ALLMAN BETTS BAND - DOWN TO THE RIVER

Album Review

Album: 
ALLMAN BETTS BAND - DOWN TO THE RIVER
Artist: 
Allman Betts Band
Record Label: 
BMG
Style: 
Southernrock
Date: 
28/06/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ALLMAN BETTS BAND - DOWN TO THE RIVER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na een jaar treuren om het verlies van zijn vader en moeder was Devon Allman in december 2017 klaar om terug muziek te maken. Eerst met The Devon Allman Project, samen met Robert Randolph en G. Love. Later kwam daar ook Duane Betts bij, Duane is de zoon van Dickey Betts, gitarist en zanger bij The Allman Brothers Band. In 2018 speelden Devon en Duane zo meer dan honderd concerten samen bij The Devon Allman Project. Zowel Duane als Devon besloten om samen een nieuwe uitdaging aan te gaan en om samen nieuwe muziek te schrijven en op te nemen. In een volgende stap besloten ze hun oude vriend Berry Duane Oakley, zoon van de oprichtende bassist van de Allman Brothers Band, Berry Oakley, op te bellen en ze vroegen hem om zich bij hen aan te sluiten. Daarna rekruteerden ze doorgewinterde spelers uit het Project ensemble, zoals slide gitarist Johnny Stachela, drummer John Lum en percussionist R. Scott Bryan (Sheryl Crow). In november 2018 kondigden ze de oprichting van Allman Betts Band aan. Ze doken de studio in en het resultaat is het schitterende debuutalbum 'Down To The River' dat in juni van dit jaar verscheen. De manier waarop de band het album 'Down To The River' opnam, was een eenvoudige organische aanpak. 'Down To The River' werd live opgenomen op two inch analoge tape en weergegeven zonder computers en zonder digitale bewerking. Het resultaat is een album met negen nummers, die rijk zijn aan nuances en warmte. Het is een album dat vertrouwd, comfortabel en gedurfd is.
 
 
 
 
 
 
Dat het album live werd opgenomen hoor je meteen wanneer je Devon met one, two, three, four hoort aftellen, waarna de opener 'All Night' wordt ingezet, een nummer met een prachtige melodie en fantastisch samenspel tussen de gitaar van Duane Betts en de slide van Johnny Stachela. Het begint met een spetterende riff die de aanzet geeft voor een hemelse melodie en de volle stem van Devon Allman. 'All Night' is een mix van swampy Southern rock en Americana, die doet denken aan de sound van The Allman Brothers en daar heeft het typische gitaar en orgelgeluid van Allman Betts Band een groot aandeel in. Hetzelfde kan gezegd worden van het door Betts en Vaughan geschreven 'Shinin'. Duane Betts neemt hier de zang voor zijn rekening, maar de geweldige multi gitaar harmonieën, waar The Allman Brothers een patent op hadden, zijn ook hier weer overvloedig aanwezig. Een sublieme Johnny Stachela maakt het gitaargeluid helemaal compleet met onweerstaanbaar slide werk. Het mooie en vloeiende 'Try', begint en eindigt met de volgende woorden van Devon: 'I've Got Something To Say'. Ook in deze 'Try' kan je weer met volle teugen genieten van de harmonieuze twin guitars, de prachtige Hammond geluiden en de hemelse harmonieën. De titeltrack 'Down To The River' is een soulvolle en meeslepende song die met veel gevoel gezongen wordt door de fluwelen stem van Devon Allman. De melodie zweeft op de prachtige orgelklanken van Peter Levin. R. Scott Bryan en Matt Ross Spang leveren uitstekend werk op de percussie en met gitaristen als Devon Allman, Duane Betts en Johnny Stachele weet je dat ook het gitaarwerk weer subliem is. In de lange outro laat de band het refrein stilaan uitdoven. Met zijn bijna negen minuten is het door Duane Betts gezongen 'Autumn Breeze' het langste nummer op het album. Het is een trager nummer dat begint met een atmosferische intro, maar daarna wervelt en bouwt naar een dromerige jam achtige sound, waarin de elektrische en de akoestische gitaren een grote inbreng hebben. Hammondspeler Peter Levin en pianist Chuck Leavell weten hun toetsen klanken op een prachtige wijze doorheen de sound van 'Autumn Breeze' te weven en de fantastische baslijn van Berry Duane Oakley vormt het kloppend hart van dit prachtige nummer.
 
 
 
 
 
 
 
Met veel gevoel en ook wat weemoed in zijn stem zingt Devon het nostalgische 'Good Ol' Days', waarin hij terug kijkt nnaar het verleden, maar waarin hij ook overtuigd is dat me moeten genieten van het heden. De prachtige backing vocals maken het vocale gedeelte helemaal af. Instrumentaal etaleert Johnny Stachela nogmaals zijn sublieme klasse als slide gitarist en de akoestische gitaren van Devon en Duane doen aan zorgeloze avonden aan een kampvuur denken. 'Melodies Are Memories' heeft een grote country vibe. Johnny Stachele is weer uitdrukkelijk aanwezig met zijn bottleneck en strooit het gehele nummer gretig rond met erg fijne slide riffjes. Het is een nummer dat tijdens het door Duane gezongen gedeelte echt een country nummer is, maar tijdens het instrumentale gedeelte explodeert en veel steviger wordt door het splijtende gitaarwerk en de opzwellende Hammond klanken. Het ingetogen, piano gedreven 'Southern Accents' is een Tom Petty cover, en vertelt het verhaal wat het betekent om een Zuiderling te zijn in de USA. Met alleen de piano van Peter Levin als begeleiding begint een gevoelvolle Devon aan het beklijvend verhaal van 'Southern Accents'. Halfweg komt de weemoedige slide gitaar van Johnny Stachele het kippenvel moment nog versterken. Allman Betts Band sluiten hun debuutalbum op een werkelijk prachtige wijze af met het duet 'Long Gone', een country Southernrocker waarin de geest van The Allman Brothers duidelijk ronddwaalt. De hemelse gitaargeluiden van Duane Betts en Devon Allman mengen zich weer heel harmonieus met de slide gitaar van Johnny Stachele. Deze laatste laat op een bepaald moment zelfs een vogel zingen door zijn fantastisch werk met zijn bottleneck. 'Down To The River', het debuutalbum van Allman Betts Band is een heus meesterwerk. Het heeft een groot Allman Brothers gehalte en dat zal zekere de fans van deze legendarische band aanspreken. Als je van mooie en harmonieuze melodieën en gitaarpartijen houdt dan is dit album zeker iets voor u. 'Down To The River' is een voortreffelijke mix van  Southernrock, country, Americana en zelfs blues. Ik zag de band op 21 juli aan het werk op Blues Peer en ook daar lieten ze een geweldige indruk na. 'Down To The River' is a must have voor elke muziekliefhebber. (9/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. All Night
02. Shinin’
03. Try
04. Down To The River
05. Autumn Breeze
06. Good Ol’ Days
07. Melodies Are Memories
08. Southern Accents
09. Long Gone
 
 
Devon Allman- Zang op #1,3,4,6,8 en 9, gitaren en Footstomps
Duane Betts- Zang op #2,5,7 en 9, gitaren
Berry Duane Oakley- Bas
Johnny Stachela- Gitaren en slide gitaar
R Scott Bryan- Percussie
John Lum- Drums
 
Gastmuzikanten
Peter Levin- Piano, Hammond en Wurlitzer
Matt Ross Spang- Akoestische gitaar en percussie op #2,3 en 4
Lamar Williams- Backing vocals op #4
Chuck Leavell- Piano op #5