ANDY FRASCO AND THE U.N. - SONGS FROM THE ROAD CD/ DVD

Album Review

Album: 
ANDY FRASCO AND THE U.N. - SONGS FROM THE ROAD CD/ DVD
Artist: 
Andy Frasco And The U.N.
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Blues, Soul, Funk, Roots, Rock
Date: 
16/06/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ANDY FRASCO AND THE U.N. - SONGS FROM THE ROAD CD/ DVD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Andy Frasco And The U.N. werd opgericht in 2007, maar het eigen muzikaal verhaal van de frontman gaat nog verder terug, namelijk naar zijn roots als vroegrijpe zestien jarige manager en promotor aan de westkust. Frasco leefde toen in twee werelden, in het ene liep hij nog naar school en in het andere was hij al een zakenman en muzikant. Hij geloofde in zichzelf als muzikant en deed er alles voor om in de muziekwereld te slagen. De eerste vijf jaar gaf niemand om zijn ideeën en zijn muziek. Hij bleef doorgaan en speelde tweehonderd vijftig shows per jaar in zes country clubs en leefde in zijn busje. De concerten van Andy Frasco And The U.N. zijn altijd een feestje. De bedoeling van de band is dat de aanwezigen hun GSM afzetten, hun zorgen en stress vergeten en dat ze meegaan in de muziek en feestje van de band voor een paar uren. Als ik zie dat negentig procent van de mensen lacht en blij is na een concert van ons, dan is ons concert geslaagd zegt Frasco, dan weet ik dat we ons werk goed gedaan hebben. De band bracht al vier albums uit, waarvan 'Half A Man' zonder twijfel het meeste succes kende. Met hun recentste studio album 'Happy Bastards' wilden ze nog meer de beleving en de energie, zoals die er is tijdens concerten overbrengen naar de studio. Het album 'Happy Bastards' werd opgenomen in de Lavish Studios & Brandon Paradise in Californië en bevat twaalf originele nummers die door Andy geschreven werden in samenwerking met Shawn Eckels en Kenli Mattus. Teksten zijn zeer belangrijk voor Frasco, die de deur naar dertig jaar nadert. Ze vertellen het verhaal van een man die volwassen wordt en die dat probeert te doen zonder het kind te verliezen in zijn hart en in zijn geest. 'Happy Bastards' is een blues album, maar met een grote dosis funk, roots, soul en rock. Andy Frasco zegt dat hij een andere interpretatie van blues wil brengen. Veel mensen associëren blues muziek met verdriet en eenzaamheid, maar niet alle blues is zo en dat wil ik bewijzen met mijn muziek. Zelf houdt hij van acts als Wilson Pickett, Marvin Gaye, Buddy Guy, The Band en Samantha Fish. Met de live CD/DVD 'Songs From The Road' komt de werkelijke sterkte van Andy Fraso And The U.N. helemaal tot uiting.
 
 
 
 
 
 
Tijdens de wereldtournee van Andy Frasco And The U.N. werden er op dertien augustus 2016 op het Tucher Blues & Jazz Festival in Bamberg, Duitsland opnames gemaakt voor deze live CD/DVD. Omdat op de CD en de DVD op een paar nummers na dezelfde songs staan, bespreken we hier de DVD die van uitstekende beeld en klank kwaliteit is. De DVD begint bij de jongens op de hotelkamer. Zoals het hoort poetsen ze s'morgens de tanden, maken afspraken en gaan naar de soundcheck. Als de tien koppige band het podium betreedt voor het concert gooien ze vanaf de eerste seconde alle registers open met de boogie woogie song 'C Boogie'. Deze aanstekelige 'C Boogie' en de energie van de band hebben dadelijk invloed op het publiek, dat meteen begint te dansen. Frontman Andy Frasco doet er nog een schepje bovenop en springt dadelijk van het podium af om mee te dansen met de heel enthousiaste menigte. Deze band heeft met zanger/toetsenist Andy Frasco, bassist Chris Lorentz, gitarist Shawn Eckels, drummer Andee Avila, trompettist Niels Kant, saxofonist Ernie Chang, tubaspeler Matt Owen, percussionist Jelmer Olsman, mondharmonicaspeler Rens Ouburg en trombonespeler Arno Bakker alles in huis om een publiek in vuur en vlam te zetten. De band blijft op hetzelfde elan verder gaan  met de vrolijke swinger 'When You're Lonely (Fill It Up)'. De blazers geven 'When'You're Lonely (Fil It Up)', dat met veel enthousiasme wordt gezongen door Andy, een big band gevoel uit de jaren vijftig. Het knappe en verfrissende 'Tie You Up' is een mix van soul en funk en heeft een heel catchy refrein.
 
