ALASTAIR GREENE - ALIVE IN THE NEW WORLD

Album Review

Album: 
ALASTAIR GREENE - ALIVE IN THE NEW WORLD
Artist: 
Alastair Greene
Record Label: 
Whiskey Bayou Records
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
24/02/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ALASTAIR GREENE - ALIVE IN THE NEW WORLD 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Gitarist, zanger en songwriter Alastair Greene werd geboren op 18 april 1971 te Santa Barbara in Californië. Hij ontdekte de muziek via zijn moeder, die thuis veel piano speelde en in haar platencollectie zaten klassiekers als The Beatles, Stevie Wonder en Elton John. Zijn vader hield meer van Bach en Beethoven. Eigenlijk was het zijn grootvader Chico Alvarez, die trompet speelde bij de Stan Kenton Band, die de jonge Greene aanmoedigde om een carrière als muzikant uit te bouwen. De jonge Alastair nam piano lessen en leerde saxofoon spelen, maar in de High School ontdekte hij de gitaar en hij was meteen verknocht aan dit instrument. Hij ontving een beurs voor het Berklee College Of Music in Boston, waar hij twee jaar studeerde. Dan keerde hij terug naar zijn geboortestreek om in de begin jaren negentig in verschillende blues en rock bandjes te spelen. In 1997 richtte hij de Alastair Greene Band op, waarmee hij een combinatie speelde van eigen werk en covers. Hij opende voor The Fabulous Thunderbirds, John Mayall, Robin Trower, Joe Bonamassa en Jonny Lang om er maar een paar te noemen. Alastair is vooral bekend om zijn blues based, soulvol en melodieus gitaar spel. Hij is dan ook regelmatig te horen als gitarist op albums van artiesten zoals The Alan Parsons Project, Aynsley Dunbar, Mitch Kashmar en Franck Golwasser. Hij was in 2010 ook full time gitarist bij The Alan Parson Project. In januari 2014 tekende Alastair een contract bij Delta Groove Produktions, waar een paar maand later, op zeventien juni 2014 'Trouble At Your Door' verscheen. 'Dream Train', het zevende soloalbum van Alastair Greene verscheen op twintig oktober 2017. Alastair wordt op dat album begeleidt door zijn vaste muzikanten Austin Beede op drums en Jim Rankin op bas. Met hun drieën vormen ze een echt power trio en dat is ook te horen op het live album 'Live From The 805' dat op 17 augustus 2018 verscheen. Het dubbele live album werd opgenomen in de Soho Music Club in Santa Barbara, CA op 23 maart 2018. Op drieëntwintig oktober verscheen bij Whiskey Bayou Records 'The New World Blues'. Sinds februari van dit jaar is het nieuwe album  'Alive In The New World' overal te koop. Het album werd opgenomen tijdens vijf concerten die Alastair begin mei 2021 speelde in The City Winery in Chicago,IL.

 
 
 
 
 
 
'Alive In The New World' bevat tien songs, die allemaal terug te vinden zijn op Allastair's recentste studioalbum 'The New World Blues'. De songs zijn wel geëvalueerd sinds ze op het album 'The New World Blues' verschenen. Op 'Alive In The New World' krijgen we de beste live versies van die sterke nummers. Het album opent met de energieke, instrumentale Texas blues shuffle 'Back At The Poor House'. In dit swingende nummer schittert Alastair meteen met opwindend en schitterend gitaarwerk. Er zijn duidelijk Freddie King en Stevie Ray Vaughan invloeden te horen in het nummer en in het gitaarwerk van Alastair. Drummer Tab Benoit en bassist Corey Duplechin zorgen voor de heerlijk stuwende groove. Het power trio blijft uitstekend verder rocken in de funky Southern rocker 'Lies And Fear', dat opgebouwd is rond een zwaardere riff. De beukende baslijn van Corey en het strakke en energieke slagwerk van Tab zorgen voor de ideale basis, waarop Greene zich volledig kan uitleven. De minutenlange snarensolo van Alastair is van uitmuntende kwaliteit en is een genot voor het oor. Het stuiterende 'When You Don't Know What To Do' is een mix van country, rock en rockabilly. Dit nummer komt uit een samenwerking van Alastair en Tab. Tab Benoit trekt met een knappe en opwindende drumbeat 'When You Don't Know What To Do' op gang. Alastair strooit het gehele nummer kwistig rond met aanstekelige gitaar riffs. Zijn vingervlugge en sublieme snarensolo is weer om duimen en vingers van af te likken. Het nummer heeft ook een positieve boodschap: Als je niet weet wat je moet doen, probeer dan iets goed te doen, probeer iets goed te maken of probeer iemand een handje te helpen.
 
