ASHLEY SHERLOCK - JUST A NAME

Album Review

Album: 
ASHLEY SHERLOCK - JUST A NAME
Artist: 
Ashley Sherlock
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
16/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ASHLEY SHERLOCK - JUST A NAME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Brit Ashley Sherlock is een in Manchester gevestigde zanger en gitarist wiens muzikale carrière begon met solo optredens. Gevraagd naar zijn belangrijkste inspiratiebronnen, citeert hij Jeff Buckley, The Marcus King Band, The Cadillac Three, Gary Clark Jr en Chris Stapleton. Na veel solo optredens besloot Ashley in 2018 samen met Charlie Rachael Kay op bas en Danny Rigg op drums een bluesrock powertrio te vormen, waarmee hij tot nu toe twee EP's in eigen beheer uitbracht. Zijn debuutalbum voor Ruf Records verschijnt op zestien juni en kreeg als titel 'Just A Name' Er staan twaalf originele songs op het album, die allemaal werden geschreven door Ashley, Charlie en Danny. Ashley Sherlock is, samen met Ally Venable en Will Jacobs,  één van de drie spilfiguren van de Ruf Blues Caravan 2023. 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de stevige midtempo rocker 'Trouble', die geduldig opgebouwd wordt naar een sterk refrein. Toch ligt het hoogtepunt in het instrumentale gedeelte waarin Ashley uitpakt met een waanzinnige en zinderende snarensolo op zijn sixstring. Ashley beschikt over een goede stem waarmee hij erg hoog kan gaan. 'Trouble' is een uitstekende en veelbelovende opener. Met het vloeiende en radiovriendelijke 'I Think She Knows' toont Ashley Sherlock zijn veelzijdigheid. Hij zingt het nummer met veel gevoel en er klinkt heel wat emotie in zijn goede stem. Ook hier weet de jonge Brit weer te bekoren op de gitaar, deze keer met een scheurende, maar toch gevoelvolle solo. Drummer Danny Rigg en bassist Charlie Rachael Kay bewijzen dat ze een sterke ritmesectie vormen in het rauwe en edgy 'Realise'. In het begin van 'Empty Street' klinkt singer/songwriter Ashley heel intiem in ons oor. Dat verandert in het sterke refrein, dat in fel contrast staat met de stroves en dat uitnodigt om mee te zingen. De vurige, gevoelvolle snarensolo van Ashley is een lust voor het oor.  Ashley schreef 'Empty Street' tijdens de Corona periode om vijf uur s'morgens in zijn badkamer. Het nummer gaat over een gesprek met jezelf over de goede en slechte kant van een persoonlijkheid en het besef dat het in het leven soms is wat het is. 
 
 
 
 
 
 
In het rustige 'Time' speelt Ashley op de akoestische gitaar en dat levert knap  Spaans getint gitaarwerk op. Ook hier weet de jonge Brit zijn stroves heel mooi op te bouwen naar een sterk refrein. Met veel gevoel en emotie zingt Ashley het prachtige, delicate en emotionele liefdeslied 'Our Love'. Hier zal hij zeker heel wat luisteraars weten te raken met de wijze waarop hij dit nummer zingt. Top nummer. 'Goodbye To You' zit vol met dramatiek. Het nummer is opgebouwd rond een sterke steeds weerkerende riff. Als we Ashley's teksten mogen geloven, dan heeft de jongeman  reeds een grote dosis zelfkennis, want 'Dear Elizabeth' is een nummer over het realiseren van je fouten, al is het soms al te laat. Het is de tweede single uit het album en het is volgens Ashley een brief aan iemand die hij effectief heeft gekend. De epische gitaarsolo van Sherlock geeft het nummer nog meer cachet. 'Dear Elizabeth' is zeker één van de hoogtepunten uit dit uitstekende album. In 'Something's Got To Give' is er veel contrast tussen de zachte stroves en het fel groovende rock refrein. Ook hier etaleert Ashley zijn klasse als gitarist met een priemende solo. Top nummer. 
 
 
 
 
 
 
 
Er klinkt veel pijn en verdriet in de stem van Ashley als hij 'Last Call' zingt. Het is een nummer over een relatie die niet kan gered worden. Ook hier zorgen Ashley, Charlie en Danny voor een mooie opbouw naar een fantastisch refrein. In de midtempo rocker 'What If I Said To You' is het andermaal genieten van de mooie stem van Asley. Afsluiten doet Ashley Sherlock met het het uitstekende 'Backstage Wall', waarin de sterkte van dit bluesrock trio volledig tot haar recht komt. Ashley Sherlock mag best fier zijn op zijn uitstekend debuutalbum 'Just A Name'. Met zijn aanwezigheid in de Ruf Blues Caravan kan Ashley 'Just A Name' volop promoten in het buitenland en dan zal het waarschijnlijk niet lang meer duren eer we deze jonge Brit ook bij ons live aan het werk kunnen zien. Ashley Sherlock is zeker een naam om in de gaten te houden. (8/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Trouble 
02. I Think She Knows 
03. Realise 
04. Empty Street 
05. Time 
06. Our Love 
07. Goodbye To You 
08. Dear Elizabeth
09. Something’s Got To Give
10. Last Call 
11. What If I Said To You 
12. Backstage Wall 
 
 
 
 
Ashley Sherlock – Gitaar en zang
Charlie Rachael Kay – Bas en backing vocals
Danny Rigg – Drums en backing cocals