AYREON - THE SOURCE

Album Review

Album: 
AYREON - THE SOURCE
Artist: 
Ayreon
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label/ Music Theories Recordings.
Style: 
Progressieve rock/metal
Date: 
28/04/2017
Reviewed by: 
Tom Coppers

Ayreon – The Source

http://www.arjenlucassen.com

https://nl-nl.facebook.com/ArjenLucassenOfficial/

 

Arjen Anthony Lucassen oftewel Ayreon brengt vier jaar na “The Theory Of Everything” op zijn eigen label Music Theories Recordings (onder de vleugels van Mascot Label Group) het album “The Source” uit. Een album dat onderverdeeld is in vier delen die elke pakweg 20 minuten duren.

Zoals we van Ayreon gewoon zijn doen er weer een heel legertje gastmuzikanten mee op het album. Maar liefst 11 gastzanger/gastzangeressen passeren de revue. Om het gemakkelijk te maken komen ze alle elf al aan bod in het ruim 12 minuten durende eerste nummer “The Day That The World Breaks Down”. Ze hoor je James Labrie (Dream Theater), Tommy Karevik (Kamelot), Tommy Rogers (Between The Buried And Me), Simone Simons (Epica), Nils K. Rue (Pagan’s Mind), Tobias Sammet (Avantasia), Michael Mills (Toehider), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Russell Allen (Symphony X), Michael Eriksen (Circus Maximus) en Floor Jansen (Nightwish) naast topmuzikanten als Jeroen Goossens (dwarsfluit), Maaike Peterse (cello), Ben Mathot (viool), Joost van den Broek (piano), Marcel Coenen (gitaar) en Ed Warby (drums). En ik moet zeggen: ze zijn één voor één in uitstekende doen. Luister zeker eens naar het wel erg ongewone ‘01’-stuk dat Mills zingt halverwege het nummer. Ik moest onmiddellijk aan Queen denken bij dit stuk. Ook Ed Warby verdient een extra vermelding voor zijn fenomenaal drumwerk.

Zoals het hoort bij progressieve rock/metal worden er vele uitstapjes gemaakt naar andere genres. Het erg folky ‘All That Was’ is bijvoorbeeld een meesterlijk rustpunt aan het einde van de eerste cd. Ook de Hammond is nadrukkelijk aanwezig in verschillende nummers wat het bij momenten zelfs wat bluesy maakt. Al is het toch vooral een gitaargerichte dubbelaar geworden. Veel meer dan in de vorige Ayreon-platen.

De nummers op zich beoordelen is wat mij betreft een quasi onmogelijke onderneming. ‘The Source’ is een plaat die je in zijn geheel moet horen en zo ook moet beoordelen. En dan is het enige wat ik kan zeggen: absolute top! Je moet natuurlijk wel houden van de vele tempowisselingen en verrassende wendingen. Maar de puzzel klopt volledig: de gastmuzikanten, de teksten, de thema’s en de muziek. Arjen Lucassen heeft een prachtplaat gemaakt waar zijn fans zeker van zullen snoepen maar die ook wel eens heel wat nieuwe fans zou kunnen aantrekken.

Voor mij is ‘The Source’ de beste progrock/progmetal plaat die ik ooit gehoord heb. En waarschijnlijk ooit zal horen, want wie beter dan dit gaat doen heeft iets buitenaards gemaakt. Laat ons dus zeggen dat enkel Ayreon zelf dit ooit zou kunnen overtreffen.

 

9,5/10

Tom Coppers

DETAIL ALBUM

 

Tracks:

CD1 
Chronicle 1: The 'Frame 
01. The Day That The World Breaks Down 
02. Sea Of Machines 
03. Everybody Dies 

Chronicle 2: The Aligning Of The Ten
04. Star Of Sirrah 
05. All That Was 
06. Run! Apocalypse! Run! 
07. Condemned To Live 

CD2 
Chronicle 3: The Transmigration 
08. Aquatic Race 
09. The Dream Dissolves 
10. Deathcry Of A Race 
11. Into The Ocean 

Chronicle 4: The Rebirth 
12. Bay Of Dreams 
13. Planet Y Is Alive! 
14. The Source Will Flow 
15. Journey To Forever 
16. The Human Compulsion 
17. March Of The Machines