Heyhoef-Backstage – Toronzo Cannon

Agenda

Artist: 
Heyhoef-Backstage – Toronzo Cannon
Date: 
16/03/2024
Time: 
20h00
Venue: 
Heyhoef Backstage
Place: 
Tilburg

16 mrt 2024: Heyhoef-Backstage – Toronzo Cannon

Topseller van Alligator Records komt naar Heyhoef-Backstage

TORONZO CANNON – THE PREACHER, THE POLITICIAN OR THE PIMP

Chicago-bluesman Toronzo Cannon tart alle verwachtingen. De zinderende gitarist, soulvolle zanger, eigenzinnige songwriter en stadsbuschauffeur combineert zijn gespierde, rock-geïnspireerde bluesgitaarspel met zijn originele, scherp gedetailleerde slice-of-life-songs, waarmee hij zijn eigen bluespad baant. Met de release in 2016 van zijn Alligator Records-debuut, The Chicago Way, bestormde Cannon het internationale podium als een van de meest opwindende bluesmannen die in decennia uit Chicago zijn voortgekomen. Zijn live-optredens leveren hem steevast veel lovende kritieken en hordes laaiend enthousiaste fans op. Cannon heeft in grote steden in de VS, Canada en Europa gespeeld. Nu, met de release van The Preacher, The Politician Or The Pimp, bouwt Cannon voort op de basis die hij heeft gelegd, en creëert en definieert hij zijn visie op hedendaagse blues.

Cannon’s vlammende gitaar en soulvolle zang staan ​​centraal. Zijn songwriting is geïnspireerd door zijn diepe Chicago-roots, de wijsheid van zijn grootouders en zijn jarenlange observatie van het publiek tijdens het besturen van een bus. Zijn liedjes vertellen op ongebruikelijke manieren tijdloze verhalen over gemeenschappelijke ervaringen.

Toronzo is geboren in Chicago (The Windy City) 14 februari 1968. Als kind stond Cannon op het trottoir voor de deur, genietend van de live blues die naar buiten stroomde, terwijl hij probeerde een blik naar binnen te werpen bij meer dan levensgrote bluesmannen zoals Junior Wells en Buddy Guy. Hij hoorde ook veel blues toen hij opgroeide in het huis van zijn grootvader, en luisterde naar soul, R&B en hedendaagse rock op de radio.

Cannon kocht zijn eerste gitaar op 22-jarige leeftijd en zijn natuurlijke talent stelde hem in staat het instrument snel onder de knie te krijgen. Hoewel zijn aanvankelijke focus op reggae lag, merkte hij dat hij zich steeds meer aangetrokken voelde tot de blues. “Het sluimerde in mij. Maar toen ik de blues begon te spelen, vond ik mijn stem en de blues stroomde eruit.” Hij absorbeerde geluiden, stijlen en licks van Buddy Guy, Albert Collins, Hound Dog Taylor, B.B. King, Albert King, Freddie King, Jimi Hendrix en anderen. Hoewel door velen beïnvloed, is het bijtende, stekende gitaargeluid van Cannon helemaal van hemzelf.

“Deep, contemporary Chicago blues…razor-sharp guitar and compelling, forceful singing”  — The Chicago Tribune 

“Cannon staat aan de top van de bluesmannen in Chicago. Hij maakt moderne breedbeeldarrangementen voor wrange, doordachte liedjes, waarbij hij een ensemblegeluid vormt dat zowel onstuimig als nauwgezet gecontroleerd is.” –MOJO

Toronzo is tegenwoordig de grote bluesman van het sterke label in dit genre Alligator Records en behoort tot de absolute sterren van de Chicago blues, vergelijkbaar met iemand als Buddy Guy. Voor Heyhoef-Backstage een absolute eer om deze grote ster op het nog jonge podium van de Reeshof te presenteren.

Fat Harry & The Fuzzy Licks

Contemporary blues is waarschijnlijk de beste omschrijving van de muziek van deze geroutineerde band uit Rotterdam. Deze laat zich namelijk niet rangschikken onder een bepaalde categorie. Het laatst verschenen album “Hard Lovin” Man” (Continental Records) staat bol van de diversiteit en en zelfgeschreven songs. Op het album zijn gastbijdragen van “The King Of Beale Street” Preston Shannon en Henry Oden op bas.

Soms klinkt er funk, soul en rhythm & blues, om uiteindelijk weer terug te keren bij de old school blues. De binnen- en buitenlandse pers schreef met superlatieven.

Ook is de band niet onopgemerkt gebleven aan de andere kant van de oceaan.In 2007 verscheen het nummer “Drivin” Machine” op de sampler cd van het toonaangevende magazine “Big City Blues” en imponeerde Fat Harry’s spel in befaamde Chicago bluesclubs als Buddy Guy’s Legends en de Kingston Mines.

In 2009 was de cirkel rond toen Harry’s grootste muzikale invloed Joe Louis Walker het door Harry en zijn vrouw Denise geschreven nummer “Send You Back” coverde op zijn album “Between A Rock & The Blues”. Ook vroeg Joe hem meerdere malen rhythm gitaar te spelen tijdens optredens met zijn Amerikaanse band, maar ook maakte hij geregeld gebruik van de hele band.

Inmiddels is de band dan ook niet meer weg te denken uit de top van de vaderlandse blueswereld en een graag geziene gast op festivals en clubs.
Zo won in 2015 Jan de Ligt de Dutch Blues Award voor saxofonist en werd Fat Harry reeds twee maal genomineerd in de categorie gitarist.

Aanvang 20.30 uur – Zaal open 20.00 uur – Tickets € 18,=