BANTY HOLLER - JOURNEYMAN SONGS

Album Review

Album: 
BANTY HOLLER - JOURNEYMAN SONGS
Artist: 
Banty Holler
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Americana, Country, Alt Country, folk
Date: 
10/09/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BANTY HOLLER - JOURNEYMAN SONGS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banty Holler is soms een akoestisch trio of een solo act, maar momenteel een duo, bestaande uit Neile H. Coe III (gitaren en zang) en Gijsbert Diteweg op Dobro en lapsteel. Gijsbert Diteweg is een door wol geverfde muzikant, want aan zijn muzikaal CV komt geen eind. Hij studeerde aan de Universiteit Leiden (psychologie), speelde in verschillende bandjes en geeft gitaarles. Grondlegger van Banty Holler is Neile H. Coe III. Hij komt van oorsprong uit Chicago en luisterde als jonge puber naar muziek van Led Zeppelin en AC/DC. Pas op latere leeftijd kwam hij in aanraking met muziek van Hank Williams, Muddy Waters, Chuck Berry etc. Als jonge tiener belande hij, in de jaren negentig, in Nederlands meest dichtbevolkte stad Den Haag. Banty Holler maakt al een tijdje roots muziek waarin Alt Country, American folk, rock, blues, en rockabilly hand in hand gaan. 'Half A Dozen' (2016), 'Nothing Machine' (2017), 'Tradition' (2018) en 'Wired For Sound' (2019) gingen vooraf aan hun nieuwe plaat 'The Journeyman Songs', die op tien september verschijnt. Neile H. Coe III schreef op 'Color Of The Blues' (George Jones) na, alle liedjes zelf. Over die ene cover van George Jones zegt Neile: George Jones is just the greatest. I love his singing, such a great combination of technique, tone and soul! George Jones is maybe the greatest country singer and I was happy I could find my own way of doing one of his famous tunes.
 
 
 
 
 
Vanaf de eerste noten van de country getinte opener 'Clementine' is het genieten van de uitstekende klanken uit de Lapsteel gitaar van Gijsbrecht Diteweg. Neile H. Coe beschikt over een aangename stem en weet zijn verhaal geloofwaardig te vertellen. Het ritme gaat nog wat de hoogte in voor de alt country song 'Hit This Chord', waarin het knappe banjo spel van Janos Koolen en het uitmuntende dobro geluid van Gijsbrecht Diteweg heel bepalend is voor de sound. Met zijn galopperende drumbeat houdt Arhur Bont het ritme hoog. Banty Holler gaat de blues weg op met 'Alright'. Na drie aangename songs wordt het minder boeiend met 'Constantine'. Gelukkig duurt het dipje niet lang en wordt het ritme opgetrokken. We snuiven de cowboy en rodeosfeer op in het alt country nummer 'Get Stupid', waarin de banjo van Jonas Koolen weer uitdrukkelijk aanwezig is. In het laatste gedeelte krijgen we een knappe sfeer en ritme wisseling.
 
 
 
 
 
 
 '40' is een typisch country nummer, met prachtig gitaarwerk. De gitaarliefhebbers kunnen genieten van allerlei soorten gitaar klanken, zoals van de Lapsteel, de dobro en het fijne snarenwerk op de sixstring. 'Het instrumentale 'Journeyman Reel' is één van de mooiste songs op het album. De enige cover op het album is 'Color Of The Blues' van George Jones. Het is een mix van country en blues. Het gaspedaal wordt wat dieper ingeduwd voor het vloeiende 'Sons Of Outrage'. Er is weer knap slidewerk en lapsteel gitaar  te horen in de country nummers 'Grass' en 'Take It From Me'. Het album wordt afgesloten met de country ballade '41', waarin Jonas Koolen met zijn mandoline uitstekend aanwezig is. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Clementine
02. Hit this Chord
03. Alright
04. Constantine
05. Get Stupid!
06. 40
07. Journeyman Reel
08. Color of the Blues
09. Sons of Outrage
10. Grass
11. Take it from Me
12. 41
 
Engineer: Eric Kerns 
Producer: Eric Kerns and Neile H. Coe 
Zang en flat top gitaar: Neile H. Coe 
Dobro en lapsteel gitaar: Gijsbert Diteweg 
Bas: Eric Kerns 
Drums: Arthur Bont
Elektrische gitaar: Willem van der Tuuk 
Banjo, mandoline en gitaren: Janos Koolen