 
 
 
 
 
Saxofonist Ernie Chang is verantwoordelijk voor de mooie intro van 'Make It Work'. Deze mix van soul en rhythm & blues heeft heel wat hit potentie en zorgt er voor dat de mensen in Bamberg blijven dansen. Na wat sfeerbeelden gaat het concert verder met 'Mature As Fuck', een nummer dat gaat over de positieve en negatieve aspecten van losbandige routine en zo klinkt het ook. Deze stompende en stampende blues song neemt je gewoon mee en laat je pas los op het einde van de rit. Zoals de meeste songs op deze CD/DVD komt 'Mature As Fuck' uit Andy Frasco recentste album 'Happy Bastards', dat in februari van dit jaar verscheen. Andy moet niet aandringen om het Duitse publiek het refrein van het oudere nummer 'Stop Fucking Around' te laten meezingen. Buiten een erg goede zanger is Andy Frasco een geboren entertainer. Ook tijdens het opdwepende 'It's Been A Struggle' blijft het feestje in Bamberg verder gaan. Gangmakers zijn Andy op de toetsen en een weergaloze Matt Owen op tuba. Frasco neemt uitgebreid de tijd om zijn band voor te stellen. De waanzinnige solo van drummer Andee Avila en percussionist Jelmer Olsman maken het publiek nog enthousiaster. Frontman Andy sprong daarna nogmaals het publiek in om zelf zijn band aan het werk te zien en te horen. Daarna volgt 'Smokin' Dope And Rock'N Roll' waar de band nog een stukje 'Purple Rain' van Prince aan toevoegt. Moe lijken Andy en zijn band niet te worden want het feestje wordt verder gezet met het bluegrass nummer 'Down The Road', waarin saxofonist Ernie Chang en trompettist Niels Kant de band op sleeptouw nemen. Elke muzikant krijgt ruimschoots de ruimte en vrijheid om zich in de kijker te spelen en in 'Doin' It' zijn gitarist Shawn Eckels en tubaspeler Matt Owen aan de beurt.
 
 
 
 
 
Tijdens de afsluiter 'Baby Take The Day Off' laat Andy Frasco elke muzikant een ander instrument bespelen en maakt hij van dit nummer een lange jam versie, met percussionist Jelmer Olsman en drummer Andee Avila die beiden op de gitaar schitteren met een verschroeiende solo. Natuurlijk wil het dol enthousiaste publiek meer horen van Andy Frasco And The U.N. Band. De eerste toegift 'Sunny Day Soldier' wordt met ritmisch handgeklap ondersteund en het publiek zingt uit volle borst mee met Andy. Het gaspedaal wordt nogmaals volledig ingedrukt voor de soulvolle swinger 'What More Can I Say', met de blazers in de hoofdrol. Op een bepaald moment staat zelfs de tuba in brand en er wordt gedanst op en voor het podium dat het een lust is voor het oog. De band verdwijnt van het podium, maar het publiek wil duidelijk nog meer en ze krijgen nog meer van de tienkoppige band met de beklijvende ballade 'Main Squeeze', waarin saxofonist Ernie Chang een weergaloze solo ten beste geeft. Definitief alsluiten doen Andy en zijn band met de verwoestende Race Against The Machine cover 'Killing In The Name', met een onweerstaanbare Shawn Eckels op de gitaar. Wie wil weten hoe men een feestje bouwt moet zeker deze CD/DVD aanschaffen, want Andy Frasco And The U.N. maken niet alleen prachtige, stomende muziek. Hun enthousiasme en energie straalt af op het publiek dat dankbaar mee feest met deze schitterende band. Een aanrader. Voor mij hadden ze de sfeerbeelden van de band beter samen geplaatst voor of achter het concert. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom