ANN PEEBLES & THE HIGH RHYTHM SECTION - LIVE IN MEMPHIS

Album Review

Album: 
ANN PEEBLES & THE HIGH RHYTHM SECTION - LIVE IN MEMPHIS
Artist: 
Ann Peebles & The High Rhythm Section
Record Label: 
Memphis International Records
Style: 
Soul
Date: 
29/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ANN PEEBLES & THE HIGH RHYTHM SECTION - LIVE IN MEMPHIS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ann Peebles is een Amerikaanse soulzangeres en songwriter, die op 27 april 1947 in Saint Louis, Missouri werd geboren als dochter van een Baptistenpredikant en een zangeres. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Ann al vroeg begon te zingen. In haar jonge jaren zong ze in het kerkkoor en in het familie gospelkoor The Peebles Choir, dat werd geformeerd door haar grootvader. Als tiener zong ze ook in de clubs van haar geboortestad, waar ze uiteindelijk werd ontdekt door Oliver Sain en werd gecontracteerd voor diens rhythm & blues revue. Tijdens een optreden in Memphis, TN tekende ze een contract bij Hi Records. Naast haar werk als zangeres begon Ann Peebles met Hi Records zanger en componist Don Bryant songs te schrijven. Begin jaren 1970 had ze enkele succesvolle singles en albums, waaronder 'I Can't Stand The Rain' (single in 1973, album in 1974). Peebles en Bryant trouwden in 1974. Met de opkomst van de discogolf en de verkoop van Hi Records in 1977 verminderde het commerciële succes. Na een muzikale onderbreking bracht Peebles in 1989 het album 'Call Me' uit, waarna meerdere albums volgden. Daarnaast was ze te horen op verschillende albums van Maria Muldaur. In 2010 werkte Peebles mee aan het album 'Memphis Blues' van Cyndi Lauper. Wegens gezondheidsproblemen stopte Ann Peebles in 2012 met optreden. In 2014 werd ze opgenomen in de Memphis Music Hall Of Fame. Op 29 april 2022 verscheen bij Memphis International Records een live album van Ann Peebles & The Hi Rhythm Section. Het is een live opname uit 1992 en hoogstwaarschijnlijk de enige live opname van Ann Peebles & The Hi Rhythm Section. De live opname op het album dateert van 7 februari 1992 en vond plaats in The Peabody Hotel in Memphis, TN. 
 
 
 
 
 
 
Het concert opent met het vloeiende en soulvolle 'If I Can't See You', een nummer uit haar album 'The Handwriting On The Wall' uit 1978. Drummer Howard Grimes en bassist Leroy Hodge zorgen voor een heerlijk vloeiende groove. De blazerssectie, met saxofonist John Sangster, trompettist Anthony Royal en trombonespeler Dennis Bates, zijn het hele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig en het zelfde kan gezegd worden van pianist Charles Hodges. Ann heeft een fantastische soulstem en zingt het nummer met de emotie en gevoel. De schitterende stemmen van Tina Crawford en David J. Hudson maken het vocale gedeelte helemaal af. Halfweg vertraagt de band het nummer om Ann de gelegenheid te geven om haar voor te stellen en het publiek welkom te heten. Daarna gaat Ann op zoek naar 'Part Time Love'. Ann en de band spelen een heel stomende versie van haar hit uit 1970. De blazers en de piano zorgen voor de instrumentale hoogstandjes en met haar krachtige soulstem zet soul diva Ann Peebles haar woorden nog wat kracht bij. Geweldig nummer. Het publiek weet de geweldige versie te waarderen en dat vertaalt zich in een langdurig en warm applaus. Ann legt haar hele hart en ziel in haar emotionele stem in de trieste liefdesballade 'Didn't We Do It'. Charles Hodges draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en de schitterende backing vocals, met David J. Hudson en Tina Crawford, geven een extra touch aan dit prachtige nummer.
 
 
 
 
 
 
De ouderen onder ons kennen zeker en vast nog 'I Feel Like Breaking Up Somebody's Home', een hit van Peebles uit 1971. Dit stomende en soulvolle nummer is één van de vele hoogtepunten op dit album. Ann Peebles zingt het nummer met zoveel gevoel en overtuiging dat je elk woord gelooft dat ze zingt. Pianist Charles Hodges schittert weer op zijn pianotoetsen en de blazerssectie blaast de perfecte dosis soul in het nummer. Het door Randle en Barnes geschreven 'I'm Gonna Tear Your Playhouse Down' is het volgende nummer op de setlist. De meesten kennen het nummer zeker in de versie van Paul Young, die er in 1984 een wereldhit mee scoorde. Twaalf jaar eerder scoorde Ann Peebles al een hit met haar broeierige versie van 'I'm Gonna Tear Your Playhouse Down'. Met haar prachtige soulvolle stem weet Ann Peebles dit verhaal zonder happy end weer op een fantastische wijze te brengen. De ingetogen blazers versterken de broeierige sfeer nog meer en Charles Hodges levert weer knap toetsenwerk af op de piano.  Het duo Barnes en Barnes schreven ook het soulvolle 'I Didn't Take Your Man'. In de eerste strove krijgen we een pratende Ann die een gesprek aangaat met een vriendin, omdat die meent dat Ann een relatie met haar man heeft. Eenmaal Ann begint te zingen geeft ze de vriendin een duidelijk en klaar antwoord. De schitterende backing vocals maken het vocale gedeelte helemaal af en saxofonist John Sangster, trompettist Anthony Royal en trombonespeler Dennis Bates zorgen weer voor heerlijke geluiden op hun blaasinstrumenten.
 
 
 
 
 
 
'You Keep Me Hangin' On ' is een melodieuze soulvolle ballade, waarin de geweldige zangcapaciteiten van Ann Peebles weer volledig tot hun recht komen. The High Rhythm Section is een erg sterke band. In de eerste zeven nummers speelde de band vooral in dienst van de fantastische stem van Ann Peebles. In de lekker groovende gospelsong 'Let Your Love Light Shine' komt daar verandering in. Het vocale werk met Ann Peebles en de backings van David J. Hudson en Tina Crawford zijn nog steeds van top kwaliteit. Maar The High Rhythm Section treedt in dit swingende nummer meer op de voorgrond. Lekkere blazers, knap slagwerk, een mooie lopende baslijn en uitstekend toetsenwerk geven een extra touch aan 'Let Your Love Light Shine'. Je hoort ook onmiddellijk de spontane reactie van het enthousiaste publiek. Ann Peebles sluit het concert met 'I Can't Stand The Rain', haar grootste hit uit 1973. Zowel Ann als de bandleden geven voor deze laatste song nogmaals het beste van zichzelf en dat levert een magische versie op en dat hoor je ook aan het laaiend applaus van het publiek. Voor de fans en ook voor de mensen die Ann Peebles wat uit het oog verloren waren is 'Live In Memphis' a must have album. Ann is één van de beste soulzangeressen van haar generatie en ze heeft geweldige songs gezongen. Deze negen nummers zijn maar een klein gedeelte van de rijke song catologus van Ann Peebles. Voeg daar nog bij dat 'Live In Memphis' waarschijnlijk het enige live album van Ann Peebles met The Hi Rhythm Section is, dan hoef je niet na te denken om dit pareltje aan te schaffen. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. If I Can’t See You
02. Part Time Love
03. Didn’t We Do It
04. I Feel Like Breaking Up Somebody’s Home
05. I’m Gonna Tear Your Playhouse Down
06. I Didn’t Take Your Man
07. (You Keep Me) Hangin’ On
08. Let Your Love Light Shine
09. I Can’t Stand The Rain
 
 
Ann Peebles – zang
Leroy Hodge – bas
Charles Hodges – keyboards
Howard Grimes – drums
Thomas Bingham – gitaar
David J. Hudson – backing vocals
Tina Crawford – backing vocals
John Sangster – saxofoon
Anthony Royal – trompet
Dennis Bates – trombone