AL LERMAN - NORTHERN BAYOU

Album Review

Album: 
AL LERMAN - NORTHERN BAYOU
Artist: 
Al Lerman
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
12/04/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
AL LERMAN - NORTHERN BAYOU
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In Canada wordt Al Lerman als één van de beste bluesharp muzikanten beschouwd. Al was tevens oprichter en leider van Fathead, een band die tweemaal een Juno Award won als beste blues band. Naast Fathead heeft Al Lerman een solide solo carrière uitgebouwd, zichzelf begeleidend op gitaar en mondharmonica. Verder is hij op talloze opnames en live sessies van bekende blues artiesten te horen op saxofoon en op bluesharp. Lerman's vaardigheid op zijn instrumenten leverden hem een tiental Maple Blues Awards nominaties op. Na 'Crowe River Blues' uit 2012 en het live album 'Live @ The Acoustic Grill' uit 2013, was 'Slow Burn' zijn derde solo album. 'Slow Burn' stond in 2016 in de Top 100 hitlijst van Beste Blues Albums wereldwijd. In 2017 ontving hij een Erkenningsprijs voor 'Leadership In Arts & Culture' van het graafschap Peterborough. Zijn nieuwste album 'Northern Bayou' werd uitgebracht op 12 april 2019 en bevat elf songs. Negen nummers schreef Al Lerman zelf en 'Delta Stomp' hielp hij schrijven. Andere projecten waar Al Lerman aan meewerkt zijn de Maple Blues Band, de huisband voor de jaarlijkse Maple Blues Awards show.
 
 
 
 
 
Het album opent met het opgewekte en levendige 'Down By The River', dat over de gezellige vis trips van Al gaat. De volle stem van Al klinkt vrolijk in deze blues shuffle en instrumentaal is het genieten van de prachtige mondharmonica van Al en het heerlijke swampy getinte toetsenwerk van Lance Anderson. De swampy bayou sound blijft aanwezig in de lome blues shuffle 'You Think You Know Me', waarin Al en Lance nogmaals uitpakken met een prachtige solo op de mondharmonica en piano. Na het goede, maar ietwat lome begin gaat het ritme de hoogte in met de erg dansbare boogie rocker 'Dirty Little Secret', een feestelijk nummer waar je onmogelijk kan blijven bij stilstaan. Drummer Chuck Keeping en bassist Alec Fraser zorgen voor de swingende groove van dit aantrekkelijk nummer en Lance Anderson is weer in grootse doen op de piano. Hij is het hele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op de zwarte en witte toetsen van zijn piano. De stem van Al Lerman is een plezier om naar te luisteren en hij kruidt het nummer weer met uitstekende mondharmonica riffjes en een prima solo. 'Red Maple Road' is een swamprock nummer, waarin Al meer vertelt dan dat hij zingt. Het instrumentale 'Delta Stomp' schreef Al Lerman samen met Alec Fraser, Lance Anderson en Morgan Davis. Deze laatste is ook de gitarist op dit nummer. 'Delta Stomp' is een bijna vier minuten durende instrumentale jam, waarin vooral mondharmonicaspeler Al Lerman, toetsenist Lance Anderson en gitarist Morgan Davis zich in de kijker spelen. Al doet dat met fenomenaal blaas en zuigwerk op de mondharmonica, Morgan met een uitstekende fijne en pittige gitaarsolo en Lance met knap toetsenwerk.
 
 
 
 
 
Het beste nummer op het album is voor mij de stuwende bluesrocker 'Everybody's In The Mood'. Het is een nummer met een knap refrein en de gruizige brullende mondharmonica van Al geeft het nummer nog een extra troef. 'Deep Ellum Blues' is een traditional, met een heerlijke groove. De uitstekende zware baslijn van Alec Frazer zorgt voor een mooie groove, waarop Al met zijn bluesharp en Lance met zijn piano de sound weer op een prachtige wijze inkleuren. Ook hier komt de Zuidelijke sfeer van de bayous en de swamps weer duidelijk naar boven. Het aantrekkelijke 'Hand In Hand' heeft een strak ritme en wordt weer op een overtuigende wijze gezongen door Al Lerman. De teksten van Al gaan meestal over gewone alledaagse gebeurtenissen en dat is ook het geval in het soul getinte rhythm & blues nummer 'A Few More Miles To Go', waarin hij uitkijkt om terug thuis te komen in het vertrouwde nest. Dat Al een multi instrumentalist is horen we in dit nummer, want de prachtige saxofoon en de fijne gitaar solo worden door Lerman gespeeld. Met het semi akoestische 'What'll I Do?' gaat Al Lerman de folk weg op. Het is een aangenaam en vloeiend nummer. In het afsluitende 'Hand Me Down Hate' roept Al op om de ketens die generatievooroordelen en haat versterken te breken, zodat we in een betere en meer liefdevolle wereld kunnen verder leven. Het is een warm nummer met een positieve boodschap. 'Southern Bayou' van Al Lerman is een heel aangenaam album, met een paar zeer sterke songs. Al heeft een mooie stem en de mondharmonica liefhebbers zullen zeker kunnen genieten van zijn prachtig blaas en zuigwerk op dit kleine instrument. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Down To The River
02. You Think You Know Me
03. Dirty Little Secret
04. Red Maple Road
05. Delta Stomp
06. Everybody’s In The Mood
07. Deep Ellum Blues
08. Hand In Hand
09. A Few More Miles To Go
10. What I’ll Do
11. Hand Me Down Hate
 
 
Al Lerman: Zang, gitaar, mondharmonica en saxofoon
Alec Fraser: Bas en tweede gitaar op #2
Lance Anderson: Piano en Hammond
Chuck Keeping:  Drums
special guest:
Morgan Davis: Gitaar op #5