ALESTORM - NO GRAVE BUT THE SEA

Album Review

Album: 
ALESTORM - NO GRAVE BUT THE SEA
Artist: 
Alestorm – ‘No Grave But The Sea’
Record Label: 
Napalm Records
Style: 
Metal
Date: 
31/05/2017
Reviewed by: 
Tom Coppers

Alestorm – ‘No Grave But The Sea’

 

 

 

www.alestorm.net

www.facebook.com/alestormband

 

 

 

 

 

 

Ik ga het maar meteen toegeven: ik ben helemaal gek van bands als Alestorm! Bands die zich niet al te serieus nemen, tekstueel heel erg op het randje zijn maar muzikaal toch interessant genoeg. En al vijf albums zijn dat nu net de ingrediënten van Alestorm. Zelfs mijn achtjarige zoon is er helemaal zot van. Als snapt hij (gelukkig) niet veel van de teksten. Na hun debuut ‘Captain Morgan’s Revenge’ uit 2008 dacht iedereen dat hun piratenmetal een on-trick-pony zou zijn. Maar kijk, vier albums later zijn ze er nog steeds en brengen ze nog altijd met veel overtuiging hun piratenmetal. Blijkbaar zijn piraten en alles wat daar rond hangt een onuitputtelijke bron van nummers.

Het was alweer drie jaar geleden dat deze Schotse bende nog eens een album uitbrachten. Ik was dan ook heel blij eindelijk nog eens nieuw werk van Alestorm te mogen horen. En ik kan je al zeggen ‘No Grave But The Sea’ is weer een absolute topper. Het album begint met het titelnummer en als fan van het eerste uur hoor je dan meteen: dit gaat helemaal goed komen. De mix van powermetal met folk werkt nog steeds heel erg aanstekelijk.  Verrassend is Alestorm al lag niet meer maar dat moet ook helemaal niet als wat je doet zo goed is dat vernieuwen nog lang niet nodig is.

De synth-intro van ‘Mexico’ is geniaal in al zijn simpelheid. Het nummer is meteen een hoogtepunt op ‘No Grave But The Sea’. Al is het heel moeilijk om hoogtepunten te noemen op deze plaat, (bijna) alles is een hoogtepunt. Dat ze tekstueel niet meteen de nobelprijs gaan winnen laten ze horen op ‘Fucked With An Anchor’, maar dat ze een aanstekelijke song in elkaar kunnen steken laten ze wel horen. Het album sluit af met het acht minuten durende ‘Treasure Island’, het soort van verhalende nummers dat Alestorm ook al op vorige albums plaatste. Mij net iets te lang en een iets minder eindakkoord van een uitstekend album.

Alestorm heeft met ‘No Grave But The Sea’ weer eens bewezen dat hun piratenmetal nog lang niet achterhaald is. Het blijft onderbroekenlol met simpele teksten maar de muziek is zo aanstekelijk dat je onmogelijk kan stil blijven zitten. En meebrullen met de nummers is uiteraard verplicht!

Live is deze band een must see. En gelukkig kan dat nog op verschillende momenten: 18/06 (Graspop Dessel), 11/08 (Into The Grave Leeuwarden), 13/10 (Melkweg Amsterdam), 14/10 (Doornroosje Nijmegen) en 22/10 (Trix Antwerpen). Be there and sing along!

 

90/100

 

Tom Coppers

 

DETAIL ALBUM

 

Tracks:

1. No Grave But The Sea

2. Mexico

3. To the End of the World

4. Alestorm

5. Bar ünd Imbiss

6. Fucked with an Anchor

7. Pegleg Potion

8. Man the Pumps

9. Rage of the Pentahook

10. Treasure Island