BACKTRACK BLUES BAND - A DAY BY THE BAY

Album Review

Album: 
BACKTRACK BLUES BAND - A DAY BY THE BAY
Artist: 
Backtrack Blues Band
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Elektrische blues
Date: 
14/04/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BACKTRACK BLUES BAND - A DAY BY THE BAY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Backtrack Blues Band is afkomstig uit de Tampa Bay regio van Florida en is één van Amerika's langstlopende en meest succesvolle bluesbands. Ze hebben opgetreden met met vele blueslegendes, zoals Stevie Ray Vaughan, B.B. King, Buddy Guy, Gregg Allman, Koko Taylor, Johnny Winter, John Lee Hooker en Robert Cray, om er maar een paar te noemen. Deze vijfkoppige band heeft een vrolijk, elektrisch bluesgeluid dat doet denken aan de vroege bluesscene van Chicago. De band levert zijn merk van originele elektrische blues met de passie en integriteit van een groep die tientallen jaren heeft besteed aan het verfijnen van zijn ambacht. Backtrack Blues Band heeft het respect van hun muzikale collega's verdiend en ze wonnen reeds drie prestigieuze Tampa Bay muziekprijzen voor Best Blues Band. Backtrack Blues Band speelde al  op meerdere, grote bluesfestivals over de hele wereld. Ze brachten al zeven albums met originele bluesmuziek uit, die allemaal een plaats vonden in de top 10 van Living Blues And Roots Radio Charts. 'Make My Home In Florida' uit 2018 werd door Downbeat Magazine genomineerd als beste bluesalbum van het jaar. in 2020 verscheen hun meest recente album 'Your Baby Has Left'. Op het einde van 2022 veranderde de band  van platenlabel. Nu zijn ze bij Gulf Coast Records en daar verschijnt op 14 april hun nieuwe album 'A Day By The Bay'. Het album werd live opgenomen tijdens hun concert op het Tampa Bay Blues Festival op 10 april 2022 in Sint-Petersburg, Florida. Er staan negen songs op het album, waarvan acht originele nummers. Sonny Charles schreef er zes en Kid Royal twee. Het laatste nummer is de Jimmy Reed cover 'Natural Born Lover'. 
 
 
 
 
 
 
 
De eerste vier songs werden geschreven door Sonny Charles, die ook de lead vocals voor zijn rekening neemt in deze vier nummers. De opener 'Best Friend Grave' is een meer dan zes minuten durend, swingend nummer met knap solowerk op de mondharmonica en op de gitaar. In het aantrekkelijke meezingrefrein krijgt de stem van Sonny ondersteuning van de soulvolle stemmen van Dana Merriwether en Latonya Oliver. 'Best Friend Grave' is een sterke en swingende opener die iedereen meteen in de juiste stemming brengt. Het langste nummer op het album is de schitterende, meeslepende bluesballade 'Make My Home In Florida'. Dit meer dan acht minuten durende nummer is een eerbetoon van Sonny Charles aan zijn thuisbasis Florida. Wayne Sharp draagt de melodie van 'Make My Home In Florida' met zijn warme orgelklanken en net als in het vorige nummer zijn mondharmonicaspeler Sonny Charles en gitarist Kid Royal de instrumentale smaakmakers. Met knap en gevoelvol solowerk weten ze dit lange nummer elke seconde boeiend te houden. Bassist Stick Davis en drummer Joe Bencomo zorgen voor een stuwende groove in het loom swingende 'Help Me Just This Time', waarin Sonny Charles andermaal knap uithaalt met een gruizige harpsolo en Kid Royal pakt grandioos over met een heel fijne snarensolo op zijn sixstring.
 
 
 
 
 
 
 
Het tempo gaat fors de hoogte in met het swingende bluesnummer 'Dixie Grill', dat andermaal voorzien wordt van knap solowerk op de gitaar en de mondharmonica. Wayne Sharp schittert het gehele nummer met zijn swingend Hammondspel en de backing zangeressen Latonya Oliver en Dana Merriwether zorgen met hun prachtige stemmen weer voor een grote meerwaarde. De Jimmy Reed cover 'Natural Born Lover' is de enige cover op dit album. Backtrack Blues Band blijven redelijk dicht bij de originele versie wat ritme en stijl betreft, maar ze maken er wel een meer modernie versie van. Ook hier is het weer met volle teugen genieten van het uitstekende solowerk van Sonny Charles, Wayne Sharp en Kid Royal op de mondharmonica, het Hammond B3 en de gitaar. Met Kid Royal horen we ook een andere stem achter de microfoon. Met het opwindende 'Rich Man Blues' breien Backtrack Blues Band een perfect vervolg aan 'Natural Born Lover'. Kid Royal haalt hier uit met een pittige en vlammende snarensolo. Vervolgens krijgen met 'She Might Get Mad' en 'Times Is Hard'  twee nummers die werden geschreven door Kid Royal en die worden ook door hem gezongen. 
 
 
 
 
 
 
 
'She Might Get Mad' is een heel aantrekkelijke swingende song met knap en weelderig toetsenwerk van Wayne Sharp op het Hammond B3. Het heeft een geweldig sterk en catchy refrein dat uitnodigt om uit te zingen. 'Times Is Hard' is een meeslepende slowblues waarin heel wat solowerk te horen is, met eerst een prachtige solo van Sonny op de harp, daarna een gevoelvolle, warme toetsensolo van Wayne op het Hammond en tot slot een fijne gitaarsolo van Kid die je raakt tot in de kleinste vezel van je lichaam. Het album wordt afgesloten met de swingende bluesshuffle 'You'll Come Back Someday' met opnieuw Sonny Charles achter de microfoon. Ook hier weer dezelfde sterke ingrediënten die de leden van Backtrack Blues Band als geen ander beheersen. Een stevige en swingende ritmesectie en een paar zeer virtuoze muzikanten die weten hoe ze een solo moeten spelen. Het concert duurt bijna één uur en er is geen enkel zwak moment bij. Backtrack Blues Band doen met dit album hun naam als uitstekende live band alle eer aan. Wie houdt van swingende blues met veel solowerk op gitaar, mondharmonica en Hammond gaat in zijn nopjes zijn met het album 'A Day By The Bay'.  (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
 
1. Best Friend’s Grave (Sonny Charles)
2. Make My Home in Florida (Sonny Charles)
3. Help Me Just This Time ( Sonny Charles)
4. Dixie Grill ( Sonny Charles)
5. Natural Born Lover (Jimmy Reed)
6. Rich Man Blues (Sonny Charles)
7. She Might Get Mad (Kid Royal)
8. Times Is Hard (Kid Royal)
9. You’ll Come Back Someday (Sonny Charles)
 
 
 
Sonny Charles: Zang en mondharmonica
Kid Royal: Zang (5,7,8) en leadgitaar
Little Johnny Walter: Ritmegitaar en backing vocals
Joe Bencomo: Drums
Stick Davis: Bas
Wayne Sharp: Hammond B3
Latonya Oliver: Backing vocals
Dana Merriwether: Backing vocals