Eric Steckel

Agenda

Artist: 
Eric Steckel
Date: 
01/10/2022
Venue: 
Groene Engel
Place: 
Oss

"Op de weg getest en doorgewinterd vanaf 22 jaar op het podium, Eric Steckel is een bluesveteraan op slechts 31-jarige leeftijd. Zijn grote doorbraak ontstond op 12-jarige leeftijd toen Blues-legende John Mayall Eric uitnodigde op tournee met zijn band The Bluesbreakers en Eric inhuurde om leadgitaar te spelen op zijn album uit 2005. Sindsdien heeft Eric een succesvolle solocarrière gelanceerd met het uitbrengen van 11 albums, het ontwikkelen van kenmerkende gitaren, pickups en amps en toeren in 30 landen. Eric heeft de affiche gedeeld met onder andere Steve Vai, Gregg Allman, Johnny Winter, John Mayall, Ray Charles, Larry Carlton, Robben Ford en werd in 2021 door Guitar Player Magazine uitgeroepen tot een van de "10 Future Blues Stars".

Vanaf het begin... ⬇️

In een tijdperk waarin pedalboards, laptops en samples gemeengoed zijn geworden, gaat Eric Steckel tegen de stroom in en grijpt hij zijn luisteraars terug naar de tijd dat geweldige gitaren luid werden bespeeld door geweldige versterkers. Geprezen door velen als de top rijzende ster van Blues / Rock, levert Eric een krachtige prestatie die het publiek in 29 landen (en tellen) gebiologeerd heeft achtergelaten. Hij brengt een energie en passie naar het podium die nooit teleurstelt en zijn kenmerkende mix van Bluesmetal is een must see voor fans van op gitaar gebaseerde rock. Eric heeft het podium gedeeld met en/of geopend voor iconische legendes als Ray Charles, Steve Vai, Gregg Allman, B.B. King, John Mayall en Johnny Winter.

Weinig jonge gitaristen kunnen het indrukwekkende cv van Eric Steckel verbeteren. Eric's debuut-cd, "A Few Degrees Warmer", werd live opgenomen in april 2002 toen hij slechts 11 jaar oud was. Het duurde niet lang voordat hij verscheen op het Sarasota Blues Festival in 2003, waar Eric's krachtige set het gesprek van de dag werd. Voordat de avond voorbij was werd Eric geïntroduceerd door de Britse Blues/Rock legende John Mayall als jongste gitarist ooit op het podium bij de Bluesbreakers. Eric liet een blijvende indruk achter op Mayall en in 2004 nodigde Mayall Eric uit om op te treden in Zweden, Noorwegen en Denemarken tijdens de Scandinavian Tour van The Bluesbreakers. Begin 2005 reisde Eric naar Los Angeles, waar hij zich bij Mayall voegde voor sessiewerk aan de "Road Dogs" -plaat.

Eric bracht vervolgens de volgende jaren door met feesttentdata en uitverkochte concertreizen in Nederland, Duitsland, België en Italië. Hij opende voor Johnny Winter in Paradiso in Amsterdam, bracht het publiek in vervoering op het Tegelen Bluesrock Festival en deelde de prime-time affiche met Gregg Allman op het legendarische Pistoia Blues Festival.

Tijdens zijn tienerjaren en jongvolwassenheid bracht Eric verschillende veelgeprezen live- en studioalbums uit. "Havana" uit 2006 was een hit onder bluesgitaarliefhebbers en nummers van dit album zijn nog steeds vaak te horen op SiriusXM's Bluesville-station. "Feels Like Home" uit 2008 bevatte de getalenteerde Duane Trucks op drums en herinnerde aan het southern rock-tijdperk uit de jaren 70. Hits van dit album zoals "The Ghetto" en "Just Walk Away" krijgen tot op de dag van vandaag regelmatig airplay. In 2012, na jaren onderweg te zijn geweest, ging Eric opnieuw de studio in om een krachtige moderne Blues-plaat op te nemen. "Dismantle The Sun" kwam tevoorschijn. In 2015 begon Eric aan een zoektocht om een volledig transatlantisch studioalbum op te nemen met enkele van de beste producers, ingenieurs en muzikanten die hij kende. Dit leidde ertoe dat "Black Gold" werd opgenomen in zowel Nashville, Tennessee als Amsterdam, Nederland.

Eric's album "Polyphonic Prayer" uit 2018 was het begin van Eric's nieuwe tijdperk van 'Bluesmetal'-platen met een moderner gitaargeluid en productiestijl en bevatte de hit "Tennessee" en de langzame bluesklassieker "It's My Own Fault" die onmiddellijk werd toegevoegd aan Spotify's eigen "Best of the Blues" -afspeellijst en slechts enkele dagen na de release van het album een half miljoen streams ontving. "Grandview Drive" uit 2020 bracht Eric's kenmerkende 'Bluesmetal'-geluid verder naar arenarockgebied met een grotere mix en productie dan zijn vorige soloalbums. "Grandview Drive" zag Eric ook tot zijn recht komen als een zelfverzekerde songwriter met radiovriendelijke tracks en stadionrockhaken, allemaal met behoud van de verschroeiende gitaarlicks en tonen die zijn fans van hem gewend zijn.

Getest en gekruid van 22 jaar op het podium en in de studio, levert Eric zijn kenmerkende mix van 'Bluesmetal' wereldwijd aan waarderende gitaarliefhebbers in 29 landen en tellen.

Eric is te zien geweest in Premier Guitar Magazine, Guitar Player Magazine, Guitarist Magazine UK, Top Guitar Magazine, Guitar World Magazine, Guitar Connoisseur Magazine, Classic Rock Magazine, Rock Candy Magazine, No Guitar is Safe Podcast gepresenteerd door Guitar Player Magazine, Norman's Rare Guitars TV, Blues Rock Review Magazine, Maxazine, Nightwatcher's House of Rock, The Allentown (PA) Morning Call, The Doylestown (PA) Intelligencer, The Philadelphia Inquirer, The (NY) Times-Herald Record, Music Head Magazine, The Warren (NJ) Reporter Forum, The Easton (PA) Express, The Bridgewater (NJ) Courier Times, The Sarasota (FL) Herald-Tribune, de Lancaster (PA) Sunday News en The Florida Times Union. Internationale pers bevat functies in de Haagshe Courant, De Telegraaph, BluesMagazine (NL) en een MusikMaker (NL) feature. Eric was ook te zien in een Comcast CN8 TV News Extra en hij is verschenen op NBC 10 in Philadelphia, Comcast CN8, Fox Philadelphia, SNN6 in Sarasota en Reuters TV.