1997. Bart Peeters eindigt zijn concert even ingetogen als hij het begon. Toen was het met 'Zonder Woorden' nu is het op de tonen van zijn Sinterklaasnummer 'Kniktieklaas'. 'Deluxe - Live In De Lotto Arena' van Bart Peeters is een fantastisch live album. Op dit album met Nederlandstalige wereldmuziek zit zoveel variatie, dat iedereen aan zijn trekken komt. Er is plaats voor de feestneuzen, maar ook voor een lach en een traan. Bovendien is Bart Peeters een topper, die zijn publiek altijd weet te bespelen en de juiste snaar weet te raken. 'Deluxe - Live In De Lotto Arena' is a must have voor alle liefhebbers van folk, wereldmuziek en Nederlandstalige muziek. Trouwens wie nog niet naar het concert in De Lotto Arena geweest is geef ik één goede tip. Als er nog concerten in De Lotto Arena komen, twijfel niet en ga er naartoe. Ik garandeer je dat je een fantastische avond beleeft met Bart Peeters, zijn Ideale Mannen, Ronny Mosuse en het Deluxe koor. (8,5/10)

 

 

Walter Vanheuckelom

CD1
1. Zonder Woorden
2. In De Plooi
3. Zomerdagen
4. Poolijs
5. Allemaal Door Jou
6. Twee Paar Poten en een Staart
7. Denk Je Soms Nog Aan Mij
8. Tot je weer van me houdt
9. Zeester Met Koffie
10. Hij Zong Nana
11. Slaapwals
12. Lepeltjesgewijs
13. Ik Hou Meer Van Folk

CD2
1. Twijfel niet en dans
2. Pinguin Op Antarctica
3. Liefde Is Alles
4. Kies Mij
5. Dicht Bij Mij
6. Konijneneten
7. Heist Aan Zee
8. Brood voor Morgenvroeg
9. Wat Nog Komen Zou
10. Messias
11. AAA
12. Hoeveel Ik van Je Hou
13. Kniktiklaas

Ivan Smeulders - Bas, percussie, accordeon, mandoline en zang
Mike Smeulders - Accordeon, keyboards en zang
Emile Verstraeten - Viool, altviool, mandoline, gitaren, keyboards, trompet en zang
Piet Van Den Heuvel - Gitaren, banjo, percussie en zang
Amel Serra Garcia - Percussie, bas en zang

Special guests
Ronny Mosuse
Het Deluxe koor olv Hans Primusz