BARNEY BENTALL - COSMIC DREAMER

Album Review

Album: 
BARNEY BENTALL - COSMIC DREAMER
Artist: 
Barney Bentall
Record Label: 
True North Records
Style: 
Country, Americana
Date: 
22/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BARNEY BENTALL - COSMIC DREAMER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Canadese singer/songwriter Barney Bentall werd op veertien maart 1956 in Toronto geboren als Barnard Franklin "Barney" Bentall. Hij groeide op in Calgary, Alberta als zoon van een Baptistenpredikant. In de jaren negentig had Barney met Barney Bentall And The Legendary Hearts een paar succesrijke singles in Canada, zoals  'Life Could Be Worse', 'Something To Live For', 'Crime Against Love' en 'Come Back To Me'. Met The Legendary Hearts nam Barney zes albums op. In 1997 begon hij een veeboerderij in British Columbia. In 2006 bracht hij bij True North Records zijn eerste soloalbum 'Gift Horse' uit en twee jaar later volgde een live dvd van zijn concert in The Grand Cariboo Opry. Nog een jaar later verscheen zijn tweede soloalbum 'The Inside Passage'. In 2009 bracht Barney samen met Shari Ulrich en Tom Taylor het album 'Live At Cate's Hill' uit en in 2016  volgde van het trio  'Tightrope Walk', een album vol folk muziek. In 2010 richtte Barney samen met Shari Ulrich de bluegrass band The High Bar Gang op. Met 'Flesh And Bone' uit 2012 en 'The Drifter And The Preacher' uit 2017 verschenen nog twee solo albums van Barney Bentall. Nu vijf jaar later is er het nieuwe album 'Cosmic Dreamer', met daarop elf songs. Acht daarvan zijn originele door Barney Bentall geschreven nummers. 'Why Are You So Sad' schreef Barney samen met Mike Crozier en verder staan er nog twee covers op 'Cosmic Dreamer'.
 
 
 
 
 
 
Het eerste nummer dat Barney voor zijn nieuwe album schreef was de titeltrack 'Cosmic Dreamer', dat eerder ook al op single verscheen. Hij schreef het in februari 2020 in Yellowpoint Lodge op Vancouver Island, terwijl hij een cursus volgde aan het Ladysmith Marine Institute om een nieuw certificaat te ontvangen, waarmee hij op arctische expedities met stijve romp kon blijven rijden op Arctische expedities voor een reisbureau genaamd Adventure Canada. Bentall's vrouw Kath had hem een afbeelding en een tekst gestuurd die een snaar bij hem raakten op manieren die hij nog steeds niet volledig kan begrijpen. Het inspireerde hem toch om ideeën samen te stellen die al snel 'Cosmic Dreamer' werden. Kort daarna volgde een bezoek aan Dolans studio, die een Steinway vleugel heeft, die prominent op het album aanwezig is. Barney zegt het volgende over dat eerste nummer: We maakten het avondeten, arrangeerden het nummer, speelden het drie keer en het was klaar. 'Cosmic Dreamer' is een piano gedreven, dromerige ballade. Van zijn zus die aan de Lower East Side van Vancouver werkt hoorde Barney veel verhalen over mensen die daar worstelen met dakloosheid en drugsverslaving. Met zijn nevenproject The Cariboo Express zorgt Bentall voor fondsenwervende concerten om een organisatie te steunen die deze mensen helpt. Met die menselijke problemen in zijn achterhoofd schreef Barney het nummer 'Whiskey Jack (Home). Instrumentaal is het genieten van het prachtige vingerwerk op de akoestische gitaar van Barney Bentall, het prachtige pianospel van Adrian Dolan, de heerlijke pedal steel gitaarklanken van Matt Kelly en de melancholische fiddle van Kendel Carson.
 