 
 
 
 
 
 
'No Longer Amused' is een Chicago bluesballade, waarin Alastair Greene weer schittert en imponeert met fantastisch en gevoelvol snarenwerk op zijn Gibson. In het gitaarwerk van Alastair tijdens 'No Longer Amused' horen we invloeden van Eric Clapton en Jimi Hendrix, twee van Greene's gitaaridolen. Een nummer dat op dit live album zoveel beter klinkt dan op het studioalbum is 'Wontcha Tell Me', waarin Alastair zich luidop afvraagt wat er in deze wereld aan de hand is. 'Wontcha Tell Me' is een swampy, funky getinte bluesrocker, waarin Greene nogmaals zijn klasse als gitarist etaleert. Het rockt harder dan de studioversie en zal tijdens de live concerten van Alastair Greene zeker voor heel wat sfeer zorgen. Het tweede nummer op het album dat geboren werd uit de samenwerking van Greene en Benoit is de ballade 'Heroes'. Alastair Greene zingt dit nummer, over een overleden geliefde, heel  ingetogen en met veel gevoel in zijn stem. Gitaarvirtuoos Alastair Greene haalt in deze ballade andermaal op een geweldige wijze uit op zijn sixstring. Zijn melodieuze en sublieme snarensolo zal zeker en vast menig muziekliefhebber weten te raken. 'Find Your Way Back Home' is een aanstekelige rocker. Ook hier tonen Tab Benoit met strak slagwerk en Corey Duplechin met een beukende, funky baslijn dat zij de ideale ritmesectie zijn voor Alastair Greene. Het gehele nummer strooit Greene rond met funky gitaar riffs en zijn fantastische gitaarsolo is weer een genot voor het oor. In 'Find Your Way Back Home' zingt Alastair over het verliezen van controle en het vinden van je weg terug naar huis.
 
 
 
 
 
 
 
Met 'Living Today' brengt Allastair een diepgaande boodschap. Het lijkt wel of Alastair helderziend is, want hij schreef 'Living Today' toen er nog geen sprake was van Covid 19 of van lock downs. In de rare Covid 19 periode voelde de hele wereld zich verdrietig en ongemakkelijk, toch zingt Alastair in 'Living Today' dat hij er van overtuigd is dat liefde veel zaken gemakkelijker maakt. De uitstekende en steeds weerkerende gitaar riff is zeer bepalend in deze swampy bluesrocker. Met drummer Tab Benoit en bassist Corey Duplechin heeft Alastair een uitstekende en stevige ritmesectie. 'Living Today' heeft een erg knap refrein en het spetterende en vlijmscherpe snarenwerk van Alastair geven 'Living Today' een extra touch. Het derde nummer dat Tab Benoit op dit album hielp schrijven is het Southern Americana nummer 'Bayou Mile'. De muziek is van Greene en de tekst werd geschreven door Alastair en Tab. Greene heeft een erg goede stem en die komt in dit tragere nummer volledig tot zijn recht. De keuze voor de slide gitaar tijdens 'Bayou Mile' kunnen we alleen maar toe juichen, want het onweerstaanbare geluid dat Alastair met zijn slide gitaar creëert zorgt voor de juiste sfeer en het tilt het nummer nog een paar niveaus de hoogte in. De slidegitaar is ook heel bepalend in het verschroeiende Delta bluesrock nummer 'The New World Blues'. Voor mij is 'The New World Blues' het hoogtepunt van dit meer dan schitterende album en een geweldig nummer om een album mee af te sluiten. Voor de liefhebbers van bluesrock en stevig gitaarwerk kan ik 'Alive In The New World' alleen maar aanraden. De tien nummers op het album hebben allemaal een hoog niveau. Er is geen enkel zwak moment op het album. 'Alive In The New World' is één van de beste albums die ik dit jaar al mocht bespreken. (9/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Back at the Poor House 3:32
02. Lies and Fear 3:30
03. When You Don’t Know What To Do 4:10
04. No Longer Amused 5:52
05. Wontcha Tell Me 4:27
06. Heroes 4:59
07. Find Your Way Back Home 5:21
08. Living Today 4:26
09. Bayou Mile 4:51
10. The New World Blues 4:45
 
 
 
Alastair Greene; Zang en gitaar
Tab Benoit: Drums en backing vocals
Corey Duplechin: Bas en backing vocals