ANDY WATTS – SUPERGROOVE

Album Review

Album: 
ANDY WATTS – SUPERGROOVE
Artist: 
Andy Watts
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Rock, Blues
Date: 
04/09/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ANDY WATTS – SUPERGROOVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Andy Watts is één van de vooraanstaande bluesgitaristen van Israël. Hij werd in zijn vroege tienerjaren gebeten door de blues. Omdat hij die muziek ook wilde spelen, leerde hij gitaar spelen. In Israël speelt Andy in twee bands, namelijk The Foreign Angels en The Blues Rebels. Andy Watts is een grote fan van Peter Green en Freddie King en de invloeden van deze twee blueslegendes hoor je duidelijk in het gitaarwerk van Andy Watts. Via zijn netwerk kwam Andy in contact met grote bluesmuzikanten van over de hele wereld en als blues ambassadeur van Israël nodigde Andy verscheidene blueshelden uit naar zijn thuisland. The Blues Rebels fungeerden dan meestal als begeleidingsband. Zo bracht hij Rick Estrin, Johnny Winter, Lucky Peterson en Bernard Allison naar zijn thuisland. Met The Blues Rebels bracht Andy twee albums uit, namelijk 'Open Road' uit 2015 en 'Voodoo Land' uit 2016. Joe Louis Walker was de producer van beide albums. In 2018 verscheen zijn solo debuutalbum 'Blues On Fire', een album dat goede recensies kreeg van de media. Nu twee jaar later brengt Andy zijn tweede soloalbum 'Supergroove' uit. Er staan tien songs op het album, waarvan de helft eigen geschreven nummers zijn en de overige helft covers. Net als op zijn debuutalbum zijn er nu ook special guests aanwezig. Andy Watts en Kenny Neal zijn de producers van 'Supergroove'.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de spetterende instrumentale titeltrack 'Supergroove'. Andy Watts vond inspiratie voor dit nummer in de muziek van de vroege sixties, toen veel bands een bariton sax en B3 Hammond aan hun muziek toevoegden. Ook in deze funky getinte 'Supergroove' zijn bariton saxofonist Ioram Linker en B3 Hammondspeler Eyal Klein uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. De ritmesectie, met bassist Ilan Hillel en drummer Tom Bollig zorgen voor een heerlijke rhythm & blues groove en Andy Watts toont met splijtend en scheurend snarenwerk meteen dat hij een erg begaafd gitarist is. De swingende bluesshuffle 'Living Hand To Mouth' is een cover van Rick Estrin. De Jamaicaanse soulzanger Roy Young zingt het nummer met veel passie en overtuiging. Andy Watts pakt weer uit met een erg knappe gitaarsolo en mondharmonicaspeler Coastin Hank steelt de show met prachtig blaas en zuigwerk op zijn kleine instrument. Op het einde zegt zanger Roy Young: 'That was nice'. Ik ben het volkomen met hem eens. Met splijtend gitaarwerk trekt Danny Watts de stevige bluesrocker 'Straight Shooting Woman' op gang. Deze bijna zeven minuten durende rocker wordt gezongen door Danny Shoshan, voormalig lid van de Israëlische band Jericho. Eyal Klein draagt op het orgel de melodie van 'Straight Shooting Woman' en Danny Watts pakt uit met een spetterende en vlijmscherpe snarensolo. Het nummer heeft een sterk en melodieus refrein, dat dankzij de trompet van Gregory Rivkin en de saxofoon van Ioram Linker instrumentaal nog rijker is dan de rest.
 
 
 
 
 
 
'Burning Deep' is een pareltje van een soulvolle slowblues. Met veel gevoel in zijn soulvolle stem zingt Joe Louis Walker dit prachtige nummer. Met warme orgelklanken draagt Eyal Klein de melodie en de ingetogen blazers voegen de nodige soul toe. De gevoelvolle gitaar solo van Andy Watts is het perfecte verlengstuk van Joe Louis zijn stem. 'Burning Deep' is een vijf minuten durend orgasme voor het oor. Chandler en Conzalez schreven 'Pack It Up', dat in 1974 door Freddie King werd opgenomen. Het is een stevige funky bluesrocker, met vlijmscherp gitaarwerk en ondersteunende blazers. Soulzanger Roy Young legt heel zijn hart en ziel in de vocale vertolking. Daarnet was Joe Louis Walker nog de zanger tijdens 'Burning Deep', nu covert Andy Watts één van zijn bekendste songs, namelijk 'Blues Of The Month Club'. Eliza Neals, één van de rijzende blues zangeressen zorgt in deze song voor de enige vrouwelijke stem op het album. Met haar prachtige en krachtige stem is ze de juiste vrouw op de juiste plaats. Met strak slagwerk en een uitstekende pulserende baslijn zorgen Tom Bollig en Tom Mochiach voor een knappe groove. De driekoppige blazerssectie en de orgelist zijn het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en Andy Watts toont nogmaals zijn klasse op de gitaar. Het derde en laatste nummer dat Roy Young op dit album zingt is de gevoelvolle ballade 'Don't Take My Blues Away'. Ook dit is weer een pareltje dat erg kan bekoren. Zowel de geweldige stem van Roy, als de gevoelvolle gitaar van Andy, de ingetogen blazers en de heerlijke mondharmonica van Coastin Hank geven me goosebumps. Andy schreef nieuwe arrangementen voor 'Don't Let Me Down', een song uit 1972 van de Israëlische band Jericho. Andy voegde blazers toe aan het nummer en Danny Shoshan, de originele zanger van dit lied, mocht ook deze versie zingen.
 
 
 
 
 
 
'Raw' is een aanstekelige rechtaan rechttoe rocker die door Andy Watts geschreven werd. Zanger van dienst is Gadi Altman en hij zingt over de keuzes die iedereen van ons moet maken in zijn leven. Als we daar na verloop van tijd op terug kijken, merken we regelmatig dat de toen genomen beslissing toch niet de juiste was. Ook hier haalt Watts weer uit met een uitstekende snarensolo. Het album wordt afgesloten met de instrumentale Peter Green cover 'Super Natural'. Peter Green is één van Andy's grote voorbeelden en het hoeft dus zeker niet te verbazen dat hij deze ode aan de onlangs overleden gitaargod brengt. Het subtiele Hammond orgel van Eyal Klein zorgt voor de perfecte begeleiding van het gevoelvolle gitaarwerk van Andy Watts en het schitterend blaaswerk op de trompet van Gregory Rivkin. De Israëliër Andy Watts bewijst met dit album dat ook in zijn land de blues en de bluesrock muziek leeft. Andy is een geweldige gitarist en zijn concept met verschillende zangers geeft het album een extra touch. Supergroove' van Andy Watts is een meer dan uitstekend album. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom  
 
 
 
Supergroove
Living Hand to Mouth
Straight Shooting Woman
Burning Deep (Feat. Joe Louis Walker)
Pack It Up
Blues of the Month Club (Feat. Eliza Neals)
Don't Take My Blues Away
Don't You Let Me Down
Raw
Supernatural
 
 
 
Album line-up:
Andy Watts: gitaar (all tracks)
Zang: Roy Young (2,5,7), Danny Shoshan (3,8), Joe Louis Walker (4), Eliza Neals (6), Gadi Altman (9)
Bas : Ilan Hillel (1), Tom Mochiach (2-10)
Drums : Tom Bollig
Keys : Eyal Klein (1,2,3,4,5,6,7,8,10), Matan Eskanazy (9)
Sax : Ioram Linker (1,3-6,8)
Trompet : Gregory Rivkin (1,3-8)
Trombone: Moran Baron (4,6)
Mondharmonica: Coastin Hank (2,8)