 
 
 
 
 
Achter bijna alle nummers schuilt een waar gebeurd verhaal, zo ook in het wondermooie en emotionele 'Why Are You Said'. Opnieuw is de Steinway piano van Adrian Dolan prominent aanwezig. Ooit werkte Brentall samen met twee mensen die een gewelddadige opvoeding meemaakten. In 'Why Are You So Sad' vraagt de zanger zich af of hij niet niet meer had kunnen doen dan alleen maar een empatisch oor bieden. Het aangrijpende en beklijvende 'Soul Sister' schreef Barney voor zijn oudste zus, die een paar jaren geleden onverwacht overleed. In deze piano gedreven ballade haalt Barney herinneringen op aan vroeger. Dave Reimer zorgt voor de prachtige backing vocals en het ingetogen snarenwerk op de akoestische gitaar is van Dave Barber. Het liefdeslied 'You're Gonna Make Me Lonesome When You Go' van Bob Dylan is altijd één van de favoriete liedjes van Barney Bentall geweest. Hij maakt er op dit album een duet van met Valentino Trapani. Net als Dylan speelt Bentall hier mondharmonica en akoestische gitaar. Het knappe vingerwerk op de mandoline en mandola komt van Adrian Dolan. 'Foolish Me' gaat over twee mensen die een relatie hebben, maar die alle twee andere dingen van het leven verwachten. Het is een melancholisch country nummer met erg knap werk van Shanti Bremer op de banjo en van Adrian Dolan op het accordeon. De melancholische fiddle van Kendall Carson versterkt de trieste sfeer van de emotionele country/Americana ballade 'Not Standing Up To You'. Matt Kelly is uitsstekend aanwezig met zijn heerlijke Pedal steel gitaarklanken.
 
 
 
 
 
De tweede cover op het album is 'Shadows' van Gordon Lightfoot. De versie van Barney Bentall is iets trager en dat maakt 'Shadows' iets gevoelvoller en intiemer . 'Shadows' is het verhaal van een muzikant die opnieuw leert omgaan met het leven en de liefde, nadat hij van een tournee terug thuiskomt. Het prachtige atmosferische elektrische gitaarwerk komt van Eric Reed. Ook het mooie vingerwerk van Barney Bentall op de akoestische gitaar en het subtiele pianospel van Adrian Dolan kunnen weer bekoren. In het aangrijpende en emotionele 'No Time To Go' zingt Barney dat het nooit een goed moment is om te sterven of om iemand te verliezen. Barney schreef 'Potter's Wheel' bij het overlijden van de moeder van zijn vrouw. Ze was een geweldig persoon en zonder haar steun en hulp was het voor Bentall bijna onmogelijk geweest om een carrière als muzikant uit te bouwen. Er is een mooie harmonieuse samenzang tussen Barney en Ruth Moody en Sam Howard zorgt op de staande bas voor het kloppend hart van het lied. Bentall sluit het album af met het optimistisch en blij nummer 'Cody Road', waarin hij zingt dat genieten in kleine dingen zit, zoals met een vriend paard rijden op een zonnige dag. 'Cosmic Dreamer' is een album waarin Barney Bentall zijn gevoelens van hoop, liefde, verlangens en verlies met de luisteraar deelt. Het is over het algemeen een traag en zachtaardig album met een overkoepelend element van melancholie dat er doorheen loopt. (7,5/10
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Cosmic Dreamer
02. Whiskey Jack (Home)
03. Why Are You So Sad
04. Soul Sister
05. You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go (feat. Valentino Trapani)
06. Oh Foolish Me
07. Not Standing Up To You
08. Shadows
09. No Good Time To Go
10. Potter’s Wheel (feat. Ruth Moody)
11. Cody Road
 
 
Barney Bentall (gitaren, mondharmonica en zang)
Adrian Dolan (piano, keyboards, accordeon, mandoline, mandool en viool) persoonlijk samenwerkten om het album te maken, namen bassist/zanger 
Kirby Barber  bassist/zanger 
Geoff Hicks  drum
Kendel Carson (viool)
Matt Kelly (pedal steel)
Dave Reimer, Ruth Moody (zang)
Dave Barber (akoestische gitaar)
Shanti Bremer (banjo)
Eric Reed, Paul Pigat, Scott Smith (elektrische gitaren)
Sam Howard (contrabas)
John Raham (percussie)
Rob Becker (bas)
Daryl Havers  (keyboards) droegen ook op afstand bij vanuit locaties in British Columbia aan individuele nummers
Valentino Trapani (zang)