ALBERT FROST - THE WAKE UP

Album Review

Album: 
ALBERT FROST - THE WAKE UP
Artist: 
Albert Frost
Record Label: 
Risa
Style: 
Bluesrock
Date: 
16/04/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ALBERT FROST - THE WAKE UP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Er zijn niet zoveel Zuid Afrikaanse muzikanten bekend in Europa. Gitaarvirtuoos Dan Patlansky is één van de uitzonderingen. Een andere door het SAMA bekroonde artiest is rock en blues gitarist/zanger Albert Frost. In eigen land heeft hij naam gemaakt als de Zuid-Afrikaanse Hendrix en dat komt omdat Frost behendig wisselt tussen ritme en lead gitaar. Hij toont zijn buitengewone vaardigheden op akoestische en elektrische gitaren. Zijn eerste liefde is de blues muziek en dat komt omdat Albert op zeventienjarige leeftijd al optrad met de bluesband Blues Broers, een bekende en gerespecteerde groep uit Kaapstad. In 2000 werd Frost één van de eerste Fender endorsees in Zuid-Afrika en sindsdien is hij verbonden met het merk. Albert trad op met alle grote artiesten van Zuid Afrika, maar ook met grote internationale artiesten. Frost tourde samen met Simple Minds en Rem en ondersteunde The Rolling Stones. Ook stond hij al op enkele van de meest legendarische en exclusieve internationale muziekfestivals, waaronder Isle of Wight, Hard Rock Calling en Oppikoppi. In april 2016 verscheen zijn langverwachte derde soloalbum 'The Wake Up', dat volgens Frost de start van een nieuwe reis voor hem moet zijn. In afwijking van Frost zijn blues roots, verkent 'The Wake Up' verschillende muzikale wegen en lyrische contents om iets te creëren waarvan Albert zegt dat het zijn fans zal verrassen en prikkelen. Het album won de Award in de felbegeerde categorie Best Rock Album op de SAMA Awards 2017. 'The Wake Up' telt elf originele songs, waarvan Albert zelf de muziek schreef en voor de teksten kreeg hij hulp van gerenommeerde Zuid Afrikaanse tekstschrijvers.
 
 
 
 
 
 
Het derde album 'The Wake Up' van Albert Frost opent met een akoestische gitaar intro, maar dat verandert wanneer de elektrische gitaar van Albert, de basgitaar van Schalk Joubert en de drums en percussie van Jonno Sweetman hun intrede doen in 'Outside'. Vanaf dat moment bepaalt de dwingende basdrum van Jonno het ritme en Albert laat horen dat hij over een goede volle stem beschikt. Eenmaal het gezongen gedeelte voorbij is het puur genieten van het verschroeiende, soms psychedelisch snarenwerk van de Zuid Afrikaan. Dit openingsnummer is het meest bluesy nummer op het album en het is een heel aangename kennismaking met Albert Frost. Daarna wordt het vloeiender met 'Tonight', dat de single is die het album moet promoten. 'Tonight' is een radiovriendelijk nummer met een erg catchy refrein. Stevige percussie, cleane zang en gevarieerd gitaarspel zijn de handelsmerken van Frost en die vinden we allemaal in dit nummer terug. 'Summer Rain' is een nummer met veel Sting invloeden. Ook de stem en de manier van zingen doen aan de frontman van The Police denken. Het zeurende en knagende snarenwerk op de gitaar helpen mee de sound van 'Summer Rain' bepalen en de elektronische geluiden en de percussie zorgen voor de instrumentale afwerking. De rocker 'Modern Romance' is één van de stevigste nummers op het album 'The Wake Up'. Nogmaals komt de klasse van deze Zuid Afrikaanse gitarist helemaal tot zijn recht. De melodieuze en aanstekelige titeltrack 'The Wake Up' is een wondermooie mix van pop en rock. Het nummer heeft dankzij bassist Schalk Joubert een heel mooie diepe baslijn en het strakke slagwerk van drummer Jonno Sweetman bepaalt het ritme. Albert
zingt het nummer op een fantastische wijze en zijn fijne gitaar riffs passen wondermooi in het nummer.
 
 
 
 
 
 
'Leaving Town' kent een heel mooie opbouw naar het refrein toe en eenmaal het prachtige refrein begint bloeit deze song helemaal open. Naar het einde toe is het nogmaals genieten van het sterke vingerwerk van Albert op de gitaar snaren. Een ander heel radiovriendelijk nummer op het album is het erg vloeiende en melodieuze 'Against The Wall', dat zoals meerdere songs op 'The Wake Up' een heel catchy refrein heeft. Het is moeilijk om bij dit aanstekelijke nummer te blijven stilstaan. De sfeer verandert helemaal in het amper tweeëntachtig seconden durende instrumentale 'Sunrise', dat een onverwacht en plots einde kent. In feite is het een lang uitgesponnen intro voor het volgende nummer 'Morning Pages', een rustig nummer dat een dromerige sfeer creëert. Die sfeer slaat helemaal om tijdens de verschroeiende rocker 'Home No More', waarin Albert Frost, Schalk Joubert en Jonno Sweetman hun instrumentale klasse etaleren. 'Home No More' heeft ook een duidelijke boodschap, namelijk dat de wereld niet zo mooi is als wij dikwijls denken. Vogens Albert is ons huis onze thuis niet meer. Afsluiten doet de Zuid Afrikaan met het prachtige melodieuze 'Together', waarin hij erg knap uithaalt met knap en gevarieerd snarenwerk op zijn sixstring. Soms vlijmscherp, het andere moment intens met knap en vlug vingerwerk maar steeds boeiend. Albert Frost is zeker een muzikant die het ook in Europa en de USA kan maken. 'The Wake Up' is in ieder geval een prachtig album. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom