BALKUN BROTHERS - BALKUN BROTHERS

Album Review

Album: 
BALKUN BROTHERS - BALKUN BROTHERS
Artist: 
Balkun Brothers
Record Label: 
DixieFrog Records
Style: 
Bluesrock, Jam, Rock
Date: 
13/10/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BALKUN BROTHERS - BALKUN BROTHERS
 
 
 
 
Balkun Brothers is een Amerikaanse psychedelische bluesrock band uit Hartford, Connecticut en werd opgericht door de broers Nick en Steve Balkun. De band brengt rauwe, soulvolle en energieke rockin' American blues. Hun specialiteit is het mixen van traditionele delta blues met zware moderne rock en funk grooves. Hoewel het geluid van de band diep geworteld is in de blues traditie, putten ze in een breed scala van invloeden. In hun studio opnames en tijdens hun live optredens is er steeds een naadloze overgang tussen blues, rock, funk, jam en psychedelische rock. Balkun Brothers werden in 2013 en 2014, tweemaal op rij door CT.com en de Connecticut Music Awards uitgeroepen als beste blues band in Connecticut. In september 2013 verscheen hun EP 'God Bless Our Fallout Shelter'. Dit album met maar zes nummers werd genomineerd voor album van het jaar en de eerste single 'Control Yourself' voor beste song van het jaar op de CTMA Awards 2014. Er volgden nog twee EP's met 'Live From The Basement Bluesch Metal' en 'We.In.Detroit'. Balkun Brothers blijven groeien en speelden op verschillende grote festivals in de USA. De band bracht hun eerste full album 'ReDrova' uit in januari 2015. De broers tekenden een contract met DixieFrog Records en doken samen met producer Popa Chubby de Serpentine Sound Studios, Central Valley, New York in om het album 'Balkun Brothers' op te nemen. Het album bevat twaalf songs, waarvan er elf geschreven zijn door de broers Balkun. Eind verleden jaar tourden Balkun Brothers door Europa als support act van hun producer Popa Chubby. Op het album horen we buiten de broers Balkun, ook nog toetsenist Dave Keyes.
 
 
Het album opent met de single 'Been Drivin'', een nummer met veel tempo, waar de adrenaline in grote hoeveelheid uitstroomt. De liefde is nog groot, want er wordt de hele nacht door gereden om toch maar bij de geliefde te zijn en dat verlangen en drift straalt dit powervolle nummer ook uit. Nick Balkun martelt op grootse wijze zijn drumkit en samen met het primitieve rauwe gitaarwerk van broer Steve levert dat een prachtige sound op. 'I Know What You Did' over een liegende en bedriegende partner kennen we al, want dit nummer stond ook op hun eerste EP 'God Bless Our Fallout Shelter'. Het nummer zit vol catchy riffs en swampy slide gitaar. De nieuwe versie is wel iets minder rauw dan op de EP. De jongens hebben precies al heel wat ervaring met, bedrogen worden door vrouwen want ook het eerste deel van 'She Got It All' gaat over dit onderwerp en ook hier bepaalt die moerassige slide gitaar van Steve Balkun de sound. 'Control Yourself' is rauwe en strakke Mississippi blues die door merg en been snijdt en ook een nummer dat uit de eerder vernoemde EP komt. De power van de Balkun Brothers sound straalt ook hier van het nummer af. Met 'Cold Heart' gaat het duo de rock tour op. Na het gezongen gedeelte gaat het nummer over in een minuten durende jam met heel wat stemming en ritme wisselingen, waarin we wel wat Led Zeppelin invloeden herkennen. 'Pawn Shop' begint met een leuke funky gitaar van Steve en Nick Balkun levert erg sterk slagwerk af.
 
 
De enige cover op het album is 'Mean Town Blues' van Johnny Winter. Balkun Brothers spelen een prachtige, iets rauwere versie dan het origineel. De razendsnelle slide riffs van Steve kunnen me wel bekoren. 'BapaduBap' is funky blues en pas interessant in het erg knappe instrumentale gedeelte. Hoewel ik de rauwe en gedreven sound van Balkun Brothers erg goed vind, doet het toch deugd als de jongens wat gas terug nemen zoals in 'Jail Bird'. Het toetsenwerk van Dave Keyes zorgt voor een aangename andere klank in de sound en is tevens een aanvulling op hetgene Steve doet op gitaar en Nick op drums. Hoe goed beide ook zijn, het blijven maar twee instrumenten en dat heeft, spijtig genoeg ook zijn beperkingen. De dreigende sound van de drums geeft 'Storm For The Devil' extra glans. De afsluiter van het album is wel de meest verrassende song op deze cd. Je hoort letterlijk de regen op de achtergrond in het akoestische traditionele blues nummer 'Rainy Day Front Porch Blues'. De lekkere gitaar klanken en de rauwe stem van Steve bepalen de sound van dit heel mooie nummer. Balkun Brothers mogen best trots zijn met hun tweede full album 'Balkun Brothers'. Door omstandigheden heb ik de jongens verleden jaar gemist, maar ik hoorde van mensen die wel op hun optreden waren in de Spirit Of 66 in Verviers dat ze live nog beter zijn dan op de plaat. 'Balkun Brothers' heeft een heel aparte, maar aangename sound. Zeker de moeite waard. (7,5/10)
 
Walter Vanheuckelom