ANDRE BISSON - LATCHFORD

Album Review

Album: 
ANDRE BISSON - LATCHFORD
Artist: 
Andre Bisson
Record Label: 
Factor
Style: 
Soulvolle roots en blues, gospel
Date: 
15/09/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ANDRE BISSON - LATCHFORD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van een klein stadje in Noord-Ontario tot levendige menigten in Engeland en Wales, André Bisson heeft bewezen dat hij een boodschap heeft die het waard is om naar te luisteren. Met een carrière die meer dan 20 jaar omspant, omvat zijn muzikale cv 9 studioalbums, talloze prijzen en uitverkochte shows in Canada, de VS, het VK en Europa. Als de enige songwriter en arrangeur voor een groep die zich uitstrekt van zes tot twintig muzikanten, heeft André zijn eigen muzikale merk gecreëerd doordrenkt met soul, roots, blues en R &B. Met behulp van een eclectische combinatie van instrumenten creëert hij een muzikaal verhaal dat de soundtrack wordt voor zijn teksten. Sinds André op vijftienjarige leeftijd voor het eerst op het podium stond, is zijn liefde en toewijding altijd voor liveshows alleen maar gegroeid. Door zijn krachtige zang te combineren met een groep muzikanten van wereldklasse, maakt André er een prioriteit van om het publiek altijd een opwindende, intense en gedenkwaardige muzikale ervaring te geven. De verbinding tussen de muzikanten, het lied en het publiek is altijd het ultieme doel. Sinds zijn eerste albumrelease in 2009 heeft Andre bekendheid gekregen met prijzen zoals 'Male Vocalist of the Year' op de Hamilton Blues Awards. Hij werd al vijfmaal genomineerde bij de Hamilton Arts Awards. André werd ook geselecteerd door de Grand River Blues Society om deel te nemen aan de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee. Onlangs won André de 2022 Song of the Year Award voor het International Song Contest for Blues & Roots Radio met zijn nummer 'Down The Line' van zijn laatste album. Zijn nieuwe album 'Latchford' verschijnt op vijftien september en het bevat elf originele, door André Bisson geschreven nummers. 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de soulvolle, Southern gospel song 'Latchford'. De vierkoppige blazerssectie, met saxofonist Pat Carey, trombonespeler Rob Sommerville en de trompettisten Loretta Hale en Shawn Moody, zijn uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en met prachtig solowerk drukken ze hun stempel op deze knappe titeltrack. 'Latchford' heeft een sterk en aanstekelijk refrein. André Bisson heeft een prachtige stem en hij wordt op de juiste momenten vocaal bijgestaan door de uitstekende soulvolle stemmen van Selena Evangeline en Quisha Wint. 'Latchford' vertelt het verhaal van iemand die op zoek is naar iets, maar beseft dat het al die tijd al in hem of haar zat. De blazers blijven weelderig aanwezig en er komt met, violist Paul Barna en celliste Loretta Hale, zelfs een strijkersduo bij in de upbeat soulsong 'The Reformed Reciever'. Hier legt André ons uit dat als we alle dingen wegnemen die ons in het leven tegenhouden, we niet langer de mogelijkheden van de toekomst misleiden die we zelf kunnen creëren. Het nummer verreist een krachtige stem en dat blijkt helemaal geen probleem voor André te zijn. Het blijft krachtig in de soulvolle midtempo song 'Echo Mountain'. Met strak slagwerk bepaalt drummer Keagan Early het tempo en met een diepe baslijn zorgt Mike Rowell voor een knappe groove. Orgelist Jesse O'Brien schittert het ganse nummer met wervelend orgelwerk en hij laat zijn orgelklanken op de juiste momenten lekker aanzwellen. 
 
 
 
 
 
 
Het heel dansbare 'Shake' is een lekker upbeat nummer, waarbij je niet kan blijven stil zitten. De fantastische blazerssectie en pianist Jesse O'Brien schitteren met hun prachtig solowerk en geven het nummer een extra touch. De strijkers met violist Paul Barna en celliste Loretta Hale spelen zich andermaal in de kijker in het melancholische 'Dusty Albums', een mix van country, Americana en folk. Gastpianist Dan Rodrigues is van de partij in het heel dansbare en energieke upbeat nummer 'Smile Time'. De weelderige blazers zijn het gehele nummer weer uitstekend aanwezig en André Bisson zingt het nummer met veel kracht en overtuiging. 'Enough' is een hard hitting nummer met krachtige blazers en pittige, aggressieve gitaarriffs. De soulvolle ballade 'Longest Way Around' is voor mij één van de beste nummers op het album. André Bisson levert hier misschien wel zijn sterkste vocale prestatie van het album. De eclectische groep instrumenten smelten samen tot één geheel in dit nummer met zware gospel en roots invloeden. 
 
 
 
 
 
 
 
Met een fantastische bariton sax solo trekt Pat Carey het funky nummer 'Sticks And Stones' op gang. De heldere pianoklanken van Jesse O'Brien staan in fel contrast met de zware stomende groove van 'Sticks And Stones'. André Bisson pakt uit met een snedige en uitstekende gitaar solo. Ook in het sterk groovende 'Tail Wags The Dog' haalt André fors uit met aggressieve gitaar riffs en een pittige solo. Jesse O'Brien draagt de melodie met zijn orgelklanken. In het instrumentale gedeelte is het genieten van het samenspel van Jesse's orgel en André's gitaar. Het album wordt afgesloten met de erg aantrekkelijke gospelsong 'The Bring Down', met toetsenist Jesse O'Brien en de backing zangeressen Selena Evangeline en Quisha Wint in de hoofdrollen. 'Latchford' van André Bisson is een erg goed en gevarieerd album. Dankzij de sterke nummers en de uitstekende en uitgebreide band blijft het album van het begin tot het einde boeiend. Het zou me niet verwonderen als Anfré Bisson met 'Latchford' ook internationaal helemaal zou doorbreken. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Latchford
02. The reformed Deceiver
03. Echo Mountain
04. Shake
05. Dusty Albums
06. Smile Time
07. Enough
08. Longest Way Around
09. Sticks And Stones
10. Tail Wags The Dog
11. The Bring Down
 
 
André Bisson: Zang, elektrische en akoestische gitaar, tamboerijn en mondharmonica
Jesse O'Brien: Piano en orgel
Mike Rowell: Bas
Keagan Early: Drums
Pat Carey: Saxofoon
Shawn Moody: Trompet
Loretta Hale: Trompet en cello
Rob Sommerville: Trombone
Paul Barna: Viool en Viola
Quisha Wint: Zang
Selena Evangeline: Zang
Dan Rodrigues: Piano (6)