AJ FULLERTON - THE FORGIVER AND THE RUNAWAY

Album Review

Album: 
AJ FULLERTON - THE FORGIVER AND THE RUNAWAY
Artist: 
A.J. Fullerton
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Bluesrock, blues
Date: 
26/03/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
AJ FULLERTON - THE FORGIVER AND THE RUNAWAY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A.J. Fullerton is een Amerikaanse roots, rock & blues muzikant uit Montrose, Colorado. Hij groeide op met luisteren naar artiesten als Mississippi John Hurt, Taj Mahal, T Model Ford, Albert Collins, R.L. Burnside, Junior Kimbrough, The Black Keys, Patrick Sweany, North Mississippi Allstars, Robert Belfour en nog veel meer. Sinds hij als tiener de gitaar oppakte, is A.J. bekend geworden om zijn kenmerkende stijl van fingerpicking & bottleneck slide guitar. Hij heeft met 'Kalamath' uit 2017 en 'Fullerton & Friel' uit 2020 al twee albums uitgebracht. A.J. won al heel wat prijzen op de Colorado Blues Awards. In 2016 werd hij verkozen tot beste jonge performer, in 2017 tot beste gitarist, beste solo/duo act, beste mannelijke zanger, beste slide gitarist, beste songwriter, beste akoestische act en met 'Kalamah' had hij ook het beste album van 2017. Ook in 2018 viel A.J. in de prijzen op de Colorado Blues Awards. Hij was weer de beste solo/duo act, beste mannelijke zanger, beste slide gitarist en beste akoestische act. In 2019 won hij de Award van beste solo/duo act en beste slide gitarist. A.J. Fullerton staat ook op het lijstje van Blues Muse Magazine met 75 moderne blues en bluesrock artiesten die je moet horen en zien in 2021. Hier in Europa is A.J. Fullerton minder bekend. Misschien komt daar verandering in met zijn nieuwe album 'The Forgiver And The Runaway, dat op 26 maart verschijnt bij Vizztone Label Group. Er staan twaalf songs op het album, waarvan A.J. er zelf tien schreef.
 
 
 
 
 
 
Er zitten heel wat moderne gospel invloeden in de opener 'Remind Me Who I Am Again'. A.J. beschikt over een zeer goede stem en zingt het nummer met veel gevoel. Ook de prachtige backing vocals geven dit lied een extra touch. Het Hammond orgel speelt een heel belangrijke rol en in het instrumentale gedeelte laat de toetsenist van dienst de orgelklanken lekker aanzwellen. Fullerton laat met sublieme gitaar riffjes horen dat hij een uitstekend en gevoelvol gitarist is. Het ritme versnelt een beetje voor het lekker klinkende 'Healing Takes Time'. Het heeft een catchy refrein en A.J. demonstreert waarom hij al een paar maal als beste slide gitarist van Colorado verkozen werd. Met het piano gedreven 'Could've Been Mine', dat gekruid wordt met heerlijke mondharmonica, gaat Fullerton de country weg op. De piano van Jesse O'Brien blijft ook in het loom swingende 'Slippin' Away' een hoofdrol spelen. Al komt het uitstekende gitaarwerk van Fullerton hier ook  weer meer op de voorgrond.
 
 
 
 
 
 
'Say You'll Stay' werd gekozen als single, die dit album moet promoten en die keuze is heel goed begrijpbaar, want 'Say You'll Stay' is een beresterke bluesrock song. De zware pulserende baslijn van Anna Ruddick zorgt voor een sterk stuwende groove. Het nummer is gebouwd rond een geweldige, steeds weerkerende riff. Buiten die riff strooit Fullerton het gehele nummer nog gretig rond met uitstekende fuzzy gitaar riffs en zijn scheurende snarensolo is een lust voor het oor. Ook Jake Friel speelt een heel belangrijke rol met zijn krachtig en gruizig mondharmonicawerk. Met een stevige en strakke drumbeat bepaalt Glenn Milchen het ritme van de bluesrocker 'I Cried'. A.J. Fullerton zorgt met vet en gruizig gitaarwerk voor de opwindende sound en de fantastische mondharmonica solo geeft het nummer nog een extra touch. In het laatste gedeelte zorgt A.J. op de banjo nog voor een verfrissend geluid. Het blijft stevig en gruizig in de midtempo rocker 'Wish You'd Tell Me'. De gruizige gitaarklanken en de huilende mondharmonica vormen in het instrumentale gedeelte een perfecte tandem.
 
 
 
 
 
 
'Cherry Red' is één van de twee nummers die niet werden geschreven door A.J. Fullerton. Het is een song van J.D. Taylor en Tyler Goodson. 'Cherry Red' is een midtempo song die perfect bij de door A.J. geschreven songs past. Jesse O'Brien schittert weer op de piano en het mondharmonicawerk is weer van een zeer hoog niveau. In het loom swingende 'Never Was' zingt A.J. over spijt van een vorige relatie. Het barrelhouse getinte pianowerk van Jesse O'Brien en het vette slidewerk van Fullerton zorgen voor het instrumentale genot. Gastmuzikant Aaron Goldstein speelt een hoofdrol op zijn Lapsteelgitaar in 'Homesick'. Samen met het heerlijke gitaarwerk van A.J. kleurt hij de sound van dit lied over eenzaamheid en verdriet. Het album wordt afgesloten met 'Hooks In The Water', een cover van Collin Linden. Het is een vloeiende, akoestische versie met prachtig vingerwerk van A.J. op de akoestische gitaar en knap mondharmonicawerk van Paul Reddick. 'The Forgiver And The Runaway' is voor mij een heel aangename kennismaking met A.J. Fullerton. Zowel met full band, als akoestisch weet deze jonge muzikant uit Colorado mij te bekoren. Hij bezit een zeer goede stem, is een uitstekend gitarist en hij weet bovendien ook nog sterke songs te schrijven. 'The Forgiver And The Runaway' is een uitstekend album. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
Remind Me Who I Am Again
Healing Takes Time
Could’ve Been Mine
Slippin’ Away
Say You’ll Stay
The Forgiver & the Runaway
I Cried
Wish You’d Tell Me
Cherry Red
Never Was
Homesick
Hooks in the Water
 
 
 
A.J. Fullerton: Akoestische en elektrische gitaren, zang, backing vocals, banjo en twaalfsnarige gitaar
Steve Marriner: Bas, bariton gitaar, elektrische gitaar, mondharmonica en Hammond orgel
Glenn Milchen: Drums
Anna Ruddick: Bas
Jesse O'Brien: Piano, Wurlitzer en Hammond orgel
Paul Reddick: Mondharmonica
Jake Friel: Mondharmonica
Aaron Knight: Percussie
Matt Sobb: Drums en percussie
Chantal Hendricks: Backing vocals
The Marrinaires: Backing vocals
Figgy Spino: The rhythm ace
Aaron Goldstein: Pedalsteel gitaar