ANDREA MARR – NATURAL

Album Review

Album: 
ANDREA MARR – NATURAL
Artist: 
Andrea Marr
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Soul en Funk
Date: 
31/10/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ANDREA MARR – NATURAL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sinds 1999 is Andrea Marr een vaste waarde in de Australische muziekwereld. Met haar feel good, high energy funk, groove en blues muziek kan deze muzikante steeds op een goedgevulde concertkalender rekenen. Andrea kreeg ook al verscheidene onderscheidingen. In 2002 werd ze verkozen als VIC/ TAS Female Artist Of The Year en in 2005 werd ze verkozen tot Blues Performer Of The Year. In 2006 mocht Andrea Australië vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis waar ze lovende kritieken kreeg. Haar derde en vierde album 'Watch Me Work It' uit 2006 en 'Little Sister Got Soul' uit 2008, kregen veel internationale airplay. Met dat laatste album viel Andrea in Australië weer meerdere malen in de prijzen (Best Australian Female Blues Artist Of The Year, VIC/ TAS Female Blues Artist Of The Year en de 2009 VIC/ TAS Best Self-Produced Blues CD Of The Year). Ook in Amerika sloeg het album aan en geraakte het tot op plaats achttien in de Amerikaanse Living Blues Hitlijst. In 2012 werd Andrea nogmaals verkozen tot beste blues artieste en mocht ze voor de tweede keer haar land vertegenwoordigen op The International Blues Challenge in Memphis. Andrea en haar band geraakten tot in de halve finale en ze mochten optreden in de internationaal gerenommeerde BB King's Blues Club op Beale Street. Daarna vormde de zangeres een nieuwe band 'The Funky Hitmen', waarmee ze voor meer funky en soul muziek koos. In 2013 verscheen de EP 'Sass & Brass', uitgebracht door het Amerikaanse label Blue Skunk Music. De EP kende wel succes toch keerde Andrea in 2015 terug naar de blues met haar album 'Live At The MBAS House Of The Blues', dat zes maanden lang in de top 25 van The Australian Blues and Roots Charts stond. Het album leverde Andrea ook heel wat nominaties op. De zangeres bleef succes kennen met een paar singles en een zelf geschreven boek 'The Songwriters Handbook'. Op éénendertig oktober van dit jaar verscheen haar nieuwste release, dat de titel 'Natural' kreeg en waarop elf nummers te vinden zijn.
 
 
 
 
 
 
Ik vertelde al dat Andrea Marr in 2013 de EP 'Sass & Brass' uitbracht en in feite is die EP de voorloper van het eerste soul album van Andrea. Zo kunnen we 'Natural' het beste omschrijven, ook al omdat de vijf songs van de EP ook op dit album te vinden zijn. De liefhebbers van de Motown en Stax sound zullen hun hartje kunnen ophalen met dit album van Andrea Marr. Met haar band The Funky Hitmen nam Andrea elf songs op, waarvan er negen origineel zijn en twee covers. Het album 'Natural' opent met het stomende 'Force Of Nature'. Een erg dansbaar soul nummer, waarin de krachtige en prachtige soulstem van Andrea volledig tot haar recht komt. Bassist Rob Little en drummer Roby Corelli zorgen voor de swingende soul groove en de blazers met Jeff Mead op tenor sax, Sean Rankin op trompet en Stuart Byrne op Bariton sax zijn constant en uitdrukkelijk aanwezig in deze 'Force Of Nature'. Het funky rhythm & blues nummer 'Rock Steady' is een cover van Aretha Franklin. Erg veel verandert Andrea niet aan het origineel, toch weet ze uitdrukkelijk haar eigen accenten te plaatsen in deze song. De zware funky baslijn van Rob Little zorgt voor de uitstekende basis en de funky gitaar van Dave Reynolds kleurt de sound van 'Rock Steady' voortreffelijk in. Andrea klinkt als de jonge Tina Turner en de blazers zorgen met korte pittige en opzwepende tussenkomsten voor een uitstekende bijdrage. In 'Mama Got It Wrong Sometimes Too', dat al op Andrea's EP stond horen we de vrouwelijke tegenhanger van James Brown. De blazers met trompettist Sean Rankin, saxofonist Andy O'Connell en trombone speler Dave Palmer zijn weer heel bepalend in dit stomende nummer en Cam Scott weet het nummer perfect te dragen met zijn Hammond klanken. We horen een heel dankbare Andrea Marr in de meeslepende, soulvolle ballade 'Grateful', een song die perfect in het repertoire van Gladys Knight zou passen.
 
 
 
 
 
 
 
 
De Stax sound op zijn best vinden we terug in de erg knappe ballade ' That's Where Love Ends', dat weer op een prachtige wijze en met veel emotie wordt gezongen door Andrea. De piano en het orgel van Cam Scott vormen de basis van deze slow, waarin de blazers weer uitstekend werk leveren. Vooral saxofonist Andy O'Connell blaast zich met een imposante solo in de schijnwerper. Na twee rustige songs wordt het gaspedaal stevig ingeduwd voor het groovende 'Let's Take It To The Bedroom', waarin Andrea laat horen dat ze een vrouw is die weet wat ze wil en die ook durft te vragen wat ze wil. Vocaal legt Andrea haar hart en ziel in deze song en dat levert een verbluffende knappe zangpartij op. Instrumentaal kan hetzelfde gezegd worden van de verschroeiende gitaar solo van Dave Reynolds. We krijgen een grote portie funk en soul in het energieke en erg dansbare 'Credit'. Funk met retro invloeden krijgen we in het stomende 'What Do I Have To Do', een cover van Marva Whitney. Rob Little leeft zich weer volledig uit op zijn dikke bas snaren en zorgt zo voor een waanzinnige bas groove. Ook de blazers zijn weer overvloedig aanwezig, toch steekt trompettist Sean Raskin er torenhoog bovenuit met een erg knappe solo. De ritme sectie met drummer Paul Angas en bassist Steve Temple zorgen voor de funky groove in 'Snakes', nog zo'n nummer waarin de geest van James Brown te horen is. Minder funk, maar meer soul en groove vinden we terug in 'Real Good Man' dat weer op een erg overtuigende wijze wordt gezongen door Andrea. 'Het zwoele afsluitende 'Sticks And Stones' begint met alleen maar de zware baslijn van Steve Temple en de prachtige stem van Andrea. Beetje bij beetje doen de andere instrumenten hun intrede waarbij vooral het erg knappe piano en Hammond werk van Cam Scott en het schitterende snarenwerk van gitarist Dave Reynolds weten te bekoren. 'Natural' van Andrea Marr is een erg dansbaar album dat bol staat van soul en funk. Andrea heeft een prachtige en krachtige stem. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Force Of Nature
02. Rock Steady
03. Mama Got It Wrong Sometimes Too
04. Grateful
05. That’s Where Love Ends
06. Let’s Take It To The Bedroom
07. Credit
08. What Do I Have To Do
09. Snakes
10. Real Good Man
11. Sticks And Stones
 
 
Andrea Marr: vocals
The Funky Hitmen:
Dave Reynolds: guitar
Rob Little: bass
Roby Corelli: drums
Sean Rankin: trumpet
Stuart Byrne: Baritonsax
Jeff Mead: tenorSax
Cameron Fallaw: Hammond organ
Steve Temple: bass
Paul Agnas: drums
Cam Scott: keys
Andy O'Conell: tenorsax
Dave Palmer: trombone
backing vocals: Andrea Marr, Shobana Sebastian, Cam Scott, Darius Tagaloa, John Talo