BACKYARD GIANTS - BACKYARD GIANTS

Album Review

Album: 
BACKYARD GIANTS - BACKYARD GIANTS
Artist: 
Backyard Giants
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Indie pop/Folk/Americana
Date: 
03/11/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BACKYARD GIANTS - BACKYARD GIANTS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Backyard Giants is een indie/folk trio uit Maaseik. Hun grillige muziek situeert zich tussen Grizzly Bear, Villagers en The Dodos. Hun sound varieert van breekbaar akoestisch tot nijdig elektrisch. Hun inspiratie komt uit de meer duistere hoeken. Een zeemzoet deuntje over een schizofrene moordenaar, een scheurende wals over een vervelende vogel, songs over zelfmoord op een mooie, zomerse dag of over de ironie van steeds gruwelijker nieuws dat ons dagelijks wordt aangeboden als entertainment.
 
 
 
 
 
 
In de broeierige opener 'Truth Or Dare' is Nico Camps met uitstekend en dwingend slagwerk erg bepalend voor de sound en de groove. Het ritme van 'Truth Or Dare' gaat steeds sneller en het lijkt een beetje op een horde paarden die in galop steeds sneller weg galoperen. Deze opener is een mix van verschillende muziekstijlen, zoals country, indie pop en Americana en klinkt heel modern. Fleet Foxes zijn duidelijk een inspiratiebron geweest in dit door Tom Corstjens geschreven nummer. Hij bewijst in deze 'Truth Or Dare' dat hij over een heldere en aangename stem te beschikt. Met de geluiden van een windgong begint het dromerige en melancholische 'Early Birds And Sleepyheads'. Een akoestisch nummer waarin Tom Corstjens met zijn stem de dromerige sfeer erg goed weet over te brengen. Ook instrumentaal weet het trio te bekoren met knap diep ingetogen bas werk van Ralf Demandt en prachtig percussie en toetsen werk van Nico Camps, die de dromerige en etherische sfeer in 'Early Birds And Sleepyheads' nog beter tot zijn recht laat komen. Blackyard Giants is een veelzijdige band die niet in één bepaald hokje te steken zijn.
 
 
 
 
 
 
In 'My Last Summer' krijgen we met Ralf Demandt niet alleen een andere stem, maar ook een heel ander soort muziek. Mumford And Sons zijn nooit veraf tijdens 'My Last Summer', waarin uitstekend vingerwerk op de akoestische gitaar de sound helpt bepalen. Ook Nico Camps is op zijn drums en percussie instrumenten weer heel vindingrijk en van grote waarde. 'Everything' Is Real' heeft veel vintage invloeden en het meeslepende 'Robin' is nogmaals een triest en melancholisch nummer. De melancholische sfeer in deze laatste song wordt bruusk verstoord wanneer er door elkaar sprekende stemmen het nummer overnemen. Afsluiten doet dit Limburgse trio met het verrassende, amper honderd seconden durende a cappella gezongen 'Razors And Mirrors', waarin de band nogmaals hun veelzijdigheid aantoont. De titelloze EP van Black Giants is een gevarieerd album. Geen rock of dansmuziek, maar eerder een album om rustig in de zetel naar te luisteren. Tom, Ralf en Nico weten indie pop, Americana, country en folk in hun nummers te verwerken en dat leidt tot een heel eigen stijl. (6,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tom Corstjens - vocals on 1, 2, 4, 5, acoustic guitar, acoustic baritone, high string guitar, backings
Ralf Demandt - vocals on 3 and 6, electric guitars, electric baritone, bass guitar, classical guitar, backings
Nico Camps - drums, percussion, microkorg, roland spdsx, backings
 
1 Truth or Dare 03:41
2 Early Birds and Sleepyheads 04:26
3 My Last Summer 04:32
4 Everything Is Real 05:08
5 Robin 05:26
6 Razors and Mirrors 01:37