AL LERMAN - SLOW BURN

Album Review

Album: 
AL LERMAN - SLOW BURN
Artist: 
Al Lerman
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
24/06/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
AL LERMAN - SLOW BURN
 
 
 
 
In Canada wordt Al Lerman als één van de beste bluesharp muzikanten beschouwd. Al is tevens oprichter en leider van Fathead, een band die tweemaal de Juno Award won als beste blues band. Naast Fathead heeft Al Lerman een solide solo carrière uitgebouwd, zichzelf begeleidend op gitaar en mondharmonica. Verder is hij op talloze opnames en live sessies van bekende blues artiesten te horen op saxofoon en op bluesharp. Lerman's vaardigheid op zijn instrumenten leverden hem een aantal Maple Blues Awards nominaties op. 'Slow Burn' is, na 'Crowe River Blues' uit 2012 en het live album 'Live @ The Acoustic Grill' uit 2013, zijn derde solo album. Het bevat twaalf nummers, waarvan Al er zelf elf schreef en het werd opgenomen in The E Room Studios in Toronto.
 
 
Opvallend op het album is dat Al Lerman met twee verschillende ritme secties speelt op het album. Producer/bassist Alec Fraser en drummer Al Cross zijn aanwezig op acht nummers en bassist Omar Tunnoch en drummer Bucky Berger op de overige songs. Het album opent met de aanstekelige shuffle 'Don't Push Your Mess On Me', waarin we een snuifje gospel herkennen. Al zelf onderscheid zich door zijn mooie stem en zijn knap blaas en zuig werk op de bluesharp. Backing zangeres Jana Reid laat eveneens horen dat ze over een krachtige volle stem beschikt. In 'It Takes Me All Night Long' horen we meteen aan het tempo van het nummer hoe Lerman aankijkt tegen het ouder worden. De uitmuntende mondharmonica is gans het nummer constant en bepalend aanwezig in dit bluesy nummer. Al Lerman haalt oude koeien uit de gracht met het verhaal over een mislukte bankoverval in Havelock, Ontario van jaren geleden in 'Bad Luck Blues'. Voor het eerst horen we Lance Anderson op de piano en dat blijkt een heel goede keuze te zijn voor dit latino blues nummer, toch is het Al die alle aandacht weer naar zich toetrekt door zijn uitstekend werk op de bluesharp. De muziek van Al Lerman blijft bekoren in het gezapige, maar erg mooie 'Gonna Have To Wait', waarin Lerman laat horen dat hij buiten een geweldige harp speler, ook een erg goede gitarist is. Niet door verschroeiende zinderende riffs, maar door keurig en fijn gitaarwerk die perfect passen in 'Gonna Have To Wait'.
 
 
Het gaspedaal wordt iets verder ingeduwd voor het licht rockende 'Now That Your Man's Gone'. Het aanstekelige ritme van het nummer, maakt dat je dadelijk verliefd wordt op het nummer en als de meester dan ook nog de kers op de taart plaatst met zijn blaas instrument dan kan het helemaal niet meer stuk. In de slowblues 'Younger Man Than Me' zijn het weer pianist Lance Anderson en Al Lerman op de mondharmonica die het nummer een geweldige surplus geven door het sublieme werk op hun instrument. Na het trieste 'Younger Man Than Me' volgt met 'Any Way You Want' een vrolijke shuffle. In het met voodoo doordrenkte 'Tattoo Like You' neemt Al Lerman ons mee naar de Delta en de swampy moerassen in het diepe zuiden. De enige cover op het album is 'Kokomo' van Kokomo Arnold. Dit nummer uit 1934 is in niets meer te vergelijken met het origineel. Al Lerman zingt het op een heel fijne wijze en hij is weer onweerstaanbaar op de bluesharp. Dat meesterschap bewijst hij nogmaals in de afsluitende instrumentale titel song 'Slow Burn'. Al Lerman heeft met zijn derde solo album een stijlvol blues album uitgebracht. 'Slow Burn' is een album waar elke blues liefhebber veel plezier zal aan beleven. Al is zelf een subliem instrumentalist en hij heeft zich voor 'Slow Burn' ook nog omringd met uitstekende muzikanten. Aanrader. (8/10)
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 01. Don't Push Your Mess On Me
 02. It Takes Me All Night Long
 03. Bad Luck Blues
 04. Gonna Have To Wait
 05. Now That Your Man's Gone
 06. Totally Out Of Whack
 07. Younger Man Than Me
 08. Any Way You Want
 09. Tattoo Like You
 10. Better Off Taking Chances
 11. Kokomo
 12. Slow Burn
 
 
 
 
Album Line-up:
 Al Lerman: lead vocals, harmonica, acoustic & electric guitars, percussion
 Bass : Alec Fraser (3-10), backing vocals, percussion / Omar Tunnoch (1,2,11), backing vocals
 Drums : Al Cross (3-9) / Bucky Berger (1,2,10,11), percussion
 Lance Anderson: piano (3,5-8)
 Jana Reid: backing vocals
 Dania Madera-Lerman: hand claps