ARSEN SHOMAKHOV - RAIN CITY BLUES

Album Review

Album: 
ARSEN SHOMAKHOV - RAIN CITY BLUES
Artist: 
Arsen Shomakhov
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, bluesrock
Date: 
06/09/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ARSEN SHOMAKHOV - RAIN CITY BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Arsen Shomakov is een Russische blues gitarist, songwriter en zanger, die in 2005 op het Internationale Blues Challenge in Memphis mocht optreden. Twee jaar later won hij de talenten wedstrijd op het King Biscuit Blues Festival in Helena, AR. Na zijn verhuizing naar Vancouver, B.C. in 2008 richtte Arsen samen Bruce O'Neill op bas en Chip Hart op drums, het Arsen Shomakhov trio op. Met dit trio stond hij op heel wat gerenommeerde festivals in Canada en de Verenigde Staten. The King Biscuit Blues Festival, Waterfront Blues Festival, Edmonton's Labatt Blues Festival, Montreal International Blues Festivals en de Calgary International Blues Festival zijn er een paar van. In 2010 bracht Arsen het album 'On The Move' uit en dat was meteen een schot in de roos, want in de USA geraakte het album tot plaats twee in de airplay hitlijsten van Roots Music Report. Op diezelfde hitlijst in Canada geraakte hij zelfs tot op de eerste plaats. Wereldwijd  bereikte 'On The Move' de top vijfentwintig van beste bluesalbums. In datzelfde jaar nomineerde Toronto Blues Society, Arsen voor de Maple Blues Awards. De Arsen Shomakhov Band ging tweemaal naar Memphis om de White Rock Blues Society in 2014 en 2016 op de IBC te vertegenwoordigen en ze geraakten beide keren tot in de halve finale. Het derde Noord-Amerikaanse album van Arsen getiteld 'Dynamic' werd uitgebracht in augustus 2014. Na vijf jaar wachten verschijnt op zes september het vierde album van Arsen Shomakhov. Het kreeg als titel 'Rain City Blues' en het bevat tien originele nummers, die allen door Shomakhov werden geschreven. Kid Andersen is de producer van het album en bespeelt ook verscheidene instrumenten op het album.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de opgewekte blues shuffle 'Full-Time Lover', met gastmuzikant Aki Kumar in de hoofdrol. Hij weet deze aanstekelige song op een uitstekende wijze te kruiden met zijn mondharmonica. Arsen beschikt over een heel aangename en aantrekkelijke stem en de ritmesectie met Alexander Pettersen op drums en Kid Andersen op bas zorgt voor de stuwende shuffle groove. Alexander Pettersen trekt op zijn drumstel de boogiewoogie song ' No More' op gang, een ideaal nummer voor de mensen die graag de benen in de lucht zwieren en daarvoor de dansvloer opzoeken. Het nummer heeft een catchy refrein en Kid Andersen is het gehele nummer door uitdrukkelijk aanwezig met knap en opwindend vingerwerk op de piano. Arsen Shomakov laat horen dat de gitaar geen geheimen voor hem heeft en haalt voor de eerste keer uit met een knappe snarensolo. Zoals de titel al laat vermoeden neemt het soulvolle en lekker groovende 'Sunset Beach' ons mee naar de zon, vakantie, heerlijke stranden en een diepblauwe zee. Het is een zeer melodieus nummer met een reggae beat, waarin Kid Andersen met zijn warme Hammond klanken de sound kleurt en Arsen met een fijne en pittige gitaar solo de kers op de taart zet. Ook in de blues shuffle 'Woman And Whiskey' zijn Kid Andersen op Hammond en Arsen Shomakhov op gitaar de smaakmakers van dienst. Het instrumentale gitaar gedreven West Coast nummer 'Strolling In San José' biedt Arsen de ideale gelegenheid om zijn kwaliteiten als gitarist te tonen. Het nummer heeft een knappe outro dankzij de baslijn van Kid Andersen.
 
 
 
 
 
 
Vanaf 'Rain City Blues' krijgen we met June Core een andere man aan het slagwerk. De titeltrack 'Rain City Blues' is ongetwijfeld één van de hoogtepunten op het album. 'Rain City Blues' roept herinneringen op aan oude Chicago blues klassiekers als 'Dust My Broom'. Arsen heeft van 'Rain City Blues' een zeer gevarieerd album gemaakt, zo gaat hij met 'Boogaloo' de funky blues weg op. Kid Andersen kruidt het nummer met wervelende Hammond riffjes en Arsen weeft zijn funky Wah Wah gestuurde gitaar riffs doorheen de sound van 'Boogaloo'. Ook zijn overstuurde snarensolo kan erg bekoren. 'Three Arrows' is het tweede instrumentale nummer op het album. Het heeft dankzij bassist Kid Andersen en drummer June Core een heerlijke groove. Natuurlijk is dit weer een perfect nummer voor Arsen om te schitteren op zijn sixstring. In de jazzy getinte bluesrocker 'Sitting On A Fence' geeft Arsen je het advies om een rustige plaats op een bank of op een hek te zoeken, om te beslissen wat je met je leven gaat doen. Kid Andersen is weer schitterend aanwezig op het Hammond en Arsen speelt een schitterende snarensolo die perfect in de sfeer van het nummer past. Afsluiten doet de Russische muzikant met het instrumentale cowboy deuntje 'Little Bird', waarin Arsen schittert met de bottleneck op de dobro gitaar. 'Rain City Blues' is een aangenaam en gevarieerd album. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Full Time Lover
02. No More!
03. Sunset Beach
04. Women And Whiskey
05. Strolling In San Jose
06. Rain City Blues
07. Boogaloo
08. Three Arrows
09. Sitting On a Fence
10. Hello, Little Bird
 
 
 
Arsen Shomakhov - Gitaar en zang
Aki Kumar - Mondharmonica (track 1)
Kid Andersen - Bas, Hammond, Piano, Back Vocals
Alexander Pettersen - Drums (Tr. 1-5)
​June Core - Drums (Tr. 6-